Kategorijas diskusija:Turki

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Kategorijas autoram. Atvainojos - viss notika vienā minūtē, Tu uztaisīji šo kategoriju un es noņēmu to rakstā, jo pārdomāju to veidot (tas redzams pēdējo izmaiņu hronoloģijā).

Pašlaik šai kategorijai starpviki sakrīt ar Kategorija:Turcijas cilvēki. Ja atstāj šo kategoriju iw būs tikai uz ru:Категория:Турки. Mums tuvāks piemērs - Kategorija:Latvieši. Gandrīz visās valodās etniskās piederības kategorijas ir tikai tām tautām, kam nav savu mūsdienu valstu. Vai arī visādi sapīti varianti Kategorija:Izraēlas ebreji, vai "Anglijas rumāņi" utt. Pārējās ir šeit - en:Category:People by ethnicity. (Humoram - Ļeņinu pie mordviešiem piekabinājuši - en:Category:Mordvins).

Tas nav piedāvājums dzēst, bet iw jāmaina. --Varg 16:24, 20 oktobrī, 2009 (UTC)

Piekrītu loģiskam kategoriju kokam pēc jau ierastiem principiem.--Juris tiltins runāt  devums 18:51, 20 oktobrī, 2009 (UTC)
Paredzot attiecīgas daļas pretreakciju laikam pagaidām nevienam pat prātā neienāks likt uz dzēšanu "latviešu" kategoriju. Un sekojot vienlīdzības principam, ar ko tad "turki" ir sliktāki? Ja gribi, lai paliek. Tad tikai jānomaina starpviki saite un jādomā ar ko kategorija tiks piepildīta. --Varg 19:23, 20 oktobrī, 2009 (UTC)
Hmmm. Nesaprotu ko darīt baigais misēklis sanācis.--Juris tiltins runāt  devums 19:53, 20 oktobrī, 2009 (UTC)
Ko darīt? Nezinu. Tādu svarīgu jautājumu jārisina kaut kad "Kopienas portālā", jo līdzīgi jautājumi līdz šim ir bijuši un tie ir izmētāti pa diskusiju lapām. Ta negribas uzspiest tikai savu viedokli. Lai citi arī izsakās. Es jau augšā norādīju, cik maz citvalodu vikijās izmanto šādu dalījumu. Gandrīz visur ir valsts-nācija (pie mums tas nozīmē "Turcijas rakstnieki", nevis "Turku rakstnieki"). Pēc vēstures var redzēt, ka labu laiku mums te ir dominējis "etniskais" viedoklis, tāpēc ir Kategorija:Poļi utt, bet pēdējos 2 gadus situācija mainās. Ja ar tiem poļiem saprastu pirmkārt Polijas pilsoņus, tad viss būtu kārtībā, bet tā taču nav. Problēma, ka latviešu (un krievu - to var redzēt pēc pieminētām starpviki saitēm) uztverē en:Category:People by nationality un en:Category:People by ethnicity saplūst. Vislielākais absurds notiek ar Latviju. Tikko parādās kosmonauts Jānis no Pampāļiem, tā būs kategorija "Latviešu kosmonauti", tikko Ivans no Iecavas, tā "Latvijas kosmonauti". Iebildumu būtu mazāk, ja etniskā kategorija būtu pakārtota/otršķirīga/papildus galvenajai. --Varg 20:47, 20 oktobrī, 2009 (UTC)
Turku vikipēdijā ar terminu turki saprot visus tjurkus, ar terminu Turcijas turki saprot Turcijā dzimušus un dzīvojošus turkus (latviešiem ir savādāk — diez vai tuvākajā nākotnē ieviesīs terminu Latvijas latvieši), bet ar terminu Vācijas turki saprot Turcijā vai Vācijā dzimušus un Vācijā dzīvojošus turkus. Nezinu kā ir angļu vikipēdijā, bet pieņemu, ka tur ir līgi. Līdz ar to arī skaidri saprotams, kā iedalīt turku rakstniekus, Turcijas rakstniekus (te pieskaita arī, piemēram, Turcijas kurdus, grieķus u.c.) un Vācijas turku rakstniekus. Pēdējie arī ir turku rakstnieki.--Juris tiltins runāt  devums 21:20, 20 oktobrī, 2009 (UTC)
Piekrītu, tā arī domāju par tiem Vācijas turkiem. Pavasarī sataisīju Kategorija:Ebreji pēc valsts (pirms tam tur bija tikai Latvijas ebreji) tikai ar vienu mērķi - parādīt, ka var arī tā. Tas ir pareizs etniskās piederības kategorijas paraugs. Par rakstniekiem mazliet nesapratu, Tu piedāvā arī dalīt "Turcijas" un "Turku" ? --Varg 21:50, 20 oktobrī, 2009 (UTC)
Par tiem rakstniekiem biju domājis to pašu principu, kas ievērots, veidojot Kategorija:Ebreji pēc valsts. Tātad, cik saprotu, iedalījumi ir trīs: pēc etniskās izcelsmes (turki), pilsonības, jeb valstspiederības (Turcijas turki un Vācijas turki) un pēc dzīvesvietas (Vācijas turki). Jo tad, piemēram, turks, kas dzimis Turcijā, ir Turcijas pilsonis un dzīvo Vācijā, ietilptu visās četrās kategorijās, bet turks, kas dzimis Vācijā un nav Turcijas pilsonis, ietilptu tikai divās — turki un Vācijas turki. Savukārt, kategorijas iedalāmas loģiskā secībā--Juris tiltins runāt  devums 06:10, 21 oktobrī, 2009 (UTC)
Pareizi. (Vēl nianse - tie ebreji angļiem ietipst en:Category:People by ethnicity, bet Kategorija:Izraēlas cilvēki - en:Category:People by nationality. --Varg 09:03, 21 oktobrī, 2009 (UTC)

