Hugo Salmela

Vikipēdijas lapa
Hugo Salmela
Hugo Salmela
Personīgā informācija
Dzimis 1884. gada 13. jūnijā
Parikala Karogs: Somija Somija
Miris 1918. gada 28. martā (33 gadi)
Tampere Karogs: Somija Somija
Tautība soms
Militārais dienests
Dienesta laiks 1918. gads
Valsts Sarkanā Somija
Struktūra Sarkanie gvardi
Kaujas darbība Somijas pilsoņu karš

Hugo Salmela (dzimis 1884. gada 13. jūnijā, miris 1918. gada 28. martā) bija somu revolucionārs, Sarkano gvardu komandieris Somijas pilsoņu karā.

Hugo Salmela kopš 1903. gada strādāja Kotkā. Brīvajā laikā darbojās strādnieku teātrī Kotkā.

Somijas pilsoņu kara sākumā 1918. gadā Salmela bija Sarkano gvardu vienības komandieris pie Kimijoki upes. Vēlāk pārcelts uz fronti Savo. 18. februārī Hugo Salmela iecelts par ziemeļrierumu frontes komandieri. Viņš sāka Sarkano uzbrukumu frontes iecirknī starp Peijennes ezeru un Botnijas līci, bet Balto pretuzbrukums piespieda sarkangvardus atkāpties.

Hugo Salmela bija viens no galvenajiem Tamperes aizsardzības organizatoriem. 16. martā sākās Balto uzbrukums, un 25. martā pilsēta bija pilnībā aplenkta. Sarkanie izmisīgi pretojās, gaidot palīdzību no ārpuses.

28. martā Hugo Salmela tika ievainots Sarkano štābā, sprāgstot rokas granātu kastei. Tās pašas dienas vakarā Salmela mira. Negadījumā vainīgs bija Kustā Salminens, kuram nejauši kastē iekrita aktivizēta granāta. Sprādzienā gāja bojā daudzi štāba virsnieki. Kustā Salminens izdzīvoja, bet viņš bija zaudējis kājas.