Tatjana Gorbačika

Vikipēdijas lapa
Tatjana Gorbačika
Татьяна Горбачик
Tatjana Gorbačika
Personīgā informācija
Dzimusi 1928. gada 24. augustā
Valsts karogs: Padomju Savienība Ivanova, Krievijas PFSR, PSRS (tagad Karogs: Krievija Krievija)
Mirusi 2017. gada 9. februārī (88 gadi)
Valsts karogs: Krievija Maskava, Krievija
Tautība krieviete
Zinātniskā darbība
Zinātne paleontoloģija
Darba vietas Maskavas Universitāte
Alma mater Maskavas Universitāte
Sasniegumi, atklājumi Mezozoja foraminīferu pētījumi

Tatjana Gorbačika (1928—2017) bija krievu paleontoloģe-biostratigrāfe, ģeoloģiski mineraloģisko zinātņu doktors (1984), Maskavas Universitātes paleontoloģijas katedras vadošais zinātniskais darbinieks (1986—2017), Maskavas Dabaspētnieku biedrības biedre (1963) un prēmijas laureāts (1983). Specializējās mezozoja foraminīferu tēmā.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimusi Ivanovā, kalpotāja ģimenē. 1946. gadā beidza Ivanovas vidusskolu un tajā pat gadā iestājās Maskavas Universitātes ģeoloģijas fakultātē. Pēc universitātes paleontoloģijas katedras beigšanas 1951. gadā iestājās aspirantūrā. 1955. gadā aizstāvēja zinātņu kandidāta disertāciju tēmā "Apakšējā krīta Krimas un Ziemeļkaukāza foraminīferas" (Нижнемеловые фораминиферы Крыма и Северного Кавказа), un tika ieskaitīta par jaunāko zinātnisko darbinieku paleontoloģijas katedrā. 1959. gadā tika paaugstināta par vecāko, bet 1986. gadā par vadošo zinātnisko darbinieku. 1984. gadā aizstāvēja doktora disertāciju tēmā "Juras un agrā krīta PSRS dienvidu planktona foraminīferas" (Юрские и раннемеловые планктонные фораминиферы юга СССР).

Pētīja fosilos vienšūņu organismus — foraminīferas augšējās juras un apakšējā krīta nogulumos dažādos PSRS reģionos (Krima, Kaukāzs, padomju Karpati, Austrumeiropas platforma), kā arī citās valstīs (Francija, Šveice, kā arī Atlantijas okeāns — dziļūdens urbumu paraugos). Pirmo reizi vispusīgi raksturoja foraminīferu planktona dzīvesveida izveidošanos, izpētīja agrīnā planktona evolūcijas virzienus un likumsakarības, konstatēja tā attīstības periodus, paleobioģeogrāfiskās īpatnības globālā mērogā, sastādīja paleobioģeogrāfiskās kartes. Pamatojoties uz bentosa un planktona foraminīferu morfoloģijas, sistemātikas, filoģenēzes un ģeoloģiskās izplatības īpatnību pētījumiem, prezentēja PSRS dienvidu apakšējā krīta nogulumu dalījuma stratigrāfiskās zonālās shēmas. Publicēja vairāk, kā 100 zinātniskās publikācijas. Maskavas Universitātē lasīja lekcijas un vadīja praktiskās nodarbības "Paleontoloģijas" un "Mikropaleontoloģijas" kursos, organizēja ģeoloģisko praksi Krimā un VDR.[1]

Piemiņa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Par godu zinātniecei viņas vārdā ir nosauktas dažas foraminīferas: Hedbergella gorbachikae Longoria, 1974 †, un Bitaxia gorbachikae (Plotnikova, 1976) †, kā arī Hedbergella gorbachikae biostratigrāfiskā zona Rietumeiropas stratigrāfiskajā shēmā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]