Sotka (zīmols)

Vikipēdijas lapa
Sotka veikals iepirkšanās centrā Kotkā

Sotka ir mēbeļu veikalu zīmols, kas pieder Somijas uzņēmumam Indoor Group.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1930. gadu beigās mēbeļu cenas Somijā bija pieaugušas līdz augstam līmenim, un lielu daļu mēbeļu izgatavoja mazie galdnieki. Uz pārtikas rūpniecību orientētais kooperatīvs Osuustukkukauppa (OTK) nolēma apgūt pilnīgi jaunu jomu: kokapstrādi. 1941. gadā sākās darbi pie modernas lielas rūpnīcas plānošanas. Sākotnējā posmā tika konstatēts, ka mēbeļu ražotnei ir vajadzīga augstas kvalitātes kokzāģētava. 1941. gada 17. aprīlī ar Hemēnlinnas pilsētu tika parakstīts pirkšanas līgums par 26,5 hektāru zemes platību pie Vanajavesi ezera. Pilsēta apņēmās līdz rūpnīcas robežai izbūvēt sliežu ceļu, kā arī elektrostaciju un elektrolīniju uz to. Būvdarbi sākās 1941. gada jūnijā. Nākamajā gadā tika dibināts OTK meitas uzņēmums OTK Puu Oy (somu: "koks"). 1942. gada septembrī sāka darbu divi no rūpnīcas trīs korpusiem. Pēc kara turpinājās celtniecības darbi. 1947. gadā pakāpeniski tika sākta zāģēšana jaunajā rūpnīcā, un divus gadus vēlāk arī mēbeļu rūpnīca sāka darbību.

1956. gadā tika reģistrēta Sotka preču zīme. Ap to laiku uzņēmums sāka pārdot arī jumta segumu un dakstiņus, kā arī durvis, logus, virtuves mēbeles un mēbeles. 1958. gadā no bankrotējušā uzņēmuma Salpausselän Huonekalutehdas Oy tika iegādāta ražotne Lahti un tā bizness. 1964. gadā OTK Puu Oy tika pārdēvēts par Sotka Oy. Jaunā nosaukuma pamatā bija fakts, ka tajā ir burti OTK.

1983. gadā OTK apvienojās ar kooperatīvu E-osuuskunta Eka. Sotka Oy pārdeva kokzāģēšanas biznesu uzņēmumam Grahn, bet Hemēnlinnas kokzāģētava bankrotēja 1985. gadā. 1992. gadā Sotka mēbeļu rūpnīca pārtrauca darbību. 1993. gadā Sotka vadība izpirka uzņēmuma kapitāldaļas no Eka un pārdēvēja to par Sotka Finland Oy. 1990. gadu beigās Sotka bija trešais lielākais mēbeļu tirgotājs Somijā.

1999. gada februārī Sotka Finland Oy kapitāldaļas nopirka privātā kapitāla fonds, ko pārvaldīja Sponsor Capital Oy. Aprīlī šie investori iegādājās arī Asko mēbeļu biznesu, ko apvienoja ar Sotka uzņēmumā Asko Huonekalu Oy (kopš 2000. gada maijā Indoor Group Oy). Vēlāk Sotka tika integrēts Indoor Group un kā uzņēmums tas pārstāja eksistēt.

2005. gadā Indoor Group tika pārdots Kesko. 2017. gada jūnijā Indoor Group tika pārdots investoru grupai, to skaitā Sievi Capital un trīs Sotka franšīzes veikalu īpašnieks pensiju fonds Etera.

2020. gada janvārī Latvijā tika atklāts mēbeļu interneta veikals sotkamebeles.lv.[1] 2023. gadā tas vairs nebija pieejams.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]