Azerbaidžānas odze

Vikipēdijas lapa
Azerbaidžānas odze
Vipera shemakhensis
Klasifikācija
ValstsDzīvnieki (Animalia)
TipsHordaiņi (Chordata)
KlaseRāpuļi (Reptilia)
KārtaZvīņrāpuļi (Squamata)
ApakškārtaČūskas (Serpentes)
DzimtaOdžu dzimta (Viperidae)
ApakšdzimtaOdžu apakšdzimta (Viperinae)
ĢintsOdzes (Vipera)
SugaAzerbaidžānas odze (Vipera shemakhensis)
Sinonīmi
  • Pelias shemakhensis

Azerbaidžānas odze jeb Šemahas odze (Vipera shemakhensis, arī Pelias shemakhensis) ir odžu dzimtas (Viperidae) neliela indīga čūska, kas sastopama Azerbaidžānas ziemeļaustrumu daļā, ieskaitot Šemahas rajonu, kurš devis latīnisko sugas nosaukumu.

Taksonomija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Suga aprakstīta 2013. gadā. Iekļauta Azerbaidžānas Sarkanajā grāmatā.

Gruzijas Kahetijā pēc 75 gadu pārtraukuma atkal atklāta vietējā sugas varietāte Pelias shemakhensis kakhetiensis (Vipera shemakhensis kakhetiensis). Šai varietātei raksturīga tumšāka pamatkrāsa un dažāds plankumu lielums astes daļā, atšķirībā no pamatformas.[1]

Līdzība ar Vipera lotievi un Vipera eriwanensis daļu zinātnieku mudināja apšaubīt, ka Vipera shemakhensis ir atsevišķa suga. 2018. gadā tika nolemts, ka tās visas trīs ir atsevišķas sugas.

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vidējais pieaugušas Azerbaidžānas odzes garums ir 55—60 cm. Krāsa netīri balta ar nelieliem tumšiem plankumiem sānos 2—3 rindās (citām radnieciskām Kaukāza odzēm raksturīga viena lielu plankumu rinda), uz muguras odzēm raksturīga tumša (melna līdz tumši brūna) zigzagveida līnija ar salīdzinoši nelielu zigzagu skaitu (53—56). Līnijas izlocījumi ķermeņa vidusdaļā neizteikti, var atgādināt plankumu rindu.[2]

Tēviņi vizuāli atšķiras no mātītēm ar lielākām zvīņām apakšdaļā, īpaši astes rajonā.

Sastopama kalnainos bezmeža rajonos, 700—1000 m virs jūras līmeņa. Ganībās, krūmos, uz atklātām akmeņainām nogāzēm. Aktīvas galvenokārt krēslā un naktī, īpaši karstajās vasarās. Dabiskie ienaidnieki — eži, seski, lapsas, stepes ērgļi, jaundzimušiem čūskulēniem var uzbrukt pat dievlūdzēji.

Pašlaik nav fiksēti nāves gadījumi pēc Azerbaidžānas odzes koduma,[3] taču vēl nav zināms, vai šī suga ir mazāk indīga vai tas skaidrojams ar neilgo pētījumu laiku.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Literatūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]