Mūzikas menedžeris

Vikipēdijas lapa

Mūzikas menedžeris ir cilvēks vai uzņēmums, kas vada mākslinieka profesionālo karjeru mūzikas industrijā. Mūzikas menedžeris seko līdzi sava klienta biznesa komerciālajai pusei, palīdz viņam pieņemt lēmumus un sniedz padomus dažādos jautājumos, kas var ietekmēt viņa karjeras gaitu.

Mūzikas menedžeri strādā ar dažādiem māksliniekiem: mūzikas grupām, dziedātājiem, dīdžejiem. Mākslinieks var nolīgt mūzikas menedžeri, bet speciālists var arī atrast un atklāt mākslinieku (plašākai sabiedrībai), sadarbojoties ar viņu. Parasti viņu savstarpējās saistības un garantijas ir noteiktas līgumos. Mūzikas menedžera galvenais uzdevums ir palīdzēt pieņemt svarīgus lēmumus, organizēt turnejas, akcijas, slēgt komerciālus darījumus un pārskatīt līgumus. Mūzikas menedžera darbs var aptvert arī citas jomas; viņš var darboties kā preses atašejs, kluba promotieris, rezervācijas aģents, grāmatvedis, personīgais juridiskais konsultants utt. Bieži šīs jomas netiek nostiprinātas līgumā, kas rada domstarpības.

Mūziķa karjerai attīstoties, paplašinās arī menedžera darbības joma, kas var novest pie tā algas palielināšanās. Menedžeris var palīdzēt mūziķiem attīstīt viņu radošo vīziju, atrast mūzikas un uzstāšanās producentus, veidot kontaktus ar ierakstu kompānijām, investoriem, sponsoriem, izdevējiem, aģentiem un sabiedrību. Mūzikas menedžera pienākumos var ietilpt mūziķa tēla veidošana, fanu bāzes veidošana, darbs ar reklāmu un sociālo mediju profilu uzturēšana. Viņš var piedalīties darbu ierakstīšanas laikā. Viņam jāspēj stimulēt radošo procesu, bet neiejaukties mūziķu un mūzikas producentu attiecībās. Mūzikas menedžeris var arī atrast ierakstu studijas, fotogrāfus un promotierus. Mūzikas menedžera pienākums var būt arī albumu un singlu izdošanas apstākļu noteikšana un izdošanas datumu noteikšana.