Tīmekļa e-pasts

Vikipēdijas lapa

Tīmekļa e-pasts (angļu: webmail) ir jebkurš e-pasta klients, kas pieslēgšanos īsteno ar tīmekļa e-pasta lietotnes palīdzību - izmantojot tīmekļa saskarni interneta pārlūkprogrammā. Populārākie tīmekļa e-pasta pakalpojumu sniedzēji ir AOL Mail, Gmail, Outlook.com un Yahoo! Mail. Gandrīz katrs tīmekļa pasta pakalpojumu sniedzējs piedāvā piekļuvi e-pastam izmantojot arī tīmekļa e-pasta klienta tīmekļa saskarni, daudzi piedāvā piekļuvi e-pastam kā darbvirsmas e-pasta klientam - izmantojot standarta e-pasta protokolus. Daudzi interneta pakalpojumu sniedzēji arī nodrošina tīmekļa pasta klienta servisu kā daļu no e-pasta pakalpojumiem, kas iekļauti piedāvāto interneta pakalpojumu paketē.

Tīmekļa e-pasta lietotnes klienta galvenā priekšrocība salīdzinājumā ar darbvirsmas e-pasta lietotnes klientu ir iespēja nosūtīt un saņemt e-pastu jebkurā vietā no interneta pārlūkprogrammas. Tās galvenais trūkums ir interneta nepieciešamība.

1994. un 1995. gadā vairāki cilvēki sāka strādāt pie līdzīgiem projektiem, kuru mērķis bija panākt e-pasta pieejamībai caur tīmekļa pārlūkprogrammu. Eiropā šādu projektu sākotnējie īstenotāji bija Søren Vejrum (angļu val.) "WWW Mail", Luca Manunza (angļu val.) "WebMail", un Remy Wetzel (angļu val.) " WebMail", bet Amerikas Savienotajās Valstīs Matt Mankins (angļu val.) veidoja "Webex". Trīs no šiem projektiem bija sagatavoti uz Perl programmēšanas valodas skriptu bāzes, kas nodrošināja pilna pirmkoda lejupielādes pieejamību. Remy Wetzel (angļu val.) versija bija CGI (Common Gateway Interface) programma, kas rakstīta C programmēšanas valodā uz Unix.