Pāriet uz saturu

Suņi kosmosā

Vikipēdijas lapa

Suņi bija vieni no pirmajiem dzīvniekiem, kas tika sūtīti kosmosā, lai pārbaudītu, vai dzīvas būtnes var izdzīvot kosmosa apstākļos. Šie eksperimenti tika veikti padomju kosmosa programmā 20. gadsimta 50. un 60. gados.

Vispazīstamākā no šiem suņiem ir Laika, kas 1957. gada 3. novembrī kļuva par pirmo dzīvo būtni, kas riņķoja ap Zemi, kad tika nosūtīta orbītā ar kosmosa kuģi Sputnik-2. Diemžēl Laika nomira dažas stundas pēc pacelšanās pārkaršanas dēļ, jo kosmosa kuģis nebija pietiekami aprīkots, lai regulētu temperatūru.

Pirms Laikas Padomju Savienība jau bija veikusi vairākus izmēģinājumus ar suņiem, sūtot viņus suborbitālos lidojumos. Pēc Laikas lidojuma padomju zinātnieki turpināja izmantot suņus kosmosa misijās, un daži no šiem suņiem veiksmīgi atgriezās uz Zemes. Piemēram, Belka un Strelka kļuvušas par pirmajiem dzīvniekiem, kas devās orbītā un atgriezās dzīvi 1960. gada augustā.

Šie izmēģinājumi ar dzīvniekiem bija svarīgs solis cilvēku kosmosa lidojumu attīstībā, lai pārliecinātos par drošību un izturību kosmosa apstākļos.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]