Kategorijas diskusija:Latvijas tautas

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Vai šis ir pareizs nosaukums? Pēc 1922. gada Satversmes pieņemšanas ar terminu Latvijas tauta apzīmē visu Latvijas Republikas pilsoņu kopumu (piem. ievads: Latvijas tauta savā brīvi vēlētā Satversmes sapulcē ir nolēmusi sev šādu valsts Satversmi: un 2. pants: 2. Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai.). Vai nav pareizāk pārsaukt kategoriju par Tautības Latvijā?--Juris tiltins runāt  devums 10:04, 26 oktobrī, 2009 (UTC)

Taisnība. Taisot niezēja rokas rakstīt tā kā ir iw, lai vispār nebūtu pārpratumu. Un vispār jāsāk ir ar tādu ērmīgu nosaukumu, kā Kategorija:Pasaules tautas --Varg 10:47, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
Es te tagad ietekmējos no diskusijas par kategoriju koku kopumā un sapratu, ka mums ir baigās „auzas”. Angļu Vikipēdijā visi raksti ir zem divām augstākā līmeņa pamatrakstu kategorijām: „Main topic classifications” (paplašināts tēmu saraksts) un „Fundamental” (īsāks saraksts, līdzīgi kā universālajā decimālajā klasifikācijā, ko izmanto bibliotēkzinātnē un informācijas tehnoloģijās). Runājot par tautām un tautībām, angļu Vikipēdijā ir atsevišķas kategorijas: „People by nationality” (tautas) un „People by ethnicity” (tautības).--Juris tiltins runāt  devums 11:23, 26 oktobrī, 2009 (UTC) P.S. Jēdziens „Latvijas tauta” ir laikam novecojis un mūsdienās visbiežāk saka „nācija” un „nacionalitāte”.--Juris tiltins runāt  devums 11:25, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
Kāpēc Tev, Varg vajag vienmēr rīkot šo savādo propogandu par latviešiem kā politisku nāciju, sinonīmu Latvijas iedzīvotājiem. Žēl, ka vikipēdijā nav vēl kāda cita lietotāja, kas būtu tik ļoti apsēsts/čakls ar kategoriju rediģēšanu. Mans jau sen piedāvātais kompromiss bija likt zem kategorijām, piemēram, Politiķi pēc valsts, kategorijas Latviešu politiķi vietā Latvijas politiķi. --GreenZeb (diskusija) 11:27, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
GreenZeb, atļaušos Tev nepiekrist, jo Latvijas iedzīvotāji nav Latvijas tauta, kas tagad pārtapusi par Latvijas nāciju (atbilstoši definīcijai: nācija). Iedzīvotāji Latvijā ir visi, kas te dzīvo, bet Latvijas tauta/nācija ir tie, kas ir pilsoņi (piem. nepilsoņi, pastāvīgie iedzīvotāji u.c. iedzīvotāji nevar vēlēt Saeimu).--Juris tiltins runāt  devums 11:33, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
Es tā īsti nesapratu, Tu man nepiekrīti vai Varg? --GreenZeb (diskusija) 11:37, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
Ar to piekrišanu/nepiekrišanu lai paliek - tas nav svarīgi. Gribēju teikt, ka nepiekrītu viedoklim, ka tauta = iedzīvotāji.--Juris tiltins runāt  devums 12:00, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
Neesmu izveidojis nevienu kategoriju "Latviešu ...". Tu visu apgriez kājām gaisā. Pierādījums - šodien tika pilnīgi pabeigta epopeja ar Kategorija:Matemātiķi pēc tautības. Tā tagad ir tukša un laikam jādzēš. Tas ir tikai pirmais ziediņš. Konkrēti šīs etniskās kategorijas sakarā (vajadzēja nobāzēt Latvijas turkus un ebrejus) pārsteidzos, jo Kikos bija izveidojis Kategorija:Krievijas tautas, kas savukārt ietilpst Kategorija:Pasaules tautas. Jāmaina visi nosaukumi. --Varg 12:06, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
Jā, jāmaina nosaukumi. Paskatījos mūsu kategorijas un sapratu, ka tautas un tautības tur ir sajauktas lielā putrā. Iztulkoju angļu Vikipēdijas kategorijas zem „People” (cilvēki). Varbūt lietojam šādas?
  • Cilvēku saraksti (Lists of people)
  • Cilvēki pēc dalības organizācijās (People by association)
  • Cilvēki pēc uzvedības (People by behavior)
  • Cilvēki pēc gadsimtiem (People by century)
  • Cilvēki pēc tautības (People by ethnicity)
  • Cilvēki pēc dzimuma (People by gender)
  • Cilvēki pēc valodas (People by language)
  • Cilvēki pēc veselības stāvokļa (People by medical or psychological condition)
  • Cilvēki pēc nacionalitātes (People by nationality)
  • Cilvēki pēc nodarbošanās (People by occupation)
  • Cilvēki pēc vietas (People by place)
  • Cilvēki pēc politiskās pārliecības (People by political orientation)
  • Cilvēki pēc reliģiskās pārliecības (People by religion)
  • Cilvēki pēc stāvokļa sabiedrībā (People by status)
  • Cilvēki pēc laika (People by time)
  • Cilvēku dzīves notikumi (Aspects of individual lives)
  • Biogrāfija (Biography)
  • Personu vārdos nosauktas kategorijas (Categories named after people)
  • Cilvēku vārdi (Human names)
  • Cilvēku fotogrāfijas (Photographs (people))
  • Cilvēku hronoloģija (Personal timelines)
  • Nepabeigti raksti par cilvēkiem (People stubs)
  • Cilvēki bez kategorijas (Uncategorised people)
  • Cilvēku un personu navigācijas veidnes (People and person navbox templates)--Juris tiltins runāt  devums 12:36, 26 oktobrī, 2009 (UTC)

