Reģionālo TV programmu ciparu apraide Latvijā

Vikipēdijas lapa

Reģionālo TV programma ciparu apraidē Latvijā ir televīzijas programmu režīms, kurā noteiktā zonā un laika logos virszemes apraidē kanālā LTV7 no 2011. gada 1. februāra raidīja reģionālās televīzijas.[1] 2014. gadā to pārņēma ReTV.

Izveidošanās[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2010. gada martā sākās nesaprašanās starp "Lattelecom" un reģionālajām televīzijām sakarā ar ciparu apraides ieviešanu valstī, jo "Lattelecom" no reģionālajām televīzijām par raidīšanu virszemes televīzijas bezmaksas paketē pieprasīja 50 000 Ls. Nacionālā radio un televīzijas padome rosināja izveidot bezmaksas pakā raidošu nacionālās apraides kanālu ar nosaukumu "Vislatvijas reģionālā televīzIja", kas nozīmētu, ka reģionālo TV raidījumus varētu redzēt visā Latvijā. Jūlijā šis ar programmām TV Jūrmala, Kurzemes Televīzija, Ogres TV, Vidzemes TV un Rēzeknes TV kanāls arī sāka raidīt, tomēr valsts atteicās par viņu maksāt, uzsverot, ka šī kanāla apraidi Latvijā nodrošina komerctelevīzija. Maija beigās Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Ingrīda Circene sūtīja Eiropas Savienības kompetentajām institūcijām iesniegumu ar lūgumu ļaut saglabāt reģionālajām televīzijām analogo apraidi līdz 2013. gada 13. decembrim, un vēlāk arī šo piekrišanu saņēma. Jūnija vidū Ventspils, Latgales un Jēkabpils (Vidusdaugavas) televīzija nolēma Lattelecom bezmaksas paketē raidīt testa režīmā, jo saskaņā ar likumdošanu, raidīšana testa režīmā ir bezmaksas. Jūlijā beigās apvienojās Ogres televīzija, Jūrmalas televīzijas programma un Latvijas Ziņu kanāls un tika izveidots Rīgas apriņķa ziņu kanāls, kurš arī tajā dienā sāka raidīt virszemes televīzijas testa režīmā no Zaķusalas TV torņa 70 km rādiusā ap Rīgu, kas nozīmē, ka sāk pilnībā raidīt Vislatvijas reģionālais televīziju kanāls (valsts atteicās par viņu maksāt).

Apraides režīma sākums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2010. gada beigās 8 reģionālās televīzijas - Kurzemes Televīzija (Ventspils), TV Kurzeme (Liepāja), TV Jūrmala, Ogres Televīzija, Jelgavas Televīzija, Vidzemes Televīzija (Valmiera), Latgales reģionālā televīzija (Rēzekne) un Vidusdaugavas Televīzija (Jēkabpils) parakstīja sadarbības memorandu ar Latvijas Televīziju, par programmu pārraidi no 2011. gada 1. februāra Latvijas Televīzijas 7. kanālā. Sākumā bija iecerēts raidīt abos kanālos, tomēr vēlāk Latvijas Televīzijai bija problēmas ar aparatūru, līdz ar to tas tehniski nebija iespējami. Apraides tīklu sadalīja 8 ID (apraides) zonās, kur katra televīzija raidīja savā.

Reģionālās TV raidīja šādos laika logos:

Darba dienās:

  • 6:45-7:30
  • 12:30-13:15
  • 22:10-22:55

Sestdienās:

  • 19:30-20:00

Reģionālās TV netika pārraidītas vai arī logi tika mainīti, ja šajā laikā kanālā LTV7 iekrita sporta tiešraides vai prezidenta uzruna. Tomēr, neskatoties uz to, saskaņā ar likumu, reģionālās TV pašas rūpējas par savu saturu tā, lai šis saturs darbotos tikai un vienīgi laika logos, kas norādīti iepriekš. Protams - reģionālās televīzijas var piedāvāt arī reklāmu, tomēr pēc likuma tai ir jābūt atdalītai, tas ir - reklāmas blokos un šai reklāmai protams jābūt laika logos, kas norādīti iepriekš. Tiesa gan - Reģionālo TV asociācijas vadītājs pauda pretenzijas par šiem logiem, tas ir - šādi laiki mazinātu auditoriju. No 1. februāra šis režīms arī sāka darboties

Jauns risinājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Latvijas Televīzijai 2011. gada aprīlī radās ideja par trešā nacionālā kanāla izveidi, kur varētu pārraidīt kultūras raidījumus un reģionālās televīziju programmas. Reģionālajām televīzijām bija paredzēts raidīt režīmā "prime time", kas nozīmē, ka atsevišķos laikos var būt paši labākie un interesantākie raidījumi. Tomēr Reģionālo TV asociācijas vadītājs to nosauca par baumām.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Reģionālās TV pārcelsies uz LTV7». nra.lv (latviešu). Skatīts: 2022-06-06.