Amerikas sarkanā mazama

Vikipēdijas lapa
Amerikas sarkanā mazama
Mazama americana (Erxleben, 1777)
tēviņš
tēviņš
Klasifikācija
ValstsDzīvnieki (Animalia)
TipsHordaiņi (Chordata)
KlaseZīdītāji (Mammalia)
KārtaPārnadži (Artiodactyla)
ApakškārtaAtgremotāju apakškārta (Ruminantia)
DzimtaBriežu dzimta (Cervidae)
ApakšdzimtaStirnu apakšdzimta (Capreolinae)
ĢintsMazamas (Mazama)
SugaAmerikas sarkanā mazama (Mazama americana)
Izplatība
Mazamas izplatības areāls
Amerikas sarkanā mazama Vikikrātuvē

Amerikas sarkanā mazama (Mazama americana) ir briežu dzimtas mazamu suga kas izplatīta Dienvidamerikas mežos, sākot no Argentīnas ziemeļiem līdz Kolumbijai un Gviānām.[1] Sastopamas arī Karību jūras salā Trinidadā (vēl nesen bija sastopams arī Tobāgo salā, taču tur tagad ir iznīcinātas).

Sistemātika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Iepriekš kā sarkanās mazamas pasugas biologi iekļāva arī Centrālamerikas sarkano mazamu (Mazama temama) un Jukatanas brūno mazamu (Mazama pandora)[2]. Sugas atlikušajā mazamu populācijā joprojām pastāv ievērojama taksonomiskā neskaidrība. Gaidot šīs problēmas atrisināšanu, IUCN[3] sugu ir iekļāvuši apdraudējuma pakāpē kā “datu deficīts”, lai gan tagad tā ir noteikta kā visizplatītākā suga mazamu vidū.

Ārējais izskats[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sarkanās mazamas ķermenis ir sarkanbrūns, galva un kakls ir pelēcīgi brūni, kājas ir daļēji melnas[4]. Augšstilbu iekšpuse un astes apakšdaļa ir balta. Mazuļiem ir balti plankumi, un tiem nav melnīgi nokrāsas kājas. Pieaugušiem tēviņiem ir mazi ragi.

Šī suga ir lielākā starp mazamām. Pleci ir 67–80 centimetru augstumā, ķermeņa garums svārstās no 105 līdz 144 cm. Šīs sugas vidējais svars ir 24–48 kg, bet daži tēviņi var svērt vairāk nekā 65 kilogramus[5].

Diēta un uzvedība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Amerikas sarkanā mazama pārtiek no augu valsts (galvenokārt stiebrzālēm un maigi zaļām saknēm), dodot priekšroku arī augļiem un sēklām, kad tās ir pieejamas. Ir zināms, ka tie barojas arī ar sēnēm. Ārkārtējos gadījumos, kad augļu un sēņu kļūst maz, tā var ēst stublājus, mizu, kātiņus, lapas un dzīvnieku izcelsmes vielas.[6] Dzīvnieks parasti ir vientuļš un uzturas blīvos džungļos. Satraukts dzīvnieks šņāc vai dauza nagus.

Galerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. https://www.iucnredlist.org/species/29619/22154827
  2. Medellín, Rodrigo A.; Alfred L. Gardner; J. Marcelo Aranda (April 1998). "The taxonomic status of the Yucatán brown brocket, Mazama pandora (Mammalia: Cervidae)" (PDF). Proceedings of the Biological Society of Washington. 111 (1): 1–14. Archived from the original (PDF) on 22 July 2011. Retrieved 10 October 2010.
  3. https://www.iucnredlist.org/species/29619/22154827
  4. Trolle, M., and L. H. Emmons (2004). A record of a dwarf brocket from lowland Madre de Dios, Peru. Deer Specialist Group Newsletter 19: 2-5
  5. Nowak, R. M. (eds) (1999). Walker’s Mammals of the World. 6th edition. Johns Hopkins University Press.
  6. https://animaldiversity.org/accounts/Mazama_americana/

Literatūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Emmons, L.H. (1997). Neotropical Rainforest Mammals, 2nd ed. University of Chicago Press ISBN 0-226-20721-8

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]