Vikipēdija:Attēlu autortiesības

Vikipēdijas lapa
Īsumā
# Nedrīkst ņemt ikvienu internetā atrastu attēlu.
  1. Ikvienam attēlam (izņemot dažus) jābūt pilnīgi brīvi izmantojamam.
  2. Attēli bez informācijas par autortiesībām tiek dzēsti.

Attēli ir Vikipēdijas neatņemama sastāvdaļa — ilustrēti raksti ir daudz interesantāki un vieglāk uztverami. Tomēr tai pašā laikā jāņem vērā, ka Vikipēdija ir brīvā enciklopēdija, un tāpat kā tekstam arī attēliem jābūt brīvi izmantojamiem jebkādiem likumīgiem mērķiem. Tas nozīmē, ka šos attēlus katrs var izmantot, kā vēlas, bez jebkādas atļaujas vai atlīdzības prasīšanas — tos drīkst, piemēram, pārveidot vai ievietot kādā komerciālā reklāmā. Vienīgie ierobežojumi brīvo attēlu tālākai izmantošanai var būt (tas atkarīgs no izmantotās licences) autora obligāta norādīšana un esošās licences obligāta saglabāšana. Atsevišķi izdalāmi attēli, kas Vikipēdijā tiek izmantoti, pamatojoties uz godprātīgas lietošanas nosacījumiem. Tie ir nebrīvi attēli, kuru ievietošana Vikipēdijā pieļaujama atsevišķos, stingri noteiktos gadījumos, un to tālāka izmantošana ir ierobežota. Viss zemāk teiktais attiecas arī uz audio un video materiāliem.

Autortiesību licences[labot pirmkodu]

Jebkuram Vikipēdijas attēlam tā apraksta lapā obligāti jābūt norādītai autortiesību licencei. Licenci var izvēlēties no saraksta attēla augšupielādes lapā vai arī ierakstīt ar roku kā jebkuru Vikipēdijas veidni (veidnes nosaukums dubultajās figūriekavās). Visas autortiesību veidnes pieejamas šeit.

Attēlu iegūšana[labot pirmkodu]

Ja rakstam nepieciešamas ilustrācijas, visvienkāršāk ir apskatīt, kādi attēli ir analoģiskos citu valodu rakstos. Ja attēla lapā ir šāds logo: , tad attēls jau ir kopējā Vikikrātuvē, un to var lietot uzreiz bez īpašas ielādēšanas. Pretējā gadījumā attēlu (tā pilno versiju, nevis samazināto priekšskatu no raksta vai attēla lapas) nepieciešams lejupielādēt savā datorā un pēc tam augšupielādēt Vikipēdijā latviešu valodā. Augšupielādējot jāizvēlas pēc iespējas analoģiska autortiesību licence. Ja izvēlētajam attēlam nav norādīta licence, vai tā ir neskaidra, attēlu nedrīkst ielādēt Vikipēdijā latviešu valodā. Jāņem vērā, ka attēlus no citvalodu Vikipēdijām, jebkurām citām interneta vietnēm (izņemot Vikikrātuvi) vai datora nav iespējams tieši, bez augšupielādēšanas, izmantot Vikipēdijas rakstos.

Ja citvalodu rakstos vai Vikikrātuvē nav vēlamās tēmas attēlu, tie ir nepiemēroti vai citvalodu rakstu vispār nav, tad jāizmanto paša fotografēti vai zīmēti attēli, vai arī jāmeklē brīvi izmantojami attēli. Tikai gadījumos, kad tādi nav pieejami, pieļaujama nebrīvu attēlu godprātīga izmantošana, ievērojot visus godprātīgas lietošanas nosacījumus. Ja nosacījumus ievērot nav iespējams, raksts jāatstāj neilustrēts (internetā publicētiem materiāliem var ievietot ārēju saiti rakstā, piemēram, ar veidnes {{Ārējie resursi}} palīdzību). Nekādā gadījumā nedrīkst augšupielādēt pirmos pa rokai internetā trāpījušos attiecīgās tēmas attēlus, nenoskaidrojot to autortiesību statusu un nenorādot to attēla lapā. Tādi attēli tiek dzēsti, to ielādētājs — brīdināts, bet atkārtotos gadījumos — bloķēts.

