Juris Grants

Vikipēdijas lapa
Juris Grants
Juris Grants
Personīgā informācija
Dzimis 1962. gada 6. jūlijā (61 gads)
Madona, Latvijas PSR, PSRS
Zinātniskā darbība
Zinātne Sporta zinātne
Alma mater Latvijas Valsts fiziskās kultūras institūts

Juris Grants (dzimis 1962. gada 6. jūlijā) ir latviešu sporta pedagogs un sporta zinātnieks. Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas LSPA profesors.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis Madonā. Pēc Madonas 1. vidusskolas beigšanas no 1980. gada līdz 1984. gadam studējis Latvijas Valsts fiziskās kultūras institūtā (LVFKI), iegūstot sporta skolotāja un slēpošanas trenera profesiju. Profesionālās sporta pedagoga gaitas (slēpošanas un biatlona treneris) uzsācis, būdams students 1983. gadā Madonas BJSS. Strādājis par skolotāju Madonas 1. vidusskolā un Bauskas 1. vidusskolā.

No 1986. gada LVFKI ārštata zinātniskais līdzstrādnieks un PSRS Pedagoģijas zinātņu akadēmijas Maskavā neklātienes aspirants (doktorants). No 1989. gada Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas (LSPA) asistents, 1999. gadā ievēlēts par LSPA profesoru. 1992. gadā Latvijas Zinātnes padome apstiprināja LSPA Promocijas padomi doktora zinātniskā grāda piešķiršanai, un Latvijas Sporta pedagoģijas doktora grādu kā pirmais ieguva LSPA Slēpošanas katedras lektors Juris Grants.

No 1993. līdz 1995. gadam J. Grants bija Latvijas Universitātes Pedagoģijas un psiholoģijas institūta pirmshabilitācijas doktorants. 1994. gadā studējis un veicis zinātnisko darbību sporta zinātnē Stokholmas Izglītības institūtā Zviedrijā un veselības aprūpē Taivānā. Projekta ietvaros apguvis viena gada studiju programmu Pieredzes un kooperatīvās mācīšanās jomā Kolumbijas Universitātē, ASV.

Kopš 2009. gada LSPA zinātņu prorektors. 2018. gadā ievēlēts par LSPA rektoru. Paralēli darbam LSPA, uzaicināts strādāt vairākās ārvalstu augstskolās kā viesprofesors (Zviedrijā, Lietuvā, Polijā, Kanādā, Japānā). Polijas Jozefa Pilsudska Varšavas fiziskās izglītības universitātes Goda Doktors (2018).

Juris Grants ir vairāk kā 140 zinātnisko rakstu autors, tai skaitā 3 monogrāfiju autors un 7 kolektīvo monogrāfiju līdzautors. Zinātniskā žurnāla “LASE Journal of Sport Science” redaktors, darbojas 9 citās Eiropas un pasaules valstu zinātnisko sporta zinātnes žurnālu redkolēģijās. Vairākus gadus bijis Latvijas Slēpošanas federācijas prezidents, Baltijas Sporta zinātnes asociācijas prezidents (2016-2018), Eiropas Sporta un nodarbinātības observatorijas aktīvs biedrs, ikgadējo Starptautisko Vasaras skolu rekreācijas sporta veidos vadītājs, vairākus gadus darbojies ES ekspertu izglītības un sporta darba grupā Duālās karjeras jomā.