Pāriet uz saturu

Britu Indijas sadalīšana

Vikipēdijas lapa
Dominējošās reliģijas Britu Indijā (1901)

Britu Indijas sadalīšana divās neatkarīgās valstīs — Indijā un Pakistānā — notika 1947. gadā.

Līdz 1947. gadam Britu Indija bija viena no lielākajām impērijām pasaulē, ko briti pārvaldīja vairāk nekā 200 gadus. Tomēr 20. gadsimta sākumā Indijas neatkarības kustība kļuva arvien spēcīgāka. Šo kustību vadīja dažādi politiskie spēki, piemēram, Indijas Nacionālais kongress, kuru vadīja Mahatma Gandijs un Džavāharlāls Nehru, kā arī Musulmaņu līga, kuru vadīja Mohameds Ali Džinna. Musulmaņu līga, pārstāvot lielu musulmaņu iedzīvotāju daļu, baidījās, ka neatkarīgā Indijā musulmaņu kopiena tiks politiski marginalizēta, jo hinduisti veidoja vairākumu. 1940. gadā Mohameds Ali Džinna ierosināja "divu nāciju teoriju", kuras pamatā bija uzskats, ka musulmaņi un hinduisti ir divas atšķirīgas nācijas, kurām vajadzētu izveidot atsevišķas valstis.

Pēc Otrā pasaules kara beigām Lielbritānija bija ekonomiski un politiski novājināta, kas paātrināja Indijas neatkarības piešķiršanu. 1947. gada jūnijā tika pieņemts lēmums sadalīt Britu Indiju divās neatkarīgās valstīs — vienā ar hinduistu vairākumu (Indija) un otrā ar musulmaņu vairākumu (Pakistāna). Sadalīšana tika īstenota saskaņā ar Redklifa līniju, kas tika noteikta, lai sadalītu Pendžābas un Bengālijas provinces. Tomēr sadalījums tika veikts steigā un bez skaidras pārraudzības, izraisot haosu un asinsizliešanu. Daudzi cilvēki nezināja, kurā valstī viņi paliks, līdz karte tika publiskota, izraisot masveida migrāciju.

Indijas un Pakistānas sadalīšana noveda pie viena no lielākajiem piespiedu migrācijas viļņiem cilvēces vēsturē. Tiek lēsts, ka aptuveni 10—15 miljoni cilvēku pārcēlās uz savu jaunizveidoto valstu teritorijām. Musulmaņi pārcēlās uz Pakistānu, bet hinduisti un sikhi migrēja uz Indiju. Līdz ar šo pārvietošanos notika plaši reliģiski konflikti, kas izraisīja vairāk nekā miljona cilvēku nāvi. Indijas sadalīšana arī izraisīja neatrisinātas teritoriālas un politiskas problēmas, kas joprojām ietekmē Indijas un Pakistānas attiecības. Viena no galvenajām problēmām ir Kašmīras teritorijas jautājums, kas ir bijis cēlonis vairākiem kariem un pastāvīgai spriedzei starp abām valstīm.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]