Pāriet uz saturu

Svešie

Vikipēdijas lapa
Svešie
Oriģinālais
nosaukums

Aliens

žanrs = zinātniskā fantastika, asa sižeta filma
Režisors Džeimss Kemerons
Producents Geila Enna Hērda
Scenārija autors Džeimss Kemerons
Galvenajās
lomās
Sigurnija Vīvere
Mūzika Džeimss Horners
Operators Adrians Bidls
Montāža Rejs Lovdžojs
Studija Brandywine Productions
Izplatītājs 20th Century Fox
Izdošana
  • 1986. gada 18. jūlijs
Ilgums 137 minūtes
Valsts
Valoda angļu
Budžets 18,5 miljoni US$
Kopējie ienākumi 131,1–183,3 miljoni US$
Iepriekšējā filma "Svešais"
Nākamā filma "Svešais 3"
IMDb profils

"Svešie" (angļu: Aliens) ir 1986. gada ASV un Apvienotās Karalistes kopražojuma zinātniskās fantastikas asa sižeta filma. Filmas režisors un scenārija autors ir Džeimss Kemerons, galveno lomu atveido Sigurnija Vīvere. Šis ir turpinājums 1979. gada filmai "Svešais" un ir filmu sērijas otrā filma. Filmas darbība risinās tālā nākotnē, un tajā Elena Riplija (Vīvere), vienīgā, kas izdzīvojusi citplanētiešu uzbrukumā viņas kuģim, pārtrūkstot sakariem ar cilvēku koloniju uz Mēness, kur viņas apkalpe pirmo reizi sastapās ar citplanētiešiem, Riplija piekrīt atgriezties vietā kopā ar koloniālās jūras kājnieku vienību, lai veiktu izmeklēšanu. Otrā plāna lomas atveido Maikls Bīns, Pols Raizers, Lānss Henriksens un Kerija Henna.

Neskatoties pirmās filmas panākumiem, tā turpinājuma izstrādei bija nepieciešami vairāki gadi, saistībā ar notiekošajām tiesas prāvām, 20th Century Fox entuziasma trūkumu un atkārtotas vadības maiņām. Lai gan Kemerons bija salīdzinoši nepieredzējis, 1983. gadā viņu nolīga sarakstīt scenāriju filmai "Svešie", pamatojoties uz viņa scenārijiem filmām "Terminators" (1984) un "Rembo 2" (Rembo: First Blood Part II, 1985). Projekts atkal apstājās, līdz jaunais Fox vadītājs Lorenss Gordons atsāka turpinājuma izstrādi. Ar aptuveni 18,5 miljonu ASV dolāru lielu budžetu filmēšana sākās 1985. gada septembrī un noslēdzās 1986. gada janvārī.

Filmas "Svešie" pirmizrāde notika 1986. gada 18. jūlijā. Filma saņēma pozitīvas kritiķu atsauksmes, slavējot Vīveres, Billa Pekstona un Dženetes Goldstīnas aktierspēli. Filma saņēma vairākas balvas un nominācijas, tostarp Amerikas Kinoakadēmijas balvas nomināciju kategorijā "Labākā aktrise galvenajā lomā" (Vīvere), laikā kad zinātniskās fantastikas žanrs kopumā tika ignorēts. Filma nopelnīja 131,1—183,3 miljonus ASV dolāru, padarot to par vienu no ienesīgākajām 1986. gada filmām visā pasaulē.

  1. «Aliens (1986)». British Film Institute. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2020. gada 3. augusts. Skatīts: 2020. gada 19. oktobris.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]