Slovēnija 2012. gada vasaras olimpiskajās spēlēs

Vikipēdijas lapa
Slovēnija 2012. gada vasaras olimpiskajās spēlēs
SOK kods SLO
NOK Slovēnijas Olimpiskā komiteja
Mājaslapa www.olympic.si (slovēniski un angliski)
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Londona, Lielbritānija
2012. gada 27. jūlijs12. augusts
Dalībnieki 65 (28 vīrieši un 37 sievietes) (15 sporta veidos)
Karognesējs Peters Kauzers (atklāšana)
Franka Aniča (noslēgums)
Medaļas
43. vieta
Zelts Sudrabs Bronza Kopā
1 1 2 4
Dalība vasaras olimpiskajās spēlēs
Citas saistītas dalības
 Austrija (1912)
 Dienvidslāvija (1920 — 1988)

Slovēnija piedalījās 2012. gada vasaras olimpiskajās spēlēs, kas notika Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā no 2012. gada 27. jūlija līdz 12. augustam. Slovēnijai šīs bija sestās vasaras olimpiskās spēles kopš Dienvidslāvijas sabrukuma.

Slovēnijas olimpisko komandu 2012. gada vasaras olimpiskajās spēlēs pārstāvēja 65 sportisti (28 vīrieši un 37 sievietes), kuri startēja 15 olimpiskajos sporta veidos. Šī bija nedaudz lielāka (par 3 sportistiem vairāk) sportistu delegācija nekā iepriekšējās, 2008. gada Pekinas spēlēs. Šī bija pirmā reize olimpisko spēļu vēsturē, kad Slovēnijai sieviešu-sportistu skaits bija lielāks nekā vīriešu-sportistu skaits. Visvairāk sportistu no Slovēnijas startēja peldēšanā un vieglatlētikā, katrā no šiem sporta veidiem pa 12 sportistiem. Slovēnija debitēja triatlonā, savukārt loka šaušanā un tekvondo tā atkal tika pārstāvēta pēc 12 gadu pārtraukuma, bet pēc 8 gadu pārtraukuma — tenisā.

Slovēnijas olimpiskajā komandā bija vairāki iepriekšējo 2008. gada Pekinas spēļu medaļnieki: olimpiskais čempions vesera mešanā Primožs Kozmuss, burātājs un sudraba medaļnieks Vasilijs Žbogars, kuram šīs bija ceturtās vasaras olimpiskās spēles, un sporta šāvējs un bronzas medaļnieks Raimonds Debevecs. Raimonds Debevecs bija vecākais Slovēnijas delegācijas pārstāvis (49 gadi), un viņam šīs bija 8. vasaras olimpiskās spēles. Tādējādi viņš kļuva par vienīgo slovēņu sportistu, kas startējis tik daudzās olimpiskajās spēlēs (pirmajās divās vasaras olimpiskajās spēlēs viņš startēja Dienvidslāvijas komandas sastāvā). Airētājam un vairāku olimpisko medaļu īpašniekam Iztokam Čopam šīs bija 6. vasaras olimpiskās spēles, bet viņa partnerim Lukam Špikam un tauriņstila peldētājam Peteram Mankočam 5. vasaras olimpiskās spēles.

Slovēnija šajās olimpiskajās spēlēs izcīnīja 4 olimpiskās medaļas, ierindojoties 43. vietā pēc iegūto medaļu kopskaita. Zelta medaļu izcīnīja džudiste Urška Žolnira. Viņa kļuva par pirmo Slovēnijas sportisti-sievieti, kas ir izcīnījusi zelta medaļu. Iepriekšējo spēļu čempions vesera mešanā vieglatlēts Primožs Kozmuss šajās olimpiskajās spēlēs izcīnīja sudraba medaļu. Savukārt vienu bronzas medaļu izcīnīja airētāju pāris Iztoks Čops un Luka Špiks. Viņiem šī bija trešā olimpiskā medaļa, startējot šādā sastāvā, bet Iztokam Čopam šī jau bija ceturtā olimpiskā medaļa. Otru bronzas medaļu izcīnīja sporta šāvējs Raimonds Debevecs, viņam šī bija trešā olimpiskā medaļa.

Slovēnijas karognesējs 2012. gada Londonas spēļu atklāšanas ceremonijā bija kanoe airētājs Peters Kauzers, bet noslēguma ceremonijā valsts karogu nesa tekvondo pārstāve Franka Aniča.[1]

Medaļnieki[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Urška Žolnira bija vienīgā Slovēnijas sportiste, kura 2012. gada vasaras olimpiskajās spēlēs izcīnīja zelta medaļu. Viņa kļuva arī par pirmo sievieti, kas Slovēnijai izcīnījusi zelta medaļu.
Medaļa Sportists Sporta veids Notikums Datums
Zelts Urška Žolnira  Džudo Sievietes, 63 kg 22. augusts
Sudrabs Primožs Kozmuss  Vieglatlētika Vīrieši, vesera mešana 5. augusts
Bronza Iztoks Čops un Luka Špiks  Airēšana Vīrieši, pārairu divnieki 2. augusts
Bronza Raimonds Debevecs  Šaušana Vīrieši, šautene, 50 m guļus 3. augusts

Sadalījums pa sporta veidiem[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sporta veids Zelts Sudrabs Bronza Kopā
 Airēšana 1 1
 Džudo 1 1
 Šaušana 1 1
 Vieglatlētika 1 1
Kopā (4 sporta veidi) 1 1 2 4

Dalībnieki[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sadalījums pa sporta veidiem[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sporta veids Vīrieši Sievietes Kopā
 Airēšana 2 2
 Badmintons 1 1
 Burāšana 2 2 4
 Džudo 3 5 8
 Galda teniss 1 1
 Loka šaušana 1 1
 Peldēšana 3 9 12
 Riteņbraukšana 3 3 6
 Smaiļošana un kanoe airēšana 3 2 5
 Šaušana 2 1 3
 Tekvondo 1 2 3
 Teniss 1 3 4
 Triatlons 1 1
 Vieglatlētika 5 7 12
 Vingrošana 1 1
Kopā (15 sporta veidi) 28 37 65

Sportistu uzskaitījums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vīrieši[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sievietes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Staff. «Peter Kauzer zastavnoša na igrah v Londonu» [Peter Kauzer Will Be the Flag Bearer at the London Games]. Slovenian Press Agency (Slovenian), 2012. gada 3. jūlijs. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2022. gada 7. aprīlī. Skatīts: 2012. gada 4. jūlijs.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]