Pāriet uz saturu

Robežsardze

Vikipēdijas lapa

Robežsardze ir valsts dienests, kas atbild par valsts robežu apsardzi un kontroli. Tās galvenais uzdevums ir nodrošināt valsts robežu neaizskaramību, novērst nelegālu robežas šķērsošanu, aizsargāt pret nelegālo imigrāciju, kontrabandu, cilvēku tirdzniecību un citiem pārkāpumiem, kas saistīti ar valsts robežu drošību. Robežsardze arī nodrošina muitas kontroles funkcijas, pārbauda transportlīdzekļus un personas, kas iebrauc vai izbrauc no valsts.

Robežsardzei bieži vien ir plašākas pilnvaras, kas ietver ne tikai uz sauszemes robežu kontroli, bet arī jūras robežu, robežupju un gaisa telpas uzraudzību. Šīs iestādes darbinieki, kas pazīstami kā robežsargi, bieži darbojas gan robežšķērsošanas punktos, gan arī ārpus tiem, piemēram, patruļās gar valsts robežām, uzraugot teritoriju, lai novērstu nelegālas darbības.

Latvijas robežsardze ir organizēta struktūra un tā ietilpst Iekšlietu ministrijas pārraudzībā. Robežsargi bieži vien sadarbojas ar citām valsts drošības un tiesībsargājošām iestādēm, kā arī starptautiskajiem partneriem, īpaši Eiropas Savienības līmenī.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]