Železnice Srbije

Vikipēdijas lapa
Železnice Srbije
Железнице Србије
Tips akciju sabiedrība
Darbības joma transports
Dibināts 2006. gads (1881. gads)
Galvenais birojs Belgrada, Karogs: Serbija Serbija
Pakalpojumi dzelzceļa infrastruktūra, pasažieru un kravu pārvadājumi
Īpašnieks(-i) Serbijas valdība
Tīmekļa vietne zeleznicesrbije.com
Železnice Srbije galvenais birojs Belgradā

Železnice Srbije a. d. (Железнице Србије — 'Serbijas dzelzceļš'; ŽS) ir Serbijas valsts dzelzceļa uzņēmums. Galvenais birojs atrodas Belgradā.

Železnice Srbije nodarbojas ar dzelzceļa infrastruktūras uzturēšanu (meitas uzņēmums Инфраструктура железнице Србије) un pasažieru (Србија воз) un kravu (Србија карго) pārvadājumiem. Uzņēmumam pieder 4347 km dzelzceļa līniju ar standarta (Eiropas) sliežu ceļa platumu 1435 mm. 32 % sliežu ceļa ir elektrificēts.

Serbijas dzelzceļa galveno ceļu tīkls

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pirmā dzelzceļa līnija mūsdienu Serbijas teritorijā atklāta 1854. gada 20. augustā starp Lisavu, Oravicu un Bazijašu. Sākotnēji vagonus vilka zirgi, bet 1856. gadā tos nomainīja tvaika lokomotīves. Serbijas dzelzceļa uzņēmuma pirmsākumi datējami ar 1881. gadu, kad karalis Milans I dibināja Serbijas nacionālo dzelzceļu. Pirmais vilciens no Belgradas uz Nišu devās 1884. gada 23. augustā.

No 1920. gadiem dzelzceļa sistēma Jugoslovenske železnice () bija vienota visā Dienvidslāvijas teritorijā. 1970. gadā sākta dzelzceļa elektrifikācija. 2003. gadā Dienvidslāvija tika pārveidota Serbijas un Melnkalnes Savienībā, un beidzās ēra. 2006. gadā no Savienības atdalījās Melnkalne, un uz Serbijas teritorijā palikušā dzelzceļa bāzes tika izveidots valsts uzņēmums Železnice Srbije. 2011. gadā tas reorganizēts par akciju sabiedrību.

ŽS uzņemts Starptautiskajā dzelzceļa savienībā, piešķirot bijušā Dienvidslāvijas dzelzceļa kodu 0072. 2015. gadā šis kods piešķirts ŽS infrastruktūras meitas uzņēmumam Infrastruktura Železnice Srbije.[1]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]