Endera spēle (filma)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par 2013. gada filmu. Par Orsona Skota Kārda romānu skatīt rakstu Endera spēle.
Endera spēle
Filmas plakāts
Oriģinālais
nosaukums
Ender's Game
Žanrs zinātniskā fantastika
Režisors Gevins Huds
Scenārija autors Orsons Skots Kārds (romāns)
Gevins Huds
Mūzika Stīvs Jablonskis[1]
Operators Donalds Makalpins
Izplatītājs Summit Entertainment
Lionsgate Films
Izdošana 2013
Ilgums 114 minūtes
Valsts Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Valoda angļu
Budžets 110 miljoni dolāru
Kopējie ienākumi 125 597 191 dolāru[2]
IMDb profils

"Endera spēle" (angļu: Ender's Game) ir amerikāņu režisora Gevina Huda zinātniskās fantastikas filma, kas uzņemta pēc Orsona Skota Kārda tāda paša nosaukuma romāna. Galvenās lomas filmā tēlo Harisons Fords un Eisa Baterfīlds. Filmas uzņemšana sākās 2012. gada 27. februārī, tā norisinājās Ņūorleānā.[3] Filmas pirmizrāde ASV notika 2013. gada 28. oktobrī.[4]

Sižets[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Netālā nākotnē cilvēcei uzbrūk naidīga citplanētiešu rase — Formics (no latīņu: formica — skudra) — milzīgi, skudrām līdzīgi radījumi, nogalinot miljoniem cilvēku uz Zemes. Pirmo ienaidnieku uzbrukumu izdevās apturēt, pateicoties Meizeram Rekhemam (Bens Kingslijs), kurš taranēja citplanētiešu karalienes kuģi.

Lai sagatavotu virsniekus, kuri vadīs nākamo uzbrukumu ienaidnieku planētai, valdība izvēlas īpaši apdāvinātus bērnus mācībām prestižajā Kaujas skolā. Sešus gadus vecais Enders Vigins (Eisa Baterfīlds), kautrīgs, bet ļoti apdāvināts zēns ir trešais bērns ģimenē. Viņa vecākais brālis Pīters Kaujas skolai neder, jo ir pārāk nežēlīgs, bet viņa māsa Valentīna — gluži pretēji — ir pārāk maiga. Kaujas skolas vadītājs pulkvedis Grafs (Harisons Fords) uzskata, ka Enders ir tas, kas vadīs visas armijas uzbrukumu. Viņš Enderam dod izredzētā statusu, un tas ir spiests ātrāk progresēt apmācībās un iegūt citu kursantu uzticību.

Pēc Kaujas skolas beigšanas Enders tiek nosūtīts uz Komandieru skolu, kur par viņa skolotāju kļūst Meizers Rekhems. Endera apmācība notiek interaktīvu datorspēļu veidā — viņš vada kosmosa kuģus, kas cīnās ar Formics. Enders ir armijas virspavēlnieks, un virsnieki ir viņa draugi no Kaujas skolas. Eksāmena laikā Enders iznīcina Formics planētu un pēc tam uzzina, ka eksāmens īstenībā bijis īsta cīņa, un viņš ir uzvarējis karā. Taču Enders uzskata, ka Formics nav gribējuši Zemei uzbrukt atkārtoti un vēlējušies sarunas, nevis cīņu. Viņš atrod kokonu, kurā atrodas Formics karalienes kūniņa, un jau kā admirālis dodas Visumā tai meklēt jaunas mājas.

Lomās[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

un citi aktieri.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Steve Jablonsky Takes Over Scoring Duties on ‘Ender’s Game’». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2013-05-15. Skatīts: 2013-01-30.
  2. «Ender's Game». Box Office Mojo. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2013-12-02. Skatīts: 2013-12-07.
  3. ‘Ender’s Game’ begins filming at the Michoud Assembly Facility in New Orleans Arhivēts 2019. gada 29. jūnijā, Wayback Machine vietnē., 2012
  4. «Ender’s Game (2013) — Release Info» (angļu). Internet Movie Database. Skatīts: 2013-11-12.
  5. Asa Butterfield locks ‘Ender’s Game’ / Variety, NOVEMBER 29, 2011 (angliski)
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 Harrison Ford locked for 'Ender’s Game' / Variety, DECEMBER 21, 2011 (angliski)
  7. Звезда «Железной хватки» сыграет в «Игру Эндера» / kinopoisk, 05.12.2011
  8. Ender’s Game is on track / TGD, January 31, 2012 (angliski)
  9. Viola Davis Joins Cast of Ender’s Game Film / TheaterMania, Feb 2, 2012 (angliski)

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]