Programmēšanas valoda

Vikipēdijas lapa
Hello World piemērs, kas uzrakstīts programmēšanas valodā Java

Programmēšanas valoda ir formāla valoda, kas kalpo datorprogrammu aprakstam. Ir izstrādāts plašs programmēšanas valodu klāsts, sākot ar mašīnorientētām valodām līdz augsta līmeņa valodām.

Programmēšanas valodu vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Programmēšanas valodu attīstība ir cieši saistīta ar šodienas datoros izmantoto fizisko un elektronisko procesu attīstību.

Par pirmās datoriem līdzīgās mašīnas autoru tiek uzskatīts Čārlzs Bebidžs, kuram Ada Lavleisa sarakstīja vairākas programmas šīs mašīnas asamblervalodas analogā.

1940. gados tika radīti pirmie mūsdienīgie, elektriskie datori. Sākotnēji datoru izstrādi virzīja nepieciešamība veikt sarežģītus aprēķinus, tādus, kā šifrēšana, atšifrēšana un trajektoriju aprēķināšana militārām vajadzībām. Tajā laikā datori bija ļoti lieli, lēni un dārgi. Pēckara sasniegumi elektronikā ļāva radīt daudz praktiskākus elektroniskos datorus. Tajā laikā tikai Konrāds Cūze iedomājās, ka tādas programmēšanas valodas, kādas tiek izmantotas mūsdienās, varētu atrisināt daudzas problēmas.

Sekojošie izrāvieni elektronikā (tranzistori, integrālās shēmas) noveda pie arvien labāku un lietojamāku datoru izstrādes. Pirmā plaši lietotā programmēšanas valoda bija Fortran, kuru izstrādāja IBM no 1954. līdz 1957. gadam. Fortrans tiek plaši izmantots vēl joprojām,[nepieciešama atsauce] 2004. gadā tika pieņemts tā starptautiskais standarts.

No 1969. līdz 1973. gadam[1] amerikāņu datorzinātnieks Deniss Ričijs un kanādiešu datorzinātnieks Braiens Kērnigans (Brian Kernighan) DEC PDP-10 datoram izstrādāja programmēšanas valodu C. 1985. gadā tika izstrādāta valoda C++, kas bija ar programmēšanas valodu C savietojama objektorientēta valoda. 1995. gadā Sun Microsystems izstrādāja valodu Java. 2001. gadā Microsoft radīja programmēšanas valodai Java līdzīgu valodu C#.

2014. gada maijā visplašāk izmantotās programmēšanas valodas bija C un Java.[2] Nākamās populārākās programmēšanas valodas bija Objective-C, C++ un Visual Basic.[2] Plaši tiek lietotas arī daudzas citas valodas, piemēram, C#, PHP, Python, JavaScript un Perl.[2]

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Dennis M. Ritchie. «The History of the C Programming Language». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2015. gada 10. janvārī. Skatīts: 2014. gada 3. jūnijā.
  2. 2,0 2,1 2,2 «TIOBE Index for May 2014» (angliski). tiobe.com. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2013. gada 2. jūlijā. Skatīts: 2014. gada 4. jūnijā.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]