Lassila & Tikanoja

Vikipēdijas lapa
Lassila & Tikanoja Oyj
Tips Publiska kapitālsabiedrība
Darbības joma Pakalpojumi
Dibināts 1905. gads
Galvenais birojs Helsinki, Karogs: Somija Somija
Produkti vides pārvaldība
atkritumu apsaimniekošana
īpašumu apsaimniekošana
Neto ienākumi 668,2 miljoni EUR (2013)
Darbinieki 8000 (2013)
Tīmekļa vietne lt.fi

Lassila & Tikanoja Oyj (L&T) ir Somijas vides pārvaldības, atkritumu apsaimniekošanas un īpašumu apsaimniekošanas uzņēmums. Uzņēmums dibināts 1905. gadā. Tā galvenais birojs atrodas Helsinkos.

Lassila & Tikanoja specializējas vides pārvaldībā, sadzīves un bīstamo atkritumu apsaimniekošanā, kā arī īpašumu un rūpniecisko objektu apsaimniekošanā. Tas darbojas Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā un Krievijā.

Uzņēmuma akcijas tiek kotētas biržā Nasdaq Helsinki. Lassila & Tikanoja lielākie kapitāldaļu turētāji 2019. gada jūnijā bija:[1] Evald and Hilda Nissi´s Foundation (6,22 %), Mandatum Life (6,09 %), Nordea investment funds (4,42 %), Maijala Juhani (3,94 %), Elo Pension Company (3,67 %).

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Uzņēmumu 1905. gadā Vāsā dibināja Josef Lassila un Frithjof Tikanoja. Sākotnēji Lassila & Tikanoja nodarbojās ar vairumtirdzniecību, pārdodot dažādus izstrādājumus, piemēram, ziepes, mīklas izstrādājumus, konfektes, reņģes. Laika gaitā uzņēmums izpletās pa visu Somiju.

1923. gadā Lassila & Tikanoja sāka ražot apģērbus. Uzņēmums bija viens no lielākajiem apģērbu ražotājiem Somijā līdz 1980. gadiem.

1961. gadā uzņēmums kļuva par publisku kapitālsabiedrību un sāka kotēt akcijas Helsinku biržā.

1980. gados Lassila & Tikanoja paplašināja savas operācijas, iegādājoties vairākus uzņēmumus. 1982. gadā tika nopirkts neauduma tekstila izstrādājumu ražotājs J.W. Suominen. 1988. gadā iegādāts plastmasas elastīgo iepakojuma materiālu ražotājs Amerplast. 1989. gadā nopirkti 74 % kapitāldaļu uzņēmumā Säkkiväline Oy, kurš nodarbojās ar atkritumu savākšanu, uzkopšanas pakalpojumiem, rūpnieciskās tīrīšanas un uzturēšanas darbiem, kā arī bojājumu novēršanas pakalpojumiem.

1990. gadu sākumā tika pārtraukta apģērbu un apavu ražošana, kā arī vairumtirdzniecības operācijas. 1995. gadā Lassila & Tikanoja pilnībā iegādājās Säkkiväline. Līdz 1990. gadu beigām Säkkiväline daļa grupas tīrajos pārdošanas ienākumos bija jau puse. 2000. gada pavasarī Säkkiväline iegādājās vides pārvaldības uzņēmumu WM Ympäristöpalvelut Oy un kļuva par vadošo vides pārvaldības pakalpojumu sniedzēju Somijā.

Lassila & Tikanoja pieņēma mūsdienu formu 2001. gada 30. septembrī, kad Lassila & Tikanoja Oyj tika sadalīts divos atsevišķos uzņēmumos: Lassila & Tikanoja Oyj un Suominen Yhtymä Oyj (tekstila un iepakojuma ražošana). 2002. gadā Säkkiväline apvienojās ar mātes uzņēmumu. Šajā laikā uzņēmums izveidoja vienotu zīmolu L&T visām tā nodaļām: Vides pakalpojumi, Īpašumu un biroju atbalsta pakalpojumi un Rūpnieciskie pakalpojumi.

2019. gada 30. aprīlī meitas uzņēmums Korjausrakentaminen Oy, kas bija specializējies bojājumu novēršanā un renovācijā, tika pārdots Recover Nordic Group. 2019. gada 10. jūnijā Lassila & Tikanoja iegādājās uzņēmumu Tank Service Finland Oy, kas specializējies mazgāšanas konteineros.

L&T Latvijā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2003. gada 17. oktobrī Lassila & Tikanoja meitas uzņēmums L&T Improvement Oy ieguva Šveices uzņēmuma Hoetika meitas uzņēmumu akciju sabiedrību Hoetika-ATU, kurai bija ilgtermiņa līgums par cieto sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgā. 2004. gada 21. jūnijā AS Hoetika-ATU pārdēvēta par AS L & T Hoetika.

2004. gada 31. maijā Lassila & Tikanoja dibināja meitas uzņēmumu Latvijā SIA L & T Serviss. Lassila & Tikanoja 2005. gada 1. jūlijā iegādājās tīrīšanas uzņēmumus SIA 99 Perfekts.[2] 2006. agada 2. augustā nopirkts īpašumu uzturēšanas uzņēmumus SIA Evus.[3] 99 Perfekts un Evus tika iekļauti L & T Serviss.

2007. gada 2. jūlijā L & T Serviss tika pārsaukts par SIA L&T, bet 30. jūlijā uzņēmums L & T Hoetika tika sapludināts ar jaunizveidoto SIA L&T.

2013. gada beigās Rīgas dome apstiprināja jaunu atkritumu apsaimniekošanas kārtību Rīgā, pēc kuras par atkritumu apsaimniekotāju galvaspilsētā kļūs pašvaldība, nodrošinot ikvienam, kas to vēlēsies, iespēju šķirot atkritumus. Lai arī noteikts četru gadu pārejas periods, Lassila & Tikanoja nolēma pārdot savu biznesu Latvijā.[4] 2014. gada 3. martā tā vienojās ar Latvijas uzņēmumu SIA Bioinvest par SIA L&T pārdošanu Bioinvest, kurš pieder Guntaram Kokorevičam.[5] Darījums tika pabeigts 14. martā.[6][4] 19. maijā SIA L&T pārdēvēts par SIA Clean R.[7]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]