Kas ir tauta un kas ir tautība? Tauta (pēc dažādiem avotiem, kas vairāk vai mazāk sakrīt) ir cilvēku kopums pēc to etniskās piederības. Tautība ir konkrētas personas etniskā piederība. Tas tīri no semantiskā viedokļa. Cita lieta ir, ka pēc PSRS laiku marksisma postulātiem bija dalījums nācijās, tautās, tautībās un etnogrāfiskajās grupās, bet tas ir no citas operas (kurš par kuru vienlīdzīgāks). Kategorizēt cilvēku pēc tautības, manuprāt, ir jēga gadījumos, kad viņa darbība bijusi (ir) saistīta ar to (etnogrāfi, valodnieki u.c.). --Kikos 12:57, 26 oktobrī, 2009 (UTC)

Kāds ieteikums? Vienu variantu etniskām kategorijām unifikācijai vajag. Tauta, tautība, etniska grupa, .... Bez tā arī neiztikt - Latvijas ebreji, trimdas latvieši (jeb Latvijas trimdas pārstāvji ?) utt.--Varg 13:17, 26 oktobrī, 2009 (UTC)

Par cilvēkiem. Pārkopēju fragmentu no tā ko jau rakstīju Kategorijas diskusija:Turki (tautība): Mans piedāvājums vienkāršs. Kategorizējot primārai jābūt valstiskai (vai sendienu gadījumos valstiski-ģeogrāfiskai) piederībai (by nationality). Piemēram, "Latvijas rakstnieki". Tiem, kam rūp etniskais moments papildus (un tikai papildus) var karināt klāt "Latviešu rakstnieki" "Latvijas krievu rakstnieki", "Latvijas turki" vai visādas tamlīdzīgas kombinācijas.--Varg 13:17, 26 oktobrī, 2009 (UTC)

