Kuba (sala)

Vikipēdijas lapa
Kuba
Kuba
Kubas satelītattēls
Kuba (Karību jūra)
Kuba
Kuba
Kuba (Ziemeļamerika)
Kuba
Kuba
Ģeogrāfija
Izvietojums Karību jūra, Atlantijas okeāns
Koordinātas 22°N 79°W / 22°N 79°W / 22; -79Koordinātas: 22°N 79°W / 22°N 79°W / 22; -79
Arhipelāgs Antiļu salas
Platība 104 556 km²
Garums 1250 km
Platums 31—191 km
Augstākais kalns Turkino
1974 m
Administrācija
Valstis Karogs: Kuba Kuba
Lielākā pilsēta Havana
Demogrāfija
Iedzīvotāji 11 149 989
Blīvums 107/km²

Kuba (spāņu: Cuba) ir lielākā sala Karību reģionā, Lielo Antiļu salu grupā.[1] Veido Kubas valsts teritorijas lielāko daļu (94,6 %), bet 0,1 % teritorijas (117 km²) ir ASV Kara flotes kontrolē.

Ģeogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sala atrodas Lielo Antiļu salu rietumos. Dienvidos tās krastus apskalo Karību jūra, ziemeļaustrumos — Atlantijas okeāns, ziemeļrietumos — Meksikas līcis. Ziemeļos Floridas šaurums salu atdala no Floridas pussalas, Jukatanas šaurums rietumos — no Jukatanas pussalas, bet Vējpuses šaurums dienvidaustrumos — no Haiti salas. Piekrastē daudz mazāku saliņu, lielākā no kurām ir Huventuda Batabano līcī dienvidrietumu piekrastē. Citas lielākās salu grupas ir Kanarreosu arhipelāgs dienvidrietumos, Hardinesa de la Reinas arhipelāgs dienvidos, Koloradosu arhipelāgs ziemeļrietumos, kā arī Sabanu arhipelāgs un Kamagvejas arhipelāgs ziemeļos.

Salas reljefs lielākoties līdzens, bet ap trešdaļu teritorijas aizņem augstienes un kalni. Augstākā ir Sjerramaestra salas dienvidaustrumos ar augstāko virsotni Turkino smaili 1974 m vjl. Plaši izplatīti karsta procesi. Centrālajos līdzenumos dabīgā ainava lielā mērā aizvietota ar cukurniedru plantācijām un ganībām. Salā ievērojamas niķeļa, hroma, dzelzs un vara rūdu atradnes, iegūst arī asbestu, akmens sāli, fosforītus.

Salā valda tropu klimats. Gada vidējā temperatūra 25,5 °C. Gada vēsākā mēneša janvāra vidējā temperatūra 22,5 °C, bet karstākā — augusta — 27,8 °C. Vidējais nokrišņu daudzums 1400 mm. Novērojamas divas klimatiskās sezonas: lietus sezona no maija līdz oktobrim un sausā sezona no novembra līdz aprīlim. Lietus sezonā nolīst 3/4 no nokrišņu daudzuma. Salā ievērojama tropisko ciklonu ietekme.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Ģeogrāfijas vārdnīca Pasaules zemes un tautas. Rīga : Galvenā enciklopēdiju redakcija. 1978. 394. lpp.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]