Dalībnieka diskusija:Kubiks/Transporta maršrutu tabulas

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Labojumi, papildinājumi, kritiskas piezīmes[labot pirmkodu]

Būšu priecīgs par katru atsauksmi, kas šīs tabulas varētu uzlabot.Kubiks (diskusija) 09:08, 8 maijā, 2012 (UTC)

Varbūt pievieno pa kurām ielām kurā gadā kursēja? Es domāju, ka ārpus tavām privātajām interesēm, tur kur ir atsauces, tomēr būtu efektīvāk palēnām pievienot šo info attiecīgajiem maršrutiem, kur garāka apraksta veidošanai šāda informācija noderētu ~~Xil (saruna) 13:44, 11 maijā, 2012 (UTC)
Atvaino, bet šoreiz mazliet Tevi nesapratu. 1. Privāta interese man ir gan, bet tikai viena: lai informācija, ko esmu savācis, neietu zudumā, ja nu kādu tā Rīgā varētu interesēt. Čehijā tā nezvai kādu interesēs. 2. Nav problēma pievienot arī sīkākus maršruta aprakstus, ja neņem vērā to, ka šādu aprakstu būtu vairāki simti (vai pat tūkstotis) - tātad darbs ilgam laika posmam. Bet ar laiku tas nav nekas neiespējams. Cita lieta ir tā, ka PAGAIDĀM negribu veidot sīkākus rakstus par atsevišķiem maršrutiem, kamēr nav izzudušas tās jautājuma zīmes tabulās vai vismaz liela daļa no tām. Noteikti ievēroji, ka konkrētu datumu tur ir nožēlojami maz. Varētu jau izlocīties ar vārdiem "pēc tam", "vēlāk", "apmēram", "kaut kad" utt., bet vai tas būtu visai labi? Nezinu, uzraksti savas domas par to.

Patreiz manos plānos ir kārtīgi "izķemmēt" visus pieejamos avotus un savākt pēc iespējas vairāk informācijas, lai pēc tam šādus rakstus varētu izveidot. Jau kaut ko esmu atradis, piemēram par tramvajiem pēc 2. Pasaules kara, pēc pāris dienām to papildināšu tabulās. Protams, ar prieku pieņemšu arī palīdzību no Tevis un pārējiem, kuriem šis temats ir tuvs un kuriem kāda jauna informācija ir zināma. Arī 103. maršrutu ievietoju tikai pateicoties Tev.
Starp citu, viens interesants fakts. Izskatās, ka vecā Vikipēdijas informācija par tramvaju loka līnijas likvidēšanu 1954. gadā nav visai precīza. Tagad izskatās, ka tā nedarbojās jau no 1951. gada sākuma, ja ne vēl agrāk. Varbūt pat vispār pēc kara netika atjaunota vai tikai uz īsu laiku. Pēc pāris dienām redzēsi tabulās. Kubiks (diskusija) 07:10, 12 maijā, 2012 (UTC)

Tu dažus maršrutus neesi izzinājis līdz galam un protams negribi tos likt iekšā rakstos, bet turpināt šeit vākt informāciju kaut personiskas intereses pēc, piemēram tas pats 103. autobuss par ko tev ir zinams tikai tapēc, ka "viena tante teica", kas protams ir skaisti, interesanti un potenciāli noderīgi, taču smilskastēs parasti skatās tikai Vikipēdijas regulārie lietotāji, tāpēc tos maršrutus par kuriem tev ir droša informācija ar atsaucēm, gadījumos kur runa ir par pastāvošo maršrutu vēsturiskajām izmaiņām, varētu likt jau rakstos. Un ielas noderētu gan lai kāds cits arī varētu papildinat rakstus, gan iespējams, ka kāds pēkšņi atceras informāciju, kuru tu neesi zinājis, jo arī maršruta ceļā var būt pamatīgas izmaiņas, lai arī galapunkti paliek tie paši ~~Xil (saruna) 16:26, 12 maijā, 2012 (UTC)
Cien. XiL, diemžēl līdz galam neesmu izzinājis gandrīz nevienu maršrutu. Kritiski apskatot tabulas izskatās, ka pagaidām varbūt kaut ko varētu sadomāt (kaut arī ar nepilnībām) tikai par 10, 13, 17, 18, 19 un 21. trolejbusu maršrutiem. Pievienoju arī šo maršrutu ielas.