Diskusijas sākumā citēju Satversmi, kur tauta ir cilvēku iedalījums pēc pilsoniskās, nevis etniskās piederības, jo suverēnā vara pieder tikai pilsoņiem, nevis personām ar kādu noteiktu etnisko piederību (ja kaut kur teikts kaut kas cits, tad tas nav spēkā, jo Satversmei mūsu valstī ir augstākais spēks). Mans priekšlikums tad ir sekojošs: kategorizēt cilvēkus pēc 1) valstiskās piederības un 2) etniskās piederības. Tad kategorijas tā arī sauktos: „Cilvēki pēc valstiskās piederības” un „Cilvēki pēc etniskās piederības”. Turklāt paliek vēl arī citas kategorijas cilvēku klasifikācijai (sk. augstāk manu tulkojumu no angļu Vikipēdijas).--Juris tiltins runāt  devums 13:25, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
Nu tad tiešām nesaprotu Tavu nostāju. Kā tas būs Latvijas piemērā ar cilvēkiem?
Piemēram, Latvijas turki būs kategorijās, kas atbilst etniskajai izcelsmei (Turki (tautība)) un vietai (Latvijas iedzīvotāji), jo raksts ir par tautību (turki) noteiktā vietā (Latvija). Bet ja raksts būs Latvijas pilsoņi vai Latvijas tauta un tur būs rindkopa, kur aprakstīti pilsoņi turki, tad jāpievieno vēl kategorija, kas apzīmē piederību Latvijas valstij, nevis tikai teritorijai un etniskajai grupai.--Juris tiltins runāt  devums 13:51, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
Latvijas iedzīvotāji jau ir - tā ir tā pati demogrāfija (ar iw). Šai kategorijai jāmaina nosaukums (mazliet augstāk lūdzu par to padomu) un viss būs kārtībā. Tev ir raksts par Vācijas turkiem, paskaties kategorijas en:Turks in Germany. Nevajag mērkaķoties pakaļ angļiem, bet šajā gadījumā viss ir loģiski un attiecināms uz Latviju.--Varg 14:26, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
It kā jau pareizi, bet par daudz sarežģīti. Neviens taču neuzstāj, ka Latvijas turki = Latvijas tauta (visa). Turki (tāpat, kā armēņi, krievi, līvi, daži čukči un pagaidām vēl arī latvieši) ir viena no tautām, kas dzīvo/dzīvoja Latvijā. Tātad atbilst kategorijai "Latvijas tautas". Nācija Latvijā ir tikai viena. Tā ir tā, par kuru satversmē rakstīts "Latvijas tauta"; tas, ko angliski apzīmē ar terminu nation. --Kikos 14:08, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
Mans priekšlikums ir pieturēties pie angļu vikipēdijas kategoriju veidošanas principiem. Tas, ka mums nav tik daudz rakstu, ko tur klasificēt, ir cits jautājums.--Juris tiltins runāt  devums 14:18, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
Piekrītu. Ar nosaukumiem, lai nebūtu pārpratumu - Category:Latvian writers = Latvijas rakstnieki utt --Varg 14:26, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
Viens par māti, otrs par meitu :D Es te visu laiku kreņķējos, lai Varg neiznīdē kategorijas Kategorija:Pasaules tautas un "koku" zem tās, bet jūs abi laikam vēl joprojām par cilvēkiem (kategorijām pēc etniskās/valstiskās piederības). Jeb es joprojām kaut ko nesaprotu? --Kikos 14:34, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
Es taču augstāk Tev prasīju tikai padomu šīs kategorijas nosaukumam. Juristiltins ieteica Tautības Latvijā. Normāls variants. Un izejot no tā visām parējām jāsaucas vienādi. Ja paliek tautības, tad "Pasaules tautas" vietā jābūt vienkārši "Tautības". Pats atbalsti angļu dalījumu? --Varg 14:50, 26 oktobrī, 2009 (UTC)

Es te nelasīju visu šo garu penteru, bet atgriežoties par Varg manis rakstītā atbildi 12:06, 26 oktobrī, 2009 (UTC), tad es tieši arī tur saskatu šo absurdu. Personīgi man (un varbūt tikai man) liekas nepieņemami tas, ka Tu, Varg, gribi no vikipēdijas iznīcīnāt tautību kategorijas, to vietā visu iedalīt nepastāvīgās vienībās - valstīs, kas, laikiem ejot, rodas un zūd, rodas un zūd... Par citu neko man nav iebildumu, pagaidām. --GreenZeb (diskusija) 14:35, 26 oktobrī, 2009 (UTC)

