Hieronīms Boss

Vikipēdijas lapa
Triptiha "Pasaulīgo baudu dārzs" labējais panelis, kurā attēlota elle

Hieronīms Boss (nīderlandiešu: Hieronymus Bosch, dzimis ap 1450. gadā, miris 1516. gada 9. augustā), īstajā vārdā Jorens Antonīss van Ākens (Hieronymus van Aken), bija nozīmīgs nīderlandiešu 15.—16. gadsimta gleznotājs. Starp viņa pazīstamākajiem darbiem minami triptihi "Pasaulīgo baudu dārzs" (1466) un "Siena vezums" (1500—1515). Uzskata, ka no Bosa būtiski ietekmējušies 20. gadsimta sirreālisti.

Bosa gleznām raksturīgas sīkas detaļas, drosmīgas un kontrastainas krāsas, groteska, liels daudzums simbolu, sirreāli tēli, izteikta oriģinalitāte. Daudzos viņa darbos attēloti dēmoni, pa pusei cilvēki un pa pusei dzīvnieki u.tml. fantastiski radījumi.

No Bosa ietekmējās, piemēram, Pīters Brēgels Vecākais, kurš līdzīgā stilā radīja vairākas gleznas, tostarp darbu "Nāves triumfs" (1562).

Kopumā Bosam piedēvē aptuveni 25 gleznas un 8 zīmējumus. Spānijas karalis Felipe II pēc Bosa nāves iegādājās vairākas viņa gleznas, kas tagad atrodas Prado muzejā Madridē (tostarp triptihs "Pasaulīgo baudu dārzs").

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Boss dzimis holandiešu un vācu mākslinieku ģimenē (viņa dzimta nāca no Vācijas pilsētas Āhenes). Lielāko daļu dzīves viņš pavadīja Hertogenbosā, pilsētā mūsdienu Nīderlandes dienviddaļā. 1463. gadā milzīgā ugunsgrēkā pilsētā nodega aptuveni 4000 mājas, kam, iespējams, bija zināma ietekme uz Bosa vēlāko daiļradi.

Saskaņā ar mākslinieku ģildes noteikumiem pēc tēva nāves viņa uzvārdā drīkstēja saukties tikai vecākais dēls, tāpēc Boss pieņēma savas dzimtās pilsētas vārdu, paralēli latīniskojot arī savu kristāmvārdu (viņš sāka parakstīties kā Hieronymus, nevis Jeroen). 1463. gadā viņš jau lietoja šo vārdu.

1480. gadā Boss apprecēja Aleitu van der Mervennu (Aleyt van der Mervenne), kas nāca no augstmaņu dzimtas.

1488. gadā Boss iestājās Mūsu Jaunavas brālībā, konservatīvā reliģiskā grupā, kurai bija visai liela ietekme un prestižs.

Darbi (nepilnīgs uzskaitījums)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]