Dalībnieks:Pokemonu Meistars/Smilšu kaste

Vikipēdijas lapa

Pjērs Simons Laplass[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Daudzas Laplasa dzīves detaļas zuda pēc ģimenes pils nodegšanas 1925. gadā. Laplass piedzima Normandijā 1749. gadā. Saskaņā ar V. V. Rūzu, viņa tēvs bija zemnieks, un viņš ieguva savu izglītību, pateicoties savu turīgo kaimiņu interesei, kuru izraisīja viņa spējas un harizma. Par Laplasa dzīves sākumu zināms maz. Iespējams, pēc Baumontas skolas pabeigšanas viņš tajā strādāja par kalpotāju, bet pēc tam, ieguvis iepazīstināšanas vēstuli pie Žana Lerona Dalambēra, devās uz Parīzi.

Saskaņā ar Dalambēra mazmazmazdēlu, viņš Laplasu saņēma diezgan vēsi un, lai tiktu no viņa vaļā, iedeva viņam biezu matemātikas grāmatu, sakot, lai atnāk atpakaļ, kad būs to izlasījis. Kad Laplass pāris dienas vēlāk atgriezās, Dalambērs viņu saņēma vēl nedraudzīgāk un neslēpa savas domas, ka tas bija neiespējami, ka Laplass tik īsā laikā būtu grāmatu izlasījis un sapratis. Bet pēc iztaujāšanas viņš saprata, ka Laplass nemeloja, un pieņēma viņu savā paspārnē.

Cita versija vēsta, ka Laplass nakts laikā atrisināja matemātisku problēmu, kuras atrisināšanai Dalambērs viņam bija piešķīris nedēļu. Nākamajā naktī viņš atrisināja vēl vienu problēmu, kura bija vēl grūtāka. Tas Dalambēru pārsteidza, un viņš Laplasu iekārtoja Parīzes Militārajā skolā.

Ar drošiem ienākumiem un brīvu mācīšanas grafiku, Laplass savai izpētei un nākamajos 17 gados (1771-1787) izdarīja daudzus atklājumus astronomijā.

Jau 1771. gadā, atstājis labu iespaidu uz Marķīzu Kondorsetu, Laplass jutās tiesīgs, lai viņam piešķirtu vietu Parīzes Zinātņu akadēmijā. Tomēr nākamajos divos gados vieta akadēmijā viņam gāja secen. Bet 1773. gadā, kad Kondorsets kļuva par akadēmijas sekretāru, un 23. martā, 24 gadu vecumā Laplass tika ievēlēts par akadēmijas locekli.

Jēru klusēšana (romāns)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Jēru klusēšana
Autors Tomass Hariss
Oriģinālais nosaukums The Silence of the Lambs
Valsts ASV
Valoda angļu
Sērija Pasaules bestsellers
Temats Hanibāls Lekters
Žanrs šausmu, trilleris
Izdevējs St. Martin's Press
Izdota 1988. gads
Izdota latviski 1999. gads
Lappuses 476
Pēc Sarkanais pūķis
Pirms Hanibāls

Jēru klusēšana ir 1988. gadā izdots Tomasa Harisa romāns. Tas ir turpinājums Harisa 1981. gada romānam Sarkanais pūķis. Abos romānos parādās kanibālistiskais sērijveida slepkava Dr. Hanibāls Lekters.

Sižets[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Klarisai Stārlingai, jaunai FIB praktikantei, uzdots izpildīt Džeka Kroforda, FIB sērijveida slepkavu profilu izveidošanas divīzijas vadītāja, doto uzdevumu. Viņai ir jāiegūst atbildes kādā jautājumā no kriminālistikas psihiatra un kanibālistiskā sērijveida slepkavas Hanibāla Lektera, kurš vairāku slepkavību dēļ izcieš deviņus mūža ieslodzījumus Mērilendas psihiatriskajā slimnīcā.

Tēli[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Filmas adaptācija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pēc 1986. gada Sarkanā pūķa adaptācijas ar nosaukumu Manhunter, 1991. gadā tika izdota Džonatana Demmes Jēru klusēšanas adaptācija. Jēru klusēšana kļuva par 3. filmu Oskaru pasniegšanas vēsturē, kura ieguva piecas visprestižākās Kinoakadēmijas balvas - Labākā filma, Labākais režisors, Labākā aktrise, Labākais aktieris, Labākais scenārijs. Šajā filmā Klarisu Stārlingu attēlo Džodija Fostere, bet Hanibālu Lekteru - Entonijs Hopkinss.

Apbalvojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Romāns ieguva 1988. gada Brema Stokera labākā romāna balvu.
  • Romāns ieguva arī 1989. gada Entonija labākā romāna balvu.
  • Nominēts 1989. gada World Fantasy Award.