Kas augstāk rakstīja šo - "Mans jau sen piedāvātais kompromiss bija likt zem kategorijām, piemēram, "Politiķi pēc valsts", kategorijas "Latviešu politiķi" vietā "Latvijas politiķi", kā tas saskan ar pēdējo postu? Pēc tavas loģikas Latvija pazudīs, bet "Latvijas politiķi" paliks. Parādi kādu citvalodu vikiju, kurā primārais ir etniskais dalījums. Mēs esam laikam vienīgie. Kam vel ir "Matemātiķi pēc tautības"? Un nacionālais un etniskais dalījums var mierīgi sadzīvot: Kategorija:Izraēlas cilvēki & Kategorija:Ebreji.--Varg 15:14, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
Nu lūk, tikpat ačgārna man liekas arī Tava loģika. Par etnisko dalījumu - ir tāds teiciens, kuru daļēji pārfrāzēšu labāk neskaties, ko raksta citi, bet domā ar savu galvu. --GreenZeb (diskusija) 15:35, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
Pats rakstīji, ka jālieto "Latviešu politiķi" vietā "Latvijas politiķi" un kas ir savādāks matemātiķiem vai mūziķiem? --Varg 15:57, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
Ja politiķi pēc tautības ir latvieši, tad ir latviešu politiķi, ja politiķi pārstāv Latviju, tad ir Latvijas politiķi. Manuprāt, viss ir ļoti vienkārši, ko šeit nesaprast? --GreenZeb (diskusija) 20:42, 28 oktobrī, 2009 (UTC)
Kategorija:Pasaules tautas ir pareiza, ja runa iet par etniskajām kopienām. Ja runa iet par konkrētu personu ierakstu pasē, tad ir "tautība". Pasaules tautības nav pareizi. --Kikos 15:27, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
Labi, viens solis uz priekšu visā garajā diskusijā. Šo kategoriju tad saukt "Tautas Latvijā", vai diskusijas autora iebildumus par nosaukuma maiņu neatbalsti? Starp citu konkrēti priekšlikumi vai atbalsts/neatbalsts piedāvātam nav bijuši --Varg 15:57, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
Diskusijas autora iebildumus neatbalstu. Latviski gramatiski un jēdzieniski pareizi ir Latvijas tautas un tas ir jāsaprot burtiski (terminu ģeogrāfiskajā un etnogrāfiskajā nozīmē): Latvijas (šīs valsts, šajā valstī esošās/bijušās) tautas (etniskie ļaužu kopumi ar vienotu valodu, pašapziņu utt). Jebkuram (jeb arī daudziem) terminiem var piemeklēt citas nozīmes specifiskos kontekstos, kā šajā gadījumā piesaucot citātu no satversmes. Nesāksim taču piesaukt kontekstu no "iziet/izdot tautiņās"? Jēdziens "tauta" ilgus gadus ir lietots kā tā etnogrāfiskajā nozīmē, gan arī politiskajā, kā nation latviskais formulējums (Tautu Savienība). --Kikos 17:03, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
Skaidrs, tad no valodnieku viedokļa visa Kategorija:Pasaules tautas un tā saturs ir pareizs. Tikai apzīmējums "Pasaules" krīt uz nerviem... --Varg 17:36, 26 oktobrī, 2009 (UTC)

Papildus jautājums. Šeit ir apakškategorija "Latvijas ebreji" un raksts "Turki Latvijā". Ja būs raksti par konkrētiem Latvijas turkiem, tad kategorijai jābūt "Latvijas turki", jo tie ir atsevišķi kopienas/tautas pārstāvji, bet raksts ir par kopienu. Pareizi?--Varg 17:36, 26 oktobrī, 2009 (UTC)

