Pāriet uz saturu

Rīgas Lauksaimniecības centrālbiedrība

Vikipēdijas lapa

Rīgas Lauksaimniecības centrālbiedrība (RLCB) bija 1906. gadā dibināta galvenokārt Vidzemes guberņas lauksaimniecības biedrību apvienība, kuras mērķis bija veicināt lauksaimniecības attīstību, racionalizāciju un modernizāciju, kā arī noieta tirgu meklēšanu. Tajā bija Lopkopības, Piensaimnieku, Zemkopības sekcijas, Tehniskais birojs, Statistikas birojs. Lopkopības sekcija organizēja lopkopības pārraudzības biedrības un vaislas lopu stacijas; Piensaimnieku sekcija organizēja piena pārstrādi un piena produktu tirdzniecību. 1910. gadā tika nodibināta RLCB Priekuļu Lauksaimniecības skola.

Pēc Februāra revolūcijas 1917. gada 6. martā Rīgas Lauksaimniecības centrālbiedrība nosūtīja Vidzemes latviešu pagastu valdēm vēstuli par Vidzemes zemes sapulces sasaukšanu:

"Līdz ar vecā režīma iestāžu darbības pārtraukšanu radusies neatliekama vajadzība veco vietā izveidot jaunas. Uzskatot šo jautājumu šajā vēsturiskajā momentā par pašu svarīgāko, Rīgas lauksaimniecības centrālās biedrības valde saziņā ar Pagaidu valdības pārstāvi Vidzemē, ar Rīgas pilsētas galvu A. Krastkalnu un ar armijas komandiera piekrišanu nolēmusi sasaukt Vidzemes latviešu daļas lauku iedzīvotāju sapulci, lai apspriestu zemes pagaidu pārvaldīšanu Rīgas, Cēsu, Valmieras un Valkas apriņķos un noorganizētu jaunus lauku pašpārvaldes varas orgānus."[1]

Atsaucoties aicinājumam, 12.-13. martā Valmierā notika Vidzemes apriņķu pārstāvju sapulce, kas izveidoja Vidzemes Pagaidu Zemes padomi. Ar Krievijas Pagaidu valdības akceptu tā kļuva par jauno Vidzemes guberņas latviešu daļas pārvaldes orgānu.

Pēc Latvijas neatkarības iegūšanas 1920. gadā Rīgas Lauksaimniecības centrālbiedrību pārdēvēja par Latvijas lauksaimniecības centrālbiedrību, kuras pārraudzībā 1924. gadā sāka darboties Kaucmindes mājturības seminārs, 1926. gadā nodibināja Mājturības sekciju, Valsts zvērināta mērnieka biroju un mājturības kursus skolotājiem, 1927. gadā — Priekuļu Lopkopības skolu, 1928. gadā — Latvijas Lauksaimniecības ekonomikas institūtu ar cenu biroju un Lauksaimniecības Tautas augstskolu.

1934. gadā Latvijas Lauksaimniecības centrālbiedrību pakļāva Lauksaimniecības kameras uzraudzībai un administrēšanai, bet 1936. gadā likvidēja.[2]

Viļums Skubiņš (1906)

  1. «Lielā Oktobra Sociālistiskā revolūcija un ārzemju militārā intervencija Latvijā». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2019. gada 21. aprīlī. Skatīts: 2018. gada 18. novembrī.
  2. vesture.eu

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]