Sīkaugļu ežgalvīte

Vikipēdijas lapa
Sīkaugļu ežgalvīte
Sparganium microcarpum ((Neuman) Raunk.)
Sīkaugļu ežgalvīte
Klasifikācija
ValstsAugi (Plantae)
NodalījumsSegsēkļi (Magnoliophyta)
KlaseViendīgļlapji (Liliopsida)
RindaGraudzāļu rinda (Poales)
DzimtaVilkvālīšu dzimta (Typhaceae)
ĢintsEžgalvītes (Sparganium)
SugaSīkaugļu ežgalvīte (Sparganium microcarpum)
Sinonīmi
Sparganium erectum ssp. microcarpum (Neuman) Domin

Sīkaugļu ežgalvīte (latīņu: Sparganium microcarpum) ir vilkvālīšu dzimtas suga, kuru vairums autoru uzskata par lielās ežgalvītes (Sparganium erectum) pasugu — Sparganium erectum ssp. microcarpum. Tā ir plaši izplatīta Eirāzijas cirkumpolāros apvidos, tostarp bieži visā Latvijas teritorijā, kur tā ir visizplatītākā ežgalvīšu suga.[1]

Atsevišķi eksemplāri un dažāda lieluma grupas ir sastopamas ūdenstilpju seklūdens joslā, pārmitru pļavu ieplakās, grāvjos, purvu apmalēs.

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sīkaugļu ežgalvīte ir daudzgadīgs, 70—150 cm garš lakstaugs ar stāvu, ziedkopā bagātīgi zarojošu stublāju. Lapas ir veselas, lineāras, 30—60 cm garas un 1,5—3 cm platas; lapas mala ir gluda, gals ir īsi smails, pamats ir makstveidīgs, lapas apakšpuse ar asu šķautni. Apziedņa lapas ir biezas. Ziedkopā uz zariem apakšdaļā sievišķo, augšdaļā vīrišķo ziedu galviņas. Raksturīgs strups (0,5—0,7 cm garš), vārpstveidīgs auglis ar iežmaugu mazliet augstāk nekā vidus un ar diezgan garu, taisnu knābi. Sēkla liela, aizņem visu augļa tilpumu. Zied no jūnija beigām līdz augustam.[2]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «sīkaugļu ežgalvīte - Sparganium microcarpum (Neuman) Raunk. - Augi - Latvijas daba». www.latvijasdaba.lv. Skatīts: 2022-09-10.
  2. «sīkaugļu ežgalvīte - Sparganium microcarpum (Neuman) Raunk. - Augi - Latvijas daba». www.latvijasdaba.lv. Skatīts: 2022-09-10.