Frenks Zamboni

Vikipēdijas lapa
Frenks Zamboni
Frank Zamboni
Personīgā informācija
Dzimis 1901. gada 16. janvārī
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Jūta, ASV
Miris 1988. gada 27. jūlijā (87 gadi)
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Paramaunta, Kalifornija, ASV
Pilsonība Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Nodarbošanās uzņēmējs, izgudrotājs
Brāļi 2

Frenks Džozefs Zamboni jaunākais (/zæmˈboʊni/, itāļu: [dzamˈboːni]; dzimis 1901. gada 16. janvārī; miris 1988. gada 27. jūlijā) bija amerikāņu uzņēmējs un izgudrotājs, kura slavenākais izgudrojums ir modernais ledus kombains, un kura uzvārds reģistrēts kā preču zīme, šīm ierīcēm.[1]

Ledus kombains uzliek tīra ūdens slāni, kas sasalst, veidojot gludu ledus virsmu.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Frenks Zamboni piedzima 1901. gadā Eurekā, Jūtas štatā, itāļu imigrantu ģimenē. Drīz viņa vecāki nopirka fermu Lava-Hotspringsā Aidaho, netālu no Pokatello, kur viņš uzauga. 1920. gadā ģimene pārcēlās uz Losandželosas priekšpilsētu Kalifornijā, kur Frenks un viņa vecākais brālis Džordžs strādāja par automehāniķiem. 1921. gadā Frenks studēja Čikāgā, un pēc atgriešanās no turienes kopā ar jaunāko brāli Lorensu izveidoja savu biznesu.

1927. gadā Frenks un Lorenss sāka gatavot ledus blokus vietējiem lauksaimniekiem. 30. gados sāka izplatīties elektriskie ledusskapji, un 1939. gadā brāļi pārdeva savu biznesu, paturot sev saldēšanas iekārtas, ar kurām bija iecerēts izveidot slidotavu.

1940. gadā brāļi atklāja 30x60 metrus lielu slidotavu Iceland, kas kļuva par vienu no lielākajām valstī (tajā vienlaikus varēja atrasties līdz 800 slidotājiem). Frenks spēja izveidot gludu ledu, bez izciļņiem, ko radīja dzesēšanas caurules, kas atradās zem ledus. Ledus izlīdzināšana prasīja pusotru stundu diennaktī, un tās laikā trīs vai četri vīri manuāli nolīdzināja, nokasīja un atjaunoja virsmu. Reizēm izlīdzināšanai (augšējā slāņa nogriešanai) izmantoja mašīnas.

1949. gadā Frenks izgudroja mašīnu, kas ļāva vienam cilvēkam nolīdzināt, izskalot un uzklāt ledu tikai 10 minūtēs. Līdz 1953. gadam viņš saņēma patentu US2642679[2] par šo izgudrojumu. 50. gadu sākumā šos kombainus veidoja uz pilnvērtīga Jeep CJ-3B bāzes.[3] Otro un trešo kombainu no Zamboni iegādājās olimpiskā čempione daiļslidošanā Sonja Henije, kas ar tām sagatavoja ledu savas tūres laikā.

Sākot ar 1956. gadu, par ledus kombaina pamatu sāka izmantot Jeep šasiju bez virsbūves un kabīnes (modelis F). Kopš 1964. gada izmanto pašu veidotu dizaina šasiju.

Pieprasījums pēc šiem kombainiem bija tik liels, ka Frenka uzņēmumam bija jāatver otra rūpnīca Brantfordā (Ontārio, Kanāda) un filiāle Šveicē. Nosaukums Zamboni kļuvis par preču zīmi un dažkārt to izmanto kā vispārpieņemtu nosaukumu visiem ledus kombainiem.

Frenks Zamboni nomira 1988. gadā 87 gadu vecumā. Kopš darbības sākuma Zamboni uzņēmums Frank J. Zamboni & Co. Inc., pārdevis vairāk nekā 10 tūkstošus ledus kombainu. 10 000. vienība 2012. gada aprīlī nodota NHL komandas Monreālas "Canadiens" lietošanai Bell Centre hallē.[4]

Balvas un atzinības[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Frenkam Zamboni 1988. gadā piešķīra inženierzinātņu goda doktora grādu Klārksona Universitātē Potsdamā, Ņujorkā.
  • 2000. gadā Zamboni iekļāva ASV daiļslidošanas slavas zāles goda sarakstā.[5]
  • 2006. gadā Zamboni iekļāva Pasaules Daiļslidošanas slavas zālē un Pasaules Daiļslidošanas muzeja Goda sarakstā.[6]
  • 2007. gadā Zamboni uzņēma Nacionālajā izgudrotāju slavas zālē Amerikas Savienotajās Valstīs.
  • 2009. gadā Zamboni iekļāva Amerikas Savienoto Valstu hokeja slavas zāles goda sarakstā.
  • 2013. gada 16. janvārī par godu Zamboni 112. dzimšanas dienai Google interneta portāls publicēja interaktīvu Google logotipu (Doodle).[7]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]