Teorētiski "jā" :) Es gan rakstu pārsauktu "Turki Livonijā", jo laikā, kad pastāv Latvija, par kādām nozīmīgām turku kopienām nav dzirdēts. Par kategorijām piekrītu. --Kikos 19:51, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
Tik traki jau nevajag, savādāk "Latvijas vēsture" vietā jāliek "Vēsture par vietu, kur tagad ir Latvija" :). Ja rakstā būs sadaļa par Livonijas laikiem (ar to parasti saprot arī hercogisti), var pielikt tādu kategoriju. --Varg 20:19, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
Pirmkārt, mana sākotnējā priekšlikuma mērķis ir skaidri atdalīt jēdzienus Latvijas tauta no Latviešu tauta. Pameklējot rakstus citur internetā, valsts amatpersonas un iestādes ar jēdzienu Latvijas tauta nesauc etnisko ļaužu kopumu, bet ar to pārsvarā apzīmē valsti un tās pilsoņus. Un tādus arhaiskus izteicienus kā izdot tautiņās nevajadzētu lietot vispār kā argumentus kategoriju veidošanā, jo te par gramatiku, etnogrāfiju, ģeogrāfiju u.c. ir daudz svarīgāka sistēmanalīze un klasifikācija (līdzīgi kā UDK, ko lieto bibliotēkzinātnē).
Otrkārt, mans priekšlikums par kategoriju koku nebija sākt ar apakšējām kategorijām, bet ar galvenajām kategorijām, ņemot par pamatu angļu valodas Vikipēdijas kategorijas. Līdz ar to, vai būs kategorija Turki Livonijā vai Vēsture par vietu..., ir pakārtots jautājums, kas risināms katrā atsevišķā gadījumā individuāli.
Treškārt, kategoriju Pasaules tautas uzskatu, ka var saukt par Tautas, jo diez vai vēl bez pasaules tautām ir vēl kādas tautas tajā pašā kategoriju līmenī.--Juris tiltins runāt  devums 21:47, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
1.Nu Kikos saka tā...
2.To angļu koku sen izpētīju. Visas diskusijas jau grozās ap nationality-ethnicity atšifrējumiem latviešu valodā un to pielietojumu vikipēdijā. Par pārējo visu Tavā sastādītajā sarakstā fundamentālu domstarpību nav. Viss svarīgākais (ņemot vērā nelielo rakstu skaitu) no tā tiek jau izmantots. Saruna sākās blakus - raksta Kategorija:Turki (tautība) diskusijā, kad ievēroju, ka pieliki tam iw "by nationality". Uzdevu jautājumu, kādi iw tad būs Kategorija:Turcijas cilvēki. Konkrētas atbildes nebija.
3.Tieši tā augstāk rakstīju. --Varg 22:34, 26 oktobrī, 2009 (UTC)
1. Nav komentāru.
2. Domāju, ka šajā gadījumā labākais risinājums ir lietot attiecīgā vārda tulkojumu angļu-latviešu vārdnīcā, ņemot pirmo noteikto vārdu. Piem. nationality = nacionalitāte; ethnicity = tautība.
3. Tad tā arī jādara. Cik sapratu, nevienam īpašu pretenziju pret to nav.--Juris tiltins runāt  devums 09:40, 27 oktobrī, 2009 (UTC)
2.Paņemsim konkrētu piemēru Kategorija:Turcijas cilvēki. Visas apakškategorijas tur ir "Turcijas...", bet rakstnieki ir "Turku", iw visiem ir vienādi - "by nationality". Tas nozīmē, jāraksta "Turcijas rakstnieki". Ja paliek tā kā ir, tad iw nebūs - en:Category:Writers by ethnic group turku un latviešu nav (Un būtu vēl jāliek "Turcijas cilvēki" vietā pie "Turki (tautība)").
Sanāk tā īpatni - mums pašiem savas terminoloģijas it kā nav, ņemam to kas ir angļiem un par visām varītēm cenšamies kaut ko samuģīt. Kas ir nacionalitāte? Paši lasām, ko rakstām? --Kikos 10:07, 27 oktobrī, 2009 (UTC)
Iesaku visu reducēt uz mūsu vikijas piemēriem. Kā tas ir/būs praksē. Man tie garie pātari sanāk tāpēc, ka rādu konkrētus piemērus. Jāprasa tieši Kategorija:Vācijas cilvēki ir bardaks - vācu/Vācijas/vācu/Vācijas/vācu/Vācijas. Gribu savest kārtībā (tā kā ar matemātiķiem), lai visi ir "Vācijas". Gut vai nav gut? (Latvieši-Latvijas ir īpaša opera un par to pat neieminos) --Varg 10:52, 27 oktobrī, 2009 (UTC)


