In the Palace

Vikipēdijas lapa

Starptautiskais īsfilmu festivāls In the Palace (bulgāru: Международен фестивал на късометражно кино В ДВОРЕЦА) ir viens no lielākajiem un prestižākajiem kinofestivāliem Bulgārijā, kurā tiek prezentētas dažāda stila un žanra īsfilmas, kuru garums nepārsniedz 27 minūtes. Pirmo reizi festivāls notika Velingradā 2003. gadā. Kad festivāls ieguva plašāku popularitāti, tā norises vieta 2015. gada decembrī tika mainīta uz Sofiju. Festivāls ir norisinājies arī Veliko Tarnovā, Varnā un Balčikā.

Galvenais festivāla mērķis ir palīdzēt attīstīt mūsdienu kinomākslu Bulgārijā, Eiropā un pasaulē, veidot labvēlīgu vidi un platformu jaunajiem filmu veidotājiem un atklāt jaunus profesionāļus. Pati organizācija balstās uz jauniešu brīvprātīgo darbu no dažādām Eiropas valstīm.

Programma[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Festivāla In the Palace organizatori ir SFF Fonds un kopienas centrs Veshtina sadarbībā un ar Sofijas pašvaldību, Bulgārijas Kultūras ministriju, Bulgārijas Nacionālo kinocentru, Valsts kultūras pili un Sofijas Universitāti St. Kliment Ohridski.

Festivāls ietver starptautisko konkursu, valsts līmena konkursu un studentu sacensības. Konkursā piedalās starptautiskas žūrijas un komitejas izvēlētas filmas. Festivālam ir balvu fonds, kas tiek piešķirts kategorijās fantastikas, dokumentālās, animācijas un eksperimentālās filmas.

Festivāla ietvaros tiek rīkotas apmācību programmas, semināri, lekcijas, meistarklases kinorežijā, apmācības par filmu projektiem un pēcproducēšanu, par īsfilmu un projektu sabiedrisko attiecību un tirgus menedžmentu.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kad festivāls pirmo reizi 2003. gadā norisinājās Velingradā, tas sākotnēji bija paredzēts kā forums studentu filmu festivālam. Kopš festivāla otrā norises gada tas notiek Balčikā, kas atrodas Melnās jūras ziemeļu piekrastē Bulgārijā. Festivāla norises vieta ir arhitektūras komplekss The Palace, kādreizējā Lielbritānijas princeses un Rumānijas karaļa Ferdinanda I sievas, karalienes-konsortes Marijas no Edinburgas (1875—1938) dzīves vieta. Vēlākos gados festivāls ir norisinājies ne tikai Balčikā, bet arī Sofijā, Veliko Tarnovā un Varnā. 14. festivāls In the Palace notika četrās dažādās pilsētās — Sofijā (2016. gada decembrī), Veliko Tarnovā (2017. gada aprīlī—maijā), Varnā (2017. gada maijā—jūnijā) un Balčikā (2017. gada jūnijā—jūlijā).

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Preses Raksti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]