Mans piedāvājums vienkāršs. Kategorizējot primārai jābūt valstiskai (vai sendienu gadījumos valstiski-ģeogrāfiskai) piederībai (by nationality). Piemēram, "Latvijas rakstnieki". Tiem, kam rūp etniskais moments papildus (un tikai papildus) var karināt klāt "Latviešu rakstnieki" "Latvijas krievu rakstnieki", "Latvijas turki" vai visādas tamlīdzīgas kombinācijas. Pašlaik es tā nedaru un nedublēju (izņemot pieminētos ebrejus), jo kopistiski tas vel nav nolemts un negribas nodarboties ar pašdarbību. --Varg 09:03, 21 oktobrī, 2009 (UTC)

Vai kategorijas nosaukuma tiešām ir vajadzīgas tās iekavas?[labot pirmkodu]

Manuprāt kategorijas nosaukumā nevajag "(tautība)"? Kas tad vēl var būt par kategoriju ar nosaukumu "Turki"?--Treisijs 14:43, 22 oktobrī, 2009 (UTC)

Šķiet tas tāpēc, ka turki visus tjurkus nezin kāpēc (subjektīvas aizdomas par panturku lieluma māniju) dēvē par "turkiem"? :) --anonīms 14:48, 22 oktobrī, 2009 (UTC)
Bet šajos abos nosaukumos (turki un tjurki) viens burts tomēr atšķiras. Vai ar to nepietiek? --Treisijs 14:51, 22 oktobrī, 2009 (UTC)
No panturcisma ideoloģijas pozīcijām raugoties, tas viens burts ir lieks. ;) Bet ja nopietni, arī es neredzu īpašu jēgu tām iekavām, jo turks jau arī Austrālijā ir turks, tb tā konkrēta tautība, nevis kas cits. --anonīms 14:55, 22 oktobrī, 2009 (UTC)

Nu, vispār jau tas vārds daudziem latviešiem simbolizē arī, teiksim, reliģisko piederību. (protams, sarunvaloda, bet tik un tā, visi musulmaņi viņiem ir turki:) . Tad vēl - Latvijā īpašvārdi (neatklāšu neko jaunu, rakstot, ka cariskās Krievijas sastāvā armijā piedaloties cīņās pret, nu jā, turkiem vai radniecīgām tautībām, cilvēks atgriezās mājās un sarunā tika apzīmēts vienkārši par turku... ir vietas , ir māju nosaukumi.. . Tāpēc - nenīcināsim iekavas, ja kāds tās te pievienojis. Tātad- bijušas šaubas par kontekstu. (Lietotājs-136.173.62.145)

Daudzos gadījumos ar iekavām ļoti labi var saīsināt kategoriju nosaukumus, bet šeit nav ko īsināt. Par šo nosaukumu - varbūt pieeja ir pareiza, lai nejauktu ar turku nāciju, kurai ir cita kategorija. Respektīvi, lai nejauktos etniskā un nacionālā piederība (tas ir tas, ar ko slimo latviešu valodas pielietojums). --Varg 15:13, 22 oktobrī, 2009 (UTC)

Es tās iekavas paturēju, jo raksts Turki (tautība) arī ir ar iekavām un, ja noņem iekavas, tad nevar kategorijā likt to veidni (Veidne:catmore), kas norāda, ka par šo tēmu ir arī raksts.--Juris tiltins runāt  devums 20:07, 22 oktobrī, 2009 (UTC)
Šo problēmu var atrisināt šādi: {{catmore|turki (tautība)}}--Treisijs 20:52, 22 oktobrī, 2009 (UTC)
Jā, piekrītu, bet es esmu par konsekvenci. Ja reiz turkus mēs saucam Vikipēdijā par "Turki (tautība)", tad visur paturams identisks nosaukums. Bet, ja vajag novākt iekavas, tad tās novācamas arī pamatrakstā (man liekas, ka vismaz 80% latviešu ar vārdu "turki" saprot tieši šo tautību, nevis maz zināmo apdzīvoto vietu Līvānu novadā, kurai pat nav raksta aizmetnis).--Juris tiltins runāt  devums 06:10, 23 oktobrī, 2009 (UTC)