Man jau tā subjektīvi šķiet, ka vienīgās tautas, par kurām var te runāt, ir tikai 3: latvieši, vācbaltieši un lībieši (jeb līvi, kā tagad modē teikt). Visi pārējie ir vai nu migrācijas procesos vēsturiski izveidojušās etniskās minoritātes (krievi, ebreji, čigāni) vai citur dzīvojošu tautu pārstāvji vai to grupas. Kaut kā nenopietni ir atrast vienu korejieti, kurš kaut kur Zaubē ieprecējies un suņus audzē ;), un likt kategorijā "Latvijas tautas" korejiešus. Tas tā, pat neņemot vērā, ka līdz XIX gs. vispār neviens nedomāja par savu tautību (tb šajā kategorijā nevar ietilpināt nevienu XVIII gs. un senāk dzīvojošos). :) --anonīms 11:03, 27 oktobrī, 2009 (UTC)

Pareizi. Tieši tādēļ angļu vikipēdijā mūsu Pasaules tautas ir nosauktas par Ethnic groups.--Juris tiltins runāt  devums 11:08, 27 oktobrī, 2009 (UTC)
Neiet runa tikai par Latvijas tautām. Jums gribas saukt Latviešus par etnisko grupu? Korejieši nav tauta? Vācbaltieši ir kas? Runa taču iet tikai par kategorijas nosaukumu! Labi, nesauksim Kategorija:Pasaules tautas, sauksim vienkārši Kategorija:Tautas. Paliks labāk? Jeb te kādam ir bail, ka, piemēram krievus un ebrejus kāds ieliek kategorijā pie Latvijas tautām un PCTVL uzreiz pieprasīs mainīt satversmi? Bērnišķība :( Baltkrievi ir tāda tauta un ja daļa no tās dzīvo Latvijā, tad tā ir viena no Latvijas tautām. Jeb etniskajām grupām? Cita etniskā grupa būs nepilsoņi latvieši? --Kikos 11:18, 27 oktobrī, 2009 (UTC)
Ja kategoriju saucam Tautas, tad Etniskās grupas var tai pakārtot?--Juris tiltins runāt  devums 12:14, 27 oktobrī, 2009 (UTC)
Nav mans lauciņš, taču kā lajam loģiskāk šķiet kategorija Kategorija:Tautas (kāpēc "pasaules", ja "nepasaules" tautu ta nav?) un, ja kādam akurāt gribas to tautību kabināt personai klāt (kā Kunderam "čehs", ko viņš pats kategoriski noliedz), ta var taču būt Kategorija:Tautības Latvijā. Jebšu es auzās ar ko tik vienkāršu braucu? --anonīms 12:35, 27 oktobrī, 2009 (UTC)
Es arī piekristu diskusijas autoram, tautības tiktu uztvertas viennozīmīgāk, bet apmēram lapas vidū Kikos izklāstīja, ka tautības konkrētā gadījumā neesot pareizi. Nezinu. --Varg 12:53, 27 oktobrī, 2009 (UTC)
Kikos taču skaidri min, ka "tautas (etniskie ļaužu kopumi ar vienotu valodu, pašapziņu utt)" - nekā tāda bez manis minētajām 3 tautām te nav (nedēvēsim tak par "tautu" 5 filipīniešu pavārus un 3 turku inženierus, kas te dzīvo (citādi zem "Latvijas tautas" ies visas pasaulē sastopamās tautas, kuru kaut viens pārstāvis te rudzu lauka malā pačurājis). :) Man aizdomas, ka te tāda lieka matu skaldīšana vien ir. :) --anonīms 13:47, 27 oktobrī, 2009 (UTC)
Liek tikai par tiem, par kuriem ir raksti. Ja būtu raksts "Korejieši Latvijā", tam te ir īstā vieta, bet "Korejiešu" nācijas rakstam nē. Tas pats attiecas uz atsevišķiem dažādu tautību pārstāvjiem Latvijā (Latvijas ebreji utt). Izņemot Tavas pieminētās "aborigēnu" tautas. --Varg 14:18, 27 oktobrī, 2009 (UTC)
