Pāriet uz saturu

Normandijas operācija

Vikipēdijas lapa
Kuģi, kas izkrauj krastā kravas sabiedroto iebrukuma pirmajās dienās 1944. gada jūnija vidū

Normandijas operācija jeb Operācija Overlord bija Otrā pasaules kara laikā sabiedroto spēku veikta plaša mēroga militārā operācija, kas sākās 1944. gada 6. jūnijā. Šīs operācijas mērķis bija atbrīvot Rietumeiropu no vācu okupācijas.

Operācija sākās ar gaisa desantu, kurā piedalījās apmēram 24 tūkstoši britu, amerikāņu un kanādiešu karavīru, kas nolaidās Normandijā. Pēc tam sekoja plaša jūras un gaisa bombardēšana, un no rīta sabiedroto kājnieku un bruņotās divīzijas izcēlās Francijas krastā. Kopumā operācijā piedalījās 156 tūkstoši sabiedroto karavīru. Izcelšanās vieta bija stratēģiski svarīgais 80 km platais Normandijas krasts. Līdz augusta beigām Francijā bija izvietoti vairāk nekā 2 miljoni sabiedroto karavīru.

Pirms iebrukuma tika veikta liela mēroga maldināšanas operācija, lai vāciešus novirzītu no patiesās izsēšanās vietas un laika. Operācijai sekoja intensīvas cīņas, kurās Sabiedroto spēki pamazām izspieda vācu spēkus no Francijas teritorijas, kas galu galā noveda pie Parīzes atbrīvošanas 1944. gada 25. augustā​, spēki turpināja virzīties uz Vāciju.

Operācija Overlord bija izšķirošs pavērsiens Otrā pasaules kara gaitā, jo tā nodrošināja sabiedroto spēkiem stratēģisku priekšrocību un pavēra ceļu Vācijas sakāvei Rietumeiropā. Tā arī iezīmēja sabiedroto spēku efektīvas sadarbības un militārās varas apliecinājumu, kas kļuva par pamatu pēckara starptautiskajai kārtībai.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]