Pigu

Vikipēdijas lapa
UAB Pigu
Darbības joma tirdzniecība
Dibināts 2007. gads
Galvenais birojs Viļņa, Karogs: Lietuva Lietuva
Darbības zona Karogs: Lietuva Lietuva, Karogs: Latvija Latvija, Karogs: Igaunija Igaunija
Pakalpojumi mazumtirdzniecība
Mātes uzņēmums PHH Group, Karogs: Somija Somija
Meitas uzņēmumi SIA Pigu Latvia (220.lv)
DLB Trading OÜ (kaup24.ee)
Tīmekļa vietne pigu.lt

UAB Pigu ir Lietuvas tiešsaistes mazumtirdzniecības uzņēmums. Tā mātes uzņēmums ir Somijā reģistrēta pārvaldītājsabiedrība PHH Group Oy, ko pārvalda investīciju uzņēmums Mid Europa. Uzņēmums ir dibināts 2007. gadā. Tā galvenais birojs ir Viļņā.

UAB Pigu pārvalda interneta veikalu pigu.lt Lietuvā. Tam meitas uzņēmums Latvijā SIA Pigu Latvia (interneta veikals 220.lv) un Igaunijā DLB Trading OÜ (interneta veikals kaup24.ee).

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2007. gada jūnijā Lietuvā tika dibināts uzņēmums UAB Pigu. 2008. gadā tika palaists interneta veikals pigu.lt.

2011. gadā UAB Pigu iegādājās arī vienu no lielākajiem un vecākajiem interneta veikaliem Latvijā 220.lv. 2013. gadā Pigu grupa ieguva Igaunijas elektroniskās tirdzniecības uzņēmuma Dlb Trading OÜ kontrolpaketi, kas pārvaldīja interneta veikalu dlb.ee Igaunijā (tagad kaup24.ee) un dlb.fi Somijā. 2014. gads tika iegādāts Lietuvas uzņēmums UAB Sau.lt, kas pārvaldīja sieviešu preču interneta veikalu, tādējādi nostiprinot savas pozīcijas parfimērijas, kosmētikas, bērnu preču un apģērbu jomā.

2015. gads maijā Pigu grupas kontrolpaketi (51 % kapitāldaļu) iegādājās Polijas grupas MCI meitas uzņēmuma Private Equity Managers (PEManagers Group) pārvaldītais fonds MCI.TechVentures 1.0.[1] 2016. gada novembrī Pigu Viļņas apkaimē Žverīnā blakus savai 650 m² lielai noliktavai atvēra 350 m² plašu veikalu. Vēlāk tika atvērti veikali Viļņā, Kauņā, Klaipēdā, Šauļos un Panevēžā. 2018. gada novembrī tika paziņots, ka Pigu grupa apvienosies ar Polijas tiešsaistes tirgotāju Morele.net,[2] kurus kontrolēja Polijas grupa MCI. Apvienotie uzņēmumi paziņoja, ka attīstīs stratēģisku partnerību, bet turpinās darboties kā atsevišķi uzņēmumi, saglabājot atsevišķu korporatīvo identitāti. 2019. gadā Pigu izveidoja tirdzniecības platformu Marketplace ar noliktavu un loģistikas pakalpojumiem mazumtirdzniecības partneriem un piegādātājiem visās trīs Baltijas valstīs.

2021. gada 31. martā tika paziņots, ka MCI grupas fondi par 37 miljoniem eiro pārdos Pigu grupu Luksemburgā reģistrētajam fondam MEP Shelfco VIII, ko kontrolē Centrāleiropas ieguldījumu fondu pārvaldnieks Mid Europa V Management Limited.[3] Turklāt Mid Europa bija vienojusies ar MCI.Euroventures un Pigu un Igaunijas Hobby Hall Group OÜ īpašniekiem par Pigu un Hobby Hall Group apvienošanu.[4] Pēc konkurences institūciju atļaujas saņemšanas darījums tika pabeigts 2021. gada 17. jūnijā, un Mid Europa kluva par grupas vairākuma akcionāru. Uzņēmumu UAB Pigu un Hobby Hall Group OÜ pārvaldīšanai tika reģistrēts Somijas uzņēmums PHH Group Oy.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. BNS. «KP atļauj Polijas investīciju kompānijai MCI iegūt izšķirošu ietekmi 'Pigu Latvia'». delfi.lv (latviešu), 2015. gada 21. jūlijā. Skatīts: 2016. gada 28. septembrī.
  2. 220.lv mātesuzņēmums apvienojas ar Polijas e-komercijas līderi Zane Atlāce - Bistere, Dienas Bizness, 2018. gada 14. novembris
  3. MCI sprzedaje firmę e-commerce za ponad 170 mln zł Krzysztof Pasławski, crn.pl, 2021-03-31
  4. Mid Europa Invests in the Leading Baltics E-Commerce Platform Mid Europa, 31 March 2021

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]