Mutes harmonikas

Vikipēdijas lapa
Mutes harmonikas

Mutes harmonikas ir brīvo mēlīšu aerofona tipa mūzikas instruments. Skaņa šajā instrumentā rodas iesvārstot dažāda garuma metāla mēlītes. Tās instrumenta korpusā parasti ir izvietotas divās rindās tā, ka viena rinda skan veicot ieelpu, bet otra - izelpu. Mutes harmonikas ir viens no pieejamākajiem mūzikas instrumentiem, jo to cena ir sākot no pāris eiro. Pieņemamas spēles iemaņas ar minimālām mūzikas zināšanām var apgūt dažu dienu laikā. Tomēr visu šī instrumenta iespēju izmantošana prasa pamatīgas iemaņas.

Pēc uzbūves izšķir oktāvu, tremolo, hromatiskās un blūza mutes harmonikas. Katrai no tām ir savs raksturīgs lietojums.

Pēc skaņojuma mutes harmonikas var iedalīt divās grupās: diatoniskās un hromatiskās mutes harmonikas. Diatoniskās var būt mažora, minora, harmoniskā minora vai mažora u.c. skaņkārtās. Tas nozīmē, ka lai spēlētu diatoniskās mutes harmonikas dažādās tonalitātēs, parasti būs vajadzīgi vairāki instrumenti - katrs ar citu tonālo centru. Tādēļ kvalitatīvas diatoniskās mutes harmonikas tiek ražotas visās tonalitātes, lai neierobežotu izpildītāju iespējas. Ar hromatiskajām mutes harmonikām iespējams spēlēt jebkurā skaņkārtā, jo to skaņojums ir hromatisks. Tomēr populārās mūzikas un it īpaši blūza izpildītāju vidū, visiecienītākās ir mažora diatoniskās mutes harmonikas.

Parasti mutes harmoniku spēles diapazons ir 3 oktāvas. Tām ir 10 spēles caurumi un 20 mēlītes. Tādējādi, spēlējot ar vienkāršu ieelpu / izelpu, iespējams iegūt 19 dažāda augstuma skaņas, jo 2. cauruma ieelpas un 3. cauruma izelpas skaņas augstumi ir identiski (tā sauktais Rihtera skaņojums). Tomēr izmantojot speciālus spēles paņēmienus, šajā pašā 3 oktāvu diapazonā var izspēlēt pat 35 dažāda augstuma skaņas. Ir sastopami arī 12, 14 un vairāk caurumu instrumenti.

Starp slavenākajiem mutes harmoniku izpildītājiem ir Sonny Boy Williamson II, Little Walter, Sonny Terry, Big Walter Horton, Bobs Dilans, u.c. Viens no visu laiku izcilākajiem hromatisko mutes harmoniku meistariem ir Lerijs Ādlers. Mūsdienās slavens ir Philip Achille, kā arī Jean-Baptiste "Toots" Thielemans un Stīvijs Vonders.