Mākslīgais intelekts protezēšanā

Vikipēdijas lapa

Protēze ar mākslīgo intelektu ir protēze, kas domāta cilvēkiem, kam amputēta kāja virs ceļgala, kurā tiek iebūvēts mākslīgais intelekts.

"Inteliģentas" protēzes uzbūve un darbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Zinātnieki ir izstrādājuši "inteliģento" protēzi, kas imitē cilvēka kājas darbību. Tāda protēze varētu maksāt no 12 000$ līdz 18 000$. Līdzīgas protēzes izstrādā Ossur. Protēzēs tiek iebūvēts kustības sensors, izpildmehānismi un programmatūra, lai aizstātu zaudēto muskuļu funkciju un izsekot, kurā pozīcijā atrodas kāja un cik tālu no zemes, ja cilvēks, lietojot to, pacēlis kāju augšā. Protēzēšanas kājā ir akumulators, protezēšanas ligzda un sensors, kas 1000 reizes sekundē apkopo informāciju par kājas kustību, svaru un attālumu no zemes.


Atšķirībā no iepriekšējām parastām protēzēm ar mākslīgo intelektu, tā automātiski atpazīst pareizu kājas stāvokli, kas ļauj tās lietotājam izmantot vairākiem pastaigu veidiem (ejot atpakaļ gaitā, uz priekšu, uz sāniem, ejot pa kāpnēm un nogāzēm). Protēze ir unikāla protēze, jo tā spēj prognozēt un aktīvi nodrošināt, nepieciešamas ikdienas darbības, kāju funkcijas.

Mākslīgais intelekts Power knee protēzā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mākslīgais intelekts (angļu: Artificial intelligence - AI) apstrādā informāciju no sensoriem un aktivizē vispiemērotāko kājas pozīciju, lai veiktu nākamo soli. Programmatūra salīdzina kājas pārvietošanas kustības un atbilstoši tām piemēro pēdas un potītes pozīciju. Ierīce dod dažādas protēza pirkstgalu pozīciju iespējas, kas ļauj cilvēka gaitai izskatīties dabīgai. Sistēma arī novērtē gaitas simetriju, tādējādi veicina augsti efektīvus gaitas modeļus, kas palīdz samazināt muguras, gūžas un kāju spriedzi. Programmatūra, kas apstrādā informāciju par cilvēka kāju un ķermeņa kustībām var tikt precizēta, saskaņā ar personas fizisko stāvokli un rehabilitāciju, tā spēj pielāgoties cilvēka gaitai.

Protēza apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Zema vai mērena ietekmes līmenis
  • Amputēta kāja virs ceļgala
  • Lietotāja svars diapazons: 44-116kg
  • Izmēri 25-30

Video materiāli[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Live A Life Without Limitations (filma par protēzi un to veidošanu
  2. Power Knee ( video par protēzes kustības veidiem
  3. Power Knee from Ossur ( video par protēzes kustību veidiem- 2
  4. Power knee ( video par protēzes iespējam, ja cilvēkam ir amputētas abas kājas
  5. Protēza iespējas

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]