Paša veidoti attēli[labot pirmkodu]

Reālus objektus, parādības vai notikumus vislabāk fotografēt ar digitālo fotoaparātu, vajadzības gadījumā papildus apstrādājot iegūto digitālo fotogrāfiju. Var arī ieskenēt agrāk paša fotografētas papīra fotogrāfijas. Skenēt citu autoru fotogrāfijas vai drukātus materiālus drīkst tikai ar autora atļauju jebkādai brīvai izmantošanai, vai arī ja autors miris pirms vairāk nekā 70 gadiem. Izņēmuma gadījumos pieļaujama godprātīga lietošana. Nedrīkst aizmirst, ka šādu materiālu skenēšana nekādā mērā nepadara skenētāju par attēla autoru.

Pie paša veidotiem attēliem pieskaitāmi arī dažādi paša zīmēti rasējumi, shēmas, diagrammas. Tos var zīmēt, izmantojot dažādas grafiskās programmas, vai arī ieskenēt zīmējumus uz papīra.

Paša veidotus attēlus vislabāk augšupielādēt tieši Vikikrātuvē, tad tos varēs izmantot arī citu Vikipēdiju dalībnieki. Ja tomēr attēls tiek ielādēts Vikipēdijā latviešu valodā, jāizvēlas kāda no brīvajām licencēm. Visvienkāršākā licence ir {{PD-self}}, ar to attēls tiek bez jebkādiem nosacījumiem nodots brīvai sabiedrības lietošanai. Gadījumos, kad ir vēlēšanās, lai attēla tālākizmantotājs norādītu sākotnējo autoru, vislabāk lietot Creative Commons licenci {{CC-BY-SA-3.0}}. To var arī "personificēt" ar veidni {{CC-BY-SA-3.0 P}} (kur var ierakstīt attēla autora vārdu) vai arī izveidot individuālu veidni, ņemot par paraugu šeit atrodamās veidnes. Atsevišķi izdalāmi gadījumi, kad fotogrāfija ir paša, bet autortiesības attiecas uz nofotografēto objektu (ēku, pieminekli vai tamlīdzīgu trīsdimensiju objektu). Tādas fotogrāfijas nedrīkst augšupielādēt Vikikrātuvē, bet attēla lapai papildus izvēlētajai brīvajai licencei jāievieto veidne {{FoP-Latvia}} (ja tas ir objekts Latvijā). Jāatceras, ka ar autortiesībām aizsargātus divdimensiju objektus (grāmatas, fotogrāfijas, notis, gleznas) nedrīkst pārfotografēt un ievietot Vikipēdijā, izņemot godprātīgas lietošanas gadījumus.

Citu personu veidoti attēli[labot pirmkodu]

Vispārīgā gadījumā citu autoru attēlus drīkst augšupielādēt Vikipēdijā tikai tad, ja autors ir devis rakstisku atļauju pilnīgi brīvai attēla izmantošanai. Vienīgie izmantošanas nosacījumi drīkst būt atbilstoši Creative Commons BY-SA licencei (autora vārda norādīšana un esošās licences saglabāšana). Atļaujas "tikai izmantošanai Vikipēdijā", "tikai nekomerciāliem vai izglītojošiem nolūkiem", "tikai ar nosacījumu, ka attēls netiks izmainīts" nav derīgas. Ielādējot citu autoru attēlus, attēla lapā obligāti jānorāda īstais autors.

Bez atļaujas svešus attēlus drīkst ielādēt, ja autors miris pirms vairāk nekā 70 gadiem (pašlaik tas ir 1954. gads), vai arī godprātīgas lietošanas gadījumos. Ja autors miris pirms vairāk nekā 70 gadiem, lieto licenci {{NA-70}} vai {{PD}}. Vajadzības gadījumā (piemēram, ja autors ir no citas valsts) lieto citas šeit atrodamās veidnes, kuru nosaukumi sākas ar "PD" (Public Domain).

Attēliem, kas nav aizsargājami saskaņā ar Autortiesību likuma 6.2. pantu (piemēram, oficiāliem ģerboņiem vai karogiem), lieto licenci {{6.2 pants}}. Dažreiz attēlu var atzīt par triviālu — tādu, kura veidošanā nav ieguldīts radošs darbs. Piemēram, tādi ir logotipi, kas sastāv tikai no vienkāršiem burtiem vai ģeometriskām figūrām. Šādos gadījumos izmanto licenci {{Trivial}}, tos var augšupielādēt arī Vikikrātuvē (pievienojot licenci PD-ineligible).

Godprātīga lietošana[labot pirmkodu]

Ja attēls atbilst godprātīgas lietošanas nosacījumiem, to vispārīgā gadījumā ielādē ar licenci {{Copyr}}. Atsevišķos gadījumos jāizmanto speciālas licences:

Skatīt arī[labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot pirmkodu]