Moluku salas

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Garšvielu salas)
Moluku salas
Kepulauan Maluku
Moluku salas
Moluku salas (Indonēzija)
Moluku salas
Moluku salas
Ģeogrāfija
Koordinātas 3°S 129°E / 3°S 129°E / -3; 129Koordinātas: 3°S 129°E / 3°S 129°E / -3; 129
Platība 78 897 km²
Augstākais kalns Binaija
3027 m
Administrācija
Karogs: Indonēzija Indonēzija
Province Moluku
Ziemeļmoluku
Lielākā pilsēta Ambona, Ternate
Demogrāfija
Iedzīvotāji 3 131 860(2020)
Blīvums 37,7/km²
Moluku salas Vikikrātuvē

Moluku salas (indonēziešu: Kepulauan Maluku), pazīstamas arī kā Garšvielu salas, ir arhipelāgs Indonēzijas austrumos.[1] Uz rietumiem no Moluku salām atrodas Sulavesi, uz austrumiem — Jaungvineja, ziemeļus apskalo Filipīnu jūra, bet dienvidos atrodas Mazās Zunda salas.

Administrācija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Administratīvi Moluku salas ir sadalītas divās Indonēzijas provincēs: Moluku un Ziemeļmoluku provincēs. Lielākās Ziemeļmoluku provinces salas ir Halmahera, Obi, Morotai, Bačanu salas un Sulas salas, bet lielākās Moluku provinces salas ir Serama, Buru, Ambona, Baratdajas salas, Tanimbaras salas, Aru salas un Kai salas.

Ģeogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Lielākā daļa Moluku salu ir kalnainas, izņēmot Tanimbaras un Aru salas, kuras ir zemas un purvainas. Reģionā regulāri notiek zemestrīces, īpaši Ternates salā un Bandas salās, kur atrodas aktīvi vulkāni. Moluku salās valda tropiskais klimats, kur nokrišņu daudzums ir robežās no 2000 līdz 3800 mm gadā. Tikai neliela daļa no salu sauszemes platības ir aramzeme, pārējo daļu klāj lietus mežs. Ir arī atklātas savannas, kā arī salu krastus bieži veido mangrovju purvi. Salas ir pārejas zona starp Āzijas un Austrālijas floru un faunu. Daudzas dzīvnieku un augu sugas ir sastopamas tikai šajā reģionā.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vēsturiski Moluku nosaukums attiecināts uz četrām karalistēm Moluku salu ziemeļos — Ternati, Tidori, Bačanu un Džailolo. Šo sultanātu savienība tika dēvēta par Moloku Kie Raha — ‘Moluku četri kalni’. Šo sultanātu ietekme dažādos laikos izplatījās uz visām tagadējām Moluku salām, kā arī Jaungvineju un Sulavesi, bet šīs teritorijas parasti netika iekļautas Moluku. Par Garšvielu salām arhipelāgu nodēvēja eiropieši un ķīnieši, taču šis nosaukums vairāk attiecināms uz Bandas salām, kas vēsturiski pazīstamas ar muskatriekstu audzēšanu.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Ģeogrāfijas vārdnīca Pasaules zemes un tautas. Rīga : Galvenā enciklopēdiju redakcija. 1978. 487. lpp.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]