Dabaszinātņu bibliotēka

Vikipēdijas lapa
LU Bibliotēkas Dabaszinātņu bibliotēka
Abreviatūra Dabaszinātņu bibliotēka, LU Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā
Atrašanās vieta
  • Jelgavas iela 1
Darbības
Rīga
Pakalpojumi Bibliotēka
Jumta organizācija
Latvijas Universitātes Bibliotēka
Tīmekļa vietne biblioteka.lu.lv
“Atomi, enerģija un Kirī fenomens”[1]

Dabaszinātņu bibliotēka ir viena no 8 Latvijas Universitātes Bibliotēkas nozares bibliotēkām. Latvijas Universitātes Bibliotēka ir lielākā, valsts nozīmes akreditēta augstskolas bibliotēka Latvijā[1]. Dabaszinātņu bibliotēka atrodas LU Dabas mājā, Rīgā, Jelgavas ielā 1, 1. stāvā.

Dabaszinātņu bibliotēka tika iekārtota uzreiz pēc LU Dabas mājas oficiālās atklāšanas, kas notika 2015. gada 7. septembrī, klātesot valsts augstākajām amatpersonām – Latvijas Valsts prezidentam Raimondam Vējonim un toreizējai Izglītības un zinātnes ministrei Mārītei Seilei. Jaunbūves atklāšanā piedalījās Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks, LU Dabas mājas būvniecības projektu vadītāja Kitija Gruškevica.[2]

Par bibliotēku[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Gatavošanās Dabaszinātņu bibliotēkas iekārtošanai tika uzsākta 2014. gada rudenī. Tā veidojusies no trim kādreizējām LU Bibliotēkas nozaru bibliotēkām: Ķīmijas zinātņu bibliotēkas (Valdemāra ielā 48), Zemes un vides zinātņu bibliotēkas (Alberta ielā 10) un Bioloģijas zinātņu bibliotēkas (Kronvalda bulvārī 4). Krājuma izvietošana tika uzsākta 2015. gada 8. septembrī – nākamajā dienā pēc ēkas oficiālās atklāšanas. Lietotāju apkalpošana pilnā apjomā tika uzsākta pēc 20 dienām. Lietotājiem ir pieejams brīvpieejas krājums, kurā var izvēlēties sev nepieciešamo informāciju. Kopumā Dabaszinātņu bibliotēkā pieejami 26 tūkstoši pieprasītākie un jaunākie izdevumi: vides zinātnē, ķīmijā, bioloģijā, ģeoloģijā, ģeogrāfijā, darba aizsardzībā, medicīnā un optometrijā, fizikā, kā arī neliela uzziņu daļa sociālajās zinātnēs.

Dabaszinātņu bibliotēka ir pirmā bibliotēka Latvijā, kura atvērta 24 stundas dienā 7 dienas nedēļā un tā iekļaujas LU Dabas mājas kopējā ēkas projektā. Bibliotēkai nav stingri nodalītu robežu vai durvju, drošības sistēmas atrodas pie ēkas ieejas. Bibliotēkas lietotāji var izmantot bibliotēku, bez ierobežojuma – pie pašapkalpošanās iekārtas var izsniegt, nodot, pagarināt patapinātos informācijas resursus. Bibliotēkas krājums ir aprīkots ar RFID (Radio-frequency identification) grāmatu aizsardzības sistēmu, kas ir pirmā šādi aprīkota LU Bibliotēkas nozaru bibliotēka.

Bibliotēka izvietota 2 līmeņos: 1. stāvā un antresola stāvā un sadalīta apkalpošanas zonā, pašapkalpošanās zonā, klusajā jeb individuālā darba zonā un skaļajā jeb darba grupu zonā.

Dabaszinātņu bibliotēkā ir pieejams konsultants uzziņu un individuālo konsultāciju saņemšanai. Bibliotēka sniedz vienotu LU Bibliotēkas pamatpakalpojumu un maksas pakalpojumu[3] klāstu. Bibliotēka nodrošina apmācības auditorijās, sadarbībā ar fakultātēm veido jaunāko informācijas resursu iepirkumus, veic pētniecisko darbu, un pētniecisko izstāžu veidošanu, kas papildina LU Dabas mājas ikdienu.

Bibliotēkas darba laiks[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dabaszinātņu bibliotēkas bibliotekāra-konsultanta darbalaiks:

  • Pirmdienās – piektdienās no plkst. 10:00 līdz 18:00
  • Sestdienās no plkst. 9:00 līdz 17:00
  • Pārējā laikā bibliotēka pieejama pašapkalpošanās režīmā atbilstoši LU Dabas mājas darbalaikam. LU studentiem, uzrādot LU studenta apliecību, ir pieejama visu diennakti; pārējiem, uzrādot personas apliecinošu dokumentu, no plkst. 8.00 līdz 22.00.


Kontakti [labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sazināties ar Dabaszinātņu bibliotēku iespējams vairākos veidos:

  • Tālrunis: 67033933
  • E-pasts: dabasbibl@lu.lv
  • Skype: LU Bibliotēkas Dabaszinātņu bibliotēka

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Latvijas Universitātes Bibliotēka laikmetu griežos. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds. 2007. ISBN 9789984802855.
  2. «Atklāts jaunuzceltais Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskais centrs Torņakalnā». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2016. gada 15. maijā.
  3. «LU Bibliotēkas pakalpojumi». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2017. gada 7. novembrī.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]