Čulalongkorns

Vikipēdijas lapa
Čulalongkorns
พระบาทสมเด็จพระจุลจอมเกล้าเจ้าอยู่หัว
Tituls Siāmas karalis
Pie varas 1868. gada 1. oktobrī
 — 1910. gada 23. oktobrī
Priekšgājējs Mongkuts
(พระบาทสมเด็จพระจอมเกล้าเจ้าอยู่หัว)
Pēctecis Vadživaruds
(พระบาทสมเด็จพระมงกุฎเกล้าเจ้าอยู่หัว)
Dinastija Čakri dinastija
Tēvs Mongkuts
(พระบาทสมเด็จพระจอมเกล้าเจ้าอยู่หัว)
Māte Debsirindra
(สมเด็จพระเทพศิรินทราบรมราชิน)
Sievas Četras sievas:
Saovaba Bongsri,
Savanga Vadana,
Sunanda Kumariratana,
Sukumala Marasri
Bērni 33 dēli un 44 meitas
Dzimis 1853. gada 20. septembrī
Bangkoka, Siāma
(tagad Karogs: Taizeme Taizeme)
Miris 1910. gada 23. oktobrī
Bangkoka, Siāma
(tagad Karogs: Taizeme Taizeme)
Siāmas karalis Čulalongkorns (pirmais no labās) kopā ar dažiem no saviem 33 dēliem

Čulalongkorns, saukts arī Rama V, valdīšanas tituls Phra Čulačomklao Čaojuhua (taju: พระบาทสมเด็จพระจุลจอมเกล้าเจ้าอยู่หัว, Phra Chulachomklao Chaoyuhua, dzimis 1853. gada 20. septembrī, miris 1910. gada 23. oktobrī) bija Siāmas (tagad Taizeme) karalis no 1868. gada līdz savai nāvei 1910. gadā. Tiek uzskatīts par vienu no izcilākajiem Siāmas valstvīriem, jo veica ievērojamas reformas valsts dzīvē. Kaut arī karā ar Franciju tika zaudēta mūsdienu Laosas teritorija, viņš spēja nosargāt valsts neatkarību.

Dzimis 1853. gadā karaļa Mongkuta ģimenē. Čulalongkorns ieguva izglītību privāti, arī no eiropiešu skolotājiem (viena no skolotājām bija angliete Anna Leonovensa). 1866. gadā, saskaņā ar tradīciju, uz gadu kļuva par mūku. 1868. gadā, kad princis bija 15 gadus vecs, nomira Mongkuts, un Čulalongkorns tika izvēlēts par karali. Ietekmīgais augstmanis Si Surivongse (สมเด็จเจ้าพระยาบรมมหาศรีสุริยวงศ์) tika nozīmēts par reģentu. Jaunais karalis 1870. gadā apmeklēja Javu un Britu Indiju, kur guva ierosmes savām turpmākajām reformām.

1873. gadā karalis Čulalongkorns sāka reformēt valsts ieņēmumu sistēmu, centralizējot valsts pārvaldi. No 1865. līdz 1890. gadam valsts ziemeļos (mūsdienu Laosā) tika izcīnīts karš ar ķīniešu nemierniekiem, kuri bija pārcēlušies uz valsti pēc Taipinu sacelšanās. Arī franču karaspēks vajāja ķīniešu nemierniekus, tāpēc tas iegāja Laosas teritorijā. 1893. gadā tika izcīnīts Franču - siāmiešu karš, kura rezultātā Siāma zaudēja kontroli pār Laosu.

1887. gadā Taizemē tika nodibināta militārā akadēmija. Čulalongkorns bija pirmais Siāmas karalis, kurš sūtīja savus bērnus izglītoties Rietumu universitātēs. XX gadsimta sākumā karalis ar saviem dekrētiem atcēla vietējos dzimtbūšanas un verdzības paveidus. Tika attīstīta dzelzceļa būvniecība.

Priekštecis:
Mongkuts
Siāmas karalis
1868. - 1910.
Pēctecis:
Vadživaruds