Saprotu to, ka mūsu „izveicīgie” valodnieki ir šos jēdzienus saputrojuši tā, ka tie faktiski pārklājas. Piemērs no Latviešu valodas vārdnīcas (izlaidu garos piemērus):
TAUTA s. 1. Nācija, tautība, radniecīga cilšu grupa. Latviešu t., krievu t. 2. Kādas valsts iedzīvotāji kopumā. [..] 3. Vienkāršo darba cilvēku masas. Tautas ārstniecība. 4. dsk. tautas. Folklorā — sveši ļaudis, precinieki. [..]
TAUTĪBA s. 1. Uz cilšu pamatiem radusies stabila cilvēku kopība ar dialektos atšķirīgu, bet pamatos vienotu valodu un kopēju teritoriju, kurā veidojas ekonomiskās un kultūras dzīves kopība. [..] 2. Piederība pie kādas tautas, nācijas. [..]
NACIONALITĀTE dsk. ģen. -šu, s. 1. Piederība pie kādas nācijas, tautas, tautības. 2. Nacionālo iezīmju un īpatnību kopums; tautiskums.[..]
LATVIEŠI vsk. latvietis, -ša, v.; latviete, dsk. ģen. -šu, s. 1. dsk., v. Tauta, Latvijas pamatiedzīvotāji. Latviešu valoda, literatūra. 2. Šīs tautas piederīgie.
Laikam ar šiem terminiem netiksim galā... vismaz paredzamā nākotnē...--Juris tiltins runāt  devums 19:23, 27 oktobrī, 2009 (UTC)
Labāk atkal konkrētika. Tavā sarakstā ir en:Category:People by ethnicity (Cilvēki pēc tautības). Tā ir svarīga kategorija, lai nodalītu no nacionālās piederības (t.i. pēc valsts). Mums tādas nav. Citur tajā Cilvēki pēc tautības ietilpst arī konkrētas tautas/tautības un to grupas, arī tavi tjurki. Pirms pabeigt pārnest-atbrīvot "Pasaules tautas" kategorijas saturu, vispirms jāzina ko darīt. Vai Cilvēki pēc tautības vispār vajag. Domāju vajag, jo pie kategorijām "Baski", "latvieši" utt ir arī atsevišķi cilvēki. --Varg 13:23, 28 oktobrī, 2009 (UTC)
Pilnīgi piekrītu, ka vajag kategoriju Cilvēki pēc tautības un arī Cilvēki pēc nacionalitātes. Līdz ar to, pie tautības kategorijas piederētu raksti Latvieši, Tjurki, Krievi u.tml., bet pie nacionalitātes piederētu (ja tāds būtu) — Latvijas tauta. Piemēram, raksts Turki ir gan par tautību, gan par pilsonību, jo Turcijā arī kurdus, kas runā turku valodā, uzskata par turkiem (sk. rakstā Ataturka definīciju), bet raksts Latvieši nav par Latvijas tautu, jo pie pēdējās pieskaitāmi arī citu tautību pilsoņi.--Juris tiltins runāt  devums 15:22, 28 oktobrī, 2009 (UTC)
piekrītu, ka vajag kategoriju - mēģināšu ko darīt
Cilvēki pēc nacionalitātes - kas tad mums ir Kategorija:Cilvēki pēc valsts? Skatīt iw (ne tikai angļu).
Raksts Turki ir gan par tautību, gan par pilsonību - pareizi, bet tikai pats "turku raksts".
Turcijā arī kurdus, kas runā turku valodā, uzskata par turkiem - tā jau ir gandrīz visur, arī bez valodas --Varg 19:28, 28 oktobrī, 2009 (UTC)
Cilvēki pēc valsts ir jāpakārto virskategorijai Cilvēki pēc vietas. Te pat būtu arī Cilvēki pēc pilsētas, Cilvēki pēc pirmā līmeņa administratīvās teritorijas utt.--Juris tiltins runāt  devums 20:30, 28 oktobrī, 2009 (UTC)
Cilvēki pēc valsts ir tas pats by nationality, vai arī Tu piedāvā kādu īpaši grandiozu reformu kategoriju kokā.--Varg 23:45, 28 oktobrī, 2009 (UTC)

Ziniet cienītie, bez puslitra nu vairs nesaprast par ko tiek īsti diskutēts... --Krishjaanis 20:45, 28 oktobrī, 2009 (UTC)

