Skatuve (teātris)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par teātri Rīgā. Par vēsturisko teātri Maskavā skatīt rakstu Maskavas latviešu teātris "Skatuve".
Skatuve
Teātris "Skatuve"
Teātra "Skatuve" logo
Pamatinformācija
Atrašanās
vieta
Valsts karogs: Latvija Latgales iela 108/110, Rīga, Latvija
Dibināta(-s) 1991. gadā
Vadība
Direktors Anna Eižvertiņa
www.skatuve.lv

Teātris "Skatuve" ir viens no pirmajiem neatkarīgajiem teātriem Latvijā, kas dibināts 1991. gadā.[1] Teātris atrodas Latgales ielā 108/110 Rīgā, bijušā kinoteātra "Daina" telpās.

Teātris ir piedalījies starptautiskos teātra festivālos, piemēram, “Interkunst” - Vācijā, “Tempus Art 2000” - Slovākijā, “The Real theatre” - Jekaterinburgā, Krievijā, “Starptautiskajā Antīkās Grieķu Drāmas festivālā” - Kiprā un citur.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1991. gadā teātris bija izbūvēts dzīvojamā ēkā, kas vispirms bijusi pirts, pēc tam karogu darbnīca un vēlāk kinoteātris "Daina". Kinoteātrī "Daina" bija skatītāju zāle ar 476 sēdvietām.[2] Kinoteātris bija slēgts 6 gadus, un tā bijušajās telpās bija dzīvojuši bezpajumtnieki. Teātri dibinājusi režisore un Latvijas Kultūras akadēmijas aktiermeistarības pasniedzēja Anna Eižvertiņa ar domubiedriem. Viņa ir arī teātra direktore un mākslinieciskā vadītāja. Ar pašu finansējumu un nelielu pašvaldības atbalstu teātris “Skatuve” ir remontēts, kopts un funkcionējošs.

2016. gadā teātris "Skatuve" svinēja savu 25 gadu jubileju. Atzīmējot teātra pastāvēšanu, norisinājās mākslas projekts "Atgriežamies Skatuvē", kura ietvaros notika septiņi teātra mākslas pasākumi ar dažādu Latvijas teātru aktieru un režisoru dalību.[3]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. www.skatuve.lv - Par teātri
  2. Pēteris Jērāns (redaktors). Rīga: enciklopēdija. Rīga : Galvenā enciklopēdiju redakcija, 1988. 230. lpp.
  3. Atzīmējot 25 darbības gadus, teātris «Skatuve» ielūdz uz mākslas projektu «Atgriežamies «Skatuvē»». Lsm.lv. 2017. gada 24. janvārī. Skatīts: 2017. gada 3. jūnijā.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]