Baltijas Tautu komeršs

Vikipēdijas lapa

Baltijas Tautu komeršs (B!T!K!) ir svinīgs ikgadējs pasākumus, kurā piedalās studentu un studenšu korporācijas no Latvijas, Igaunijas, Polijas un Vācijas. Tradīciju - rīkot Baltijas Tautu komeršu, kurā piedalās burši no korporācijām, kuru mājvieta pirms kara bija Baltijā, aizsāka vācbaltiešu studentu korporācijas 20. gadsimta 60. gados Vācijā. Sākotnēji tautu komerši pulcēja vācbaltu un emigrācijā dzīvojošus latviešu un igauņu korporantus, bet, sākot ar 1990. gadiem, tajos iesaistījās arī Latvijā un Igaunijā dzīvojoši burši. Pirmais komeršs Baltijā notika 1994. gadā, Tartu. Pašlaik B!T!K! tiek organizēts pēc ikgadējas rotācijas principa Vācijā, Latvijā, Igaunijā un Polijā.

Programma[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Komerša pasākumu tradicionālā programma parasti ilgst 3 dienas un ietver:

  • Svētku balli
  • Dievkalpojumu
  • Svinīgo gājienu
  • Svinīgo aktu
  • Komeršu
  • Studenšu korporāciju vakaru
  • Noslēguma pasākumu

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Baltijas Tautu komerša aizsākumi ir 19. gadsimtā, kad notika aktīva korporāciju studentu darbība tā laika augstākajās izglītības iestādēs. Līdz ar vācbaltu repatriāciju Otrā pasaules kara laikā, uz Vāciju devās arī to organizācijas - studentu korporācijas. Otrajam pasaules karam sekojošā padomju okupācija uz gandrīz 50 gadiem pārtrauca Latvijas un Igaunijas korporāciju oficiālo un aktīvo darbību. Baltvācu korporācijas, pārcēlušās uz dzīvi Vācijā, līdz pat šodienai turpina savas tradīcijas trijās pilsētās - Hamburgā, Getingenē un Minhenē.

Baltijas Tautu komeršs kā tradīcija mūsdienu formā tika aizsākts 1960. gadā Heidelbergā Baltijas Filistru biedrības (B!Ph!V!) iniciatīvu[1] (dibināta 1951. gadā). Kopš 1994. gada, kad B!T!K! notika Tartu, pasākums norit katru gadu savā valstī - Igaunijā, Latvijā un Vācijā. Arī Lacuaniai ir ticis tas gods organizēt B!T!K! 1998. gadā, kad tā bija Prezidiju Konventa prezidējošā korporācija. Pēdējos gados Vācijas, Igaunijas un Latvijas korporācijām ir pievienojušās arī Polijas korporācijas, kuru saknes meklējamas Baltijā.

Uz B!T!K! vai atsevišķiem pasākumiem tiek uzaicināti arī Polijas korporanti no tām koporācijām, kas ir dibinātas Latvijā vai Igaunijā, kā arī viesi no citām akadēmiskām organizācijām, tādējādi paplašinot sākotnējo Vācijas-Baltijas korporāciju loku ar citu valstu un organizāciju pārstāvjiem.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. http://www.tervetia.lv/btk1/main.php?cont=vesture&cont2=vesture&lang=lv Arhivēts 2007. gada 11. oktobrī, Wayback Machine vietnē. Baltijas Tautu komerša pirmsākumi, Studentu korporācijas Tervetia mājaslapa