Arī pašlaik mūsu kategorijās viss dubultojas arī bez puslitra. Piemērs - Kategorija:Vācijas cilvēki. Palielinoties rakstu skaitam bardaks pieaugs proporcionāli. --Varg 21:00, 28 oktobrī, 2009 (UTC)
Vēl viens jautājums Vargam. Tā kā Tu pārstāvi visu tautu un tautību kategoriju dzēšanu no latviešu vikipēdijas, jo tādas vienības neatbalsti, tad, kā Tu sadalīsi kategoriju Vācijas ebreji - pie Vācijas rakstniekiem vai Izraēlas rakstniekiem? --GreenZeb (diskusija) 21:04, 28 oktobrī, 2009 (UTC)
Vācijas ebreji ir etniska kat un nav jādala. Viņa ir tur kur jābūt. Tāpat var būt "ASV latvieši", "Latvijas baltkrievi" "Basku arhitekti" "Līvi ? Lībieši" utt. Citāts: "Tu pārstāvi visu tautu un tautību kategoriju dzēšanu" - absurds, šī diskusija ir lapā, ko izveidoju, tāpat ar Tavu pieminēto ebreju kategoriju.--Varg 23:45, 28 oktobrī, 2009 (UTC)

Plāns:

  • Vislabāk to formulēja Gragox - vajag pēc pases. Tas ir primārais. Augstāk rakstīju - papildus var karināt klāt ko grib. (Priekš GreenZeb - sporta kategorijās ir šausmas, izrādās nav neviena "latviešu sportista").
  • Nacionālās kategorijas pie nacionālajām (nācija-valsts), etniskās pie etniskām. Latviešu un citu nāciju etniskām kategorijām starpviki saišu praktiski nebūs (lūk, turki, latvieši), profesijām vispār nebūs.
  • Mīļā miera labad "Latviešu kategorijas" un to saturu neaiztikt, bet pielikt katram indivīdam rakstā papildus nacionālo piederību.
  • "Par reformām". Konkrētā jautājumā neko radikāli nevajag mainīt. Tikai saturs jāsaved kārtībā. Ja kādam patīk bardaks ar (piemēram) "Amerikāņu mūziķi" un "ASV mūziķi" tas ir ... [atturēšos teikt, bet par "sodu" novēlētu viņam kādu mēnesi kārtot kategoriju koku]. Ja pat Latvijas kategorijās ir ķīselis - kas spēs turpmāk pieaugot latvikipēdijas rakstu skaitam administrēt/uzturēt/kārtot visus tos Burundijas-burundiešu, Vācijas-vācu, ASV-amerikāņu, Krievijas-krievu. Mazohisms. Katrs rakstīs kā grib un viss dubultosies. Pietiks ar Latvijas-latviešu putru.
  • Par visu var vienoties. --Varg 23:45, 28 oktobrī, 2009 (UTC)
Nez kas bīskapam Albertam bija pasē rakstīts? ;D --GreenZeb (diskusija) 00:26, 29 oktobrī, 2009 (UTC)
Nevajag to visu uztvert pārāk nopietni, Varg. Nekas ļauns nenotiks, ja dažas kategorijas varbūt daļēji dublēsies, vikipēdijā galvenie tomēr ir raksti (informācija) un tāpēc es šeit neiespringstu kategoriju jautājumā, bet paredzu, ka pēc 1000 gadiem šī kārtošana pa valstīm būs daudz neefektīvāka nekā par tautām/tautībām. Vienu dienu valsts ir, bet jau nākamajā dienā nav, ar milzīgu cilvēku grupām gan tik ātri tas nenotiek. --GreenZeb (diskusija) 00:26, 29 oktobrī, 2009 (UTC)

Par pārdēvēšanu[labot pirmkodu]

Atgriežoties pie diskusijas iemesla - Juristiltins grib kategoriju pārsaukt, Kikos stingri iebilda, es atturos (iedarbojās Kikos'a argumenti), neviens cits par tēmu neizteicās. Rezultāts 1-1. Tātad vismaz pagaidām paliek pašreizējais variants.--Varg 10:56, 29 oktobrī, 2009 (UTC)