Nr. 10. 1963. g. "Daugavas" stadions - Ausekļa iela:
Pērnavas - A. Deglava (->) - Valmieras (->) - Narvas (->) - Pērnavas - tag. Matīsa - tag. A. Čaka - tag. Bruņinieku - Skolas - tag. Elizabetes - tag. Vīlandes (<- Ausekļa) - Vidus iela.
(karte 1979.) ...tag. Bruņinieku - tag. K. Valdemāra - tag. Kalpaka bulv. (->) - tag. Elizabetes...
2001. uz Stacijas laukumu, 2001. saīsināts līdz Medicīnas muzejam:
...tag. K. Valdemāra - tag. Elizabetes (<-) - tag. Kalpaka bulv.

Nr. 13. 1965. Centrāltirgus - VEF:
Gaiziņa - Gogoļa (<- Prāgas) - Turgeņeva - Dzirnavu - E. Birznieka-Upīša - Lāčplēša - tag. A. Čaka - Pērnavas - tag. Brīvības gatve - M. Biķernieku (<-) - Biķernieku iela.
1966. novirzīts ...Lāčplēša - Avotu - J. Asara - Pērnavas...
(karte 1979.) Centrāltirgus - Dzelzavas iela:
...Biķernieku - Kastrānes - tag. Ūnijas - Vaidavas.
(karte 1986.) ...Kastrānes - Ieriķu (<- tag. Ūnijas) - Vaidavas (<-) - Dzelzavas (<-) - Stārķu iela (galapunkts)
(karte 1995.) ...Kastrānes - Ieriķu (<- Ūnijas) - Stārķu (->) - Dzelzavas (->) - Vaidavas (galapunkts)
1999. pa Mazo Biķernieku ielu abos virzienos; 2003. pa Struktoru ielu uz centru; 2004. Centrāltirgus - Ieriķu iela: ...Ieriķu (<- Ūnijas) - Stārķu (<- Vaidavas) - Dzelzavas - Stirnu iela.

Nr. 17. 1977. Purvciems 3 - Stacijas laukums:
Dzelzavas - Vaidavas - tag. Ūnijas - Kastrānes - Biķernieku - M. Biķernieku (->) - tag. Brīvības gatve, iela, bulvāris - Raiņa bulv. (->) - tag. Marijas (->) - Merķeļa iela.
(karte 1979.) uz Kuģu ielu:
...tag. Brīvības bulv. - tag. Kaļķu - tag. Akmens tilts - tag. Mūkusalas (->) - Akmeņu (<- Uzvaras bulv.) - Valguma iela (galapunkts)
1981. līdz Pilotu ielai:
...tag. Akmens tilts - Uzvaras bulv. - tag. Raņķa dambis līdz Kalnciema ielai.
(karte 1986.) Dzelzavas iela - Vaidavas (<- Stārķu) - tag. Ūnijas (<- Ieriķu) - Kastrānes...
1987. uz Merķeļa ielu kā sākumā, (karte 1995.) : ...tag. Brīvības bulv. - Merķeļa iela (<-) - Raiņa bulv. (<- tag. Marijas iela), galapunkts Centrālā stacija,
1999. pa Mazo Biķernieku ielu abos virzienos; 2003. pa Struktoru (->)

Nr. 18. 1979. Stacijas laukums - Mežciems:
Satekles iela - tag. Elizabetes (<-) - tag. Marijas - tag. A. Čaka - tag. Stabu - Avotu - A. Deglava - tag. Nīcgales - Dzelzavas - Stirnu - Biķernieku - tag. Hipokrāta.
1985. ...tag. A. Čaka - Ieriķu - tag. Ūnijas (<-) - Vaidavas (<-) - Dzelzavas...

Nr. 19. Sākumā, 1978. g. tas bija 12M. maršruts: Stacijas laukums - Līvciema iela:
tag. Marijas iela - Gogoļa - Lāčplēša - tag. Salu tilts - bij. Lucavas iela - Telts - Vaiņodes - Tadaiķu - Saulkalnes - Graudu iela.
Nr. 19. 1979. Inženieru iela - Līvciema iela:
Inženieru - Raiņa bulv. (<- Merķeļa) - tag. Marijas (<-) - Gogoļa - Lāčplēša - tag. Salu tilts - tag. K. Ulmaņa gatve - Vaiņodes...
1994. vispirms pagarināts uz Ziepniekkalnu pa Graudu - Valdeķu ielu, tad no Pētersalas ielas pa Ganību dambi - Kalpaka bulv. - K. Valdemāra (->) - Raiņa bulv. (<- Merķeļa) ...

Nr. 21. 1983. Iļģuciems 2 - Dzirnavu iela:
Lidoņu - Dzirciema - Vīlipa - Melnsila - Kapseļu (<- Kristapa) - Baložu - Kalnciema - tag. Vanšu tilts - tag. K. Valdemāra - tag. Elizabetes (->) - Skolas (->) - Dzirnavu iela.
1987. uz Lāčplēša ielu: ...tag. K. Valdemāra - tag. Elizabetes (->) - tag. Baznīcas (->) - Lāčplēša iela (galapunkts)
(karte 2001.) ... Elizabetes (<- Lačplēša) - Baznīcas (galapunkts)
2005. Iļģuciems 2 - Brīvības iela:
... K. Valdemāra - A. Briāna (->) - Tallinas (<- Bruņinieku) - Brīvības iela.
2007. kļuva par Nr. 25.

Ja Tu domā, ka no tā kaut kas var sanākt, un ja ir laiks un vēlēšanās, varbūt pamēģini no tā izveidot kādu rakstu pie maršrutiem.
Un vēl sīka piebilde par "vienu tanti". Cenšos ievietot tikai pārbaudītu informāciju, vai vismaz tādu, kura nāk no ticamiem avotiem, par kādu uzskatu arī Tevi. Ceru, ka nemaldos...Kubiks (diskusija) 18:01, 21 maijā, 2012 (UTC)

Nu tu jautāji, es tev atbildēju, ka laikam, ka bija tā, bet kurš spēj droši to atcerēties, jo man likās, ka tev par to ir padziļināta interese arī ārpus Vikipēdijas un tu varbūt pēc tā vari vēl ko uzzināt, bet vajadzētu taču vairāk kā to, lai taisītu rakstu šeit. Un par maršrutiem - man likās, ka tu skaties maršrutu kartēs, bet ja nav, tad nav ~~Xil (saruna) 22:18, 21 maijā, 2012 (UTC)
Patiešām liels paldies par palīdzību, ieskaitot to info par Nr. 103. Tev taisnība, ka varbūt to ievietoju priekšlaicīgi, vajadzēja varbūt pagaidīt apstiprinājumu vēl no kāda cita avota. Bet vēl tomēr gribētos zināt, vai atceries arī to - vai tas bija pašvaldības vai privātautobuss? Cik zinu, tad privātie tika pakāpeniski slēgti 2001. g. un 2002. g. sākumā. Mazliet pastāstīšu par to, no kādiem avotiem cenšos informāciju smelt. Protams visvairāk jau no kartēm, bet tām ir arī trūkumi, ne vienmēr tās ir pareizas, it sevišķi vecās un padomju laiku (kļūdainas vai varbūt pat tīšām sagrozītas), maršruti tajās parādās nevis reālajā laikā, bet protams ar nokavēšanos - tehnisku iemeslu dēļ, jo reizēm maršruti mainās visai strauji. Bet galvenais to trūkums ir tas, ka no kartēm nav iespējams noteikt datumu, kad šis maršruts ir atklāts vai slēgts. Piemēram, man ir dati no 1979. un 1986. gada kartēm, kuri protams atšķiras, bet kuros gados tas ir noticis?? Un varbūt pa šo laiku maršruts ir būtiski mainījis trasi pat vairākas reizes? Vai līdzīgi 1989. un 1995. gadu kartes. Bez tam sezonas, kā arī daži citi autobusu maršruti kartēs vispār tolaik netika uzrādīti. No taksobusiem arī tikai jau manis pieminētie 105. un 107. Tāpēc info cenšos papildināt arī citādi. Tagad protams visdrošākais avots ir "Rīgas satiksmes" lapa internetā, bet ziņas par vecākiem notikumiem cenšos meklēt internetā atrodamajās avīzēs vai to izgriezumos, paša atmiņās, protams arī neatceros konkrētus datumus, novērojumiem Rīgas apmeklējuma laikā, kā arī pēdējā laikā uzdūros uz ļoti interesantu diskusiju lapu (pārsvarā gan krievu valodā): forum.myriga.info, kurā starp daudziem amatieriem, kuru atmiņām visai ticēt nevar, raksta arī īsti lietpratēji, piemēram Falkova kungs, kurš kā sapratu darbojas vai darbojās Rīgas domes satiksmes nodaļā, kā arī vairāki citi. Un ja tur piemēram atrodu konkrētu kāda maršruta izmaiņu datumu, kuru autors ir pierakstījis savās tā laika piezīmēs, pie kam arī kartes nav ar to pretrunā, tad to uzskatu par visai drošu faktu. Arī man pašam kādreiz bija tāda burtnīca, kurā rakstīju izmaiņas 1960. un 1970. gados, gan paša redzētas, gan smeltas no "Rīgas Balss". Tagad man šīs zaudētās informācijas ir žēl, jo tieši tajos gados notika daudz būtisku izmaiņu, bet tur neko nevarēja darīt, jo toreiz izbraucot uz Čehiju varēju paņemt sev līdzi tikai to, ko varēju pats panest, pie kam vēl bija jābaidās, vai kāds toreizējais robežsargs nepaprasīs, kāpēc man tāda informācija jāved (vai tikai neesmu kāds spiegs...). Tas nu tā, mazliet retro atmiņas. Bet ceru, ka man mazliet izdevās apskaidrot situāciju. Starp citu, uz rudens pusi gribētos atkal apmeklēt Rīgu (ja veselība un finanses to ļaus), un tad, ja Tev būtu interese, mēs varētu satikties un par transporta jautājumiem padiskutēt vairāk. Kubiks (diskusija) 07:45, 29 maijā, 2012 (UTC)

No 5. augusta dažas dienas būšu Rīgā. ojars.kubik@centrum.cz Kubiks (diskusija) 04:49, 31 jūlijā, 2012 (UTC)


Laba diena! Priecīgi, ka kādam vēl interesē šī tēma, bet tāds projekts jau ir, te būs 3 linki: Rīgas transports, Forums Sarunas par Rīgu un Biedrība Riga CV, kur pašlaik ir uzsākts projekts ar interaktīvās maršrutu kartes zīmēšanu pa gadiem. Gumbert (diskusija) 18:26, 7 maijā, 2013 (EEST)

Labdien! Arī man ir prieks par katru domubiedru, kā arī par to, ka kāds šo lapu lasa. Atvainojos par novēloto atbildi, bet patreiz kārtoju tās piezīmes pie kartēm, tāpēc te tik bieži neesmu. Liels paldies par informāciju, par Biedrību Rīga CV neko nezināju, noteikti apskatīšos. Palīdzēt tur gan laikam neko nevarēšu, jo zīmēt kartes tiešām neprotu. Forum.myriga zinu, tur ir ļoti daudz interesantas informācijas, bet kā jau diskusijās, tās nav sistemātiskas. Par vislabāko projektu, kuru esmu internetā atradis, uzskatu riga.mashke.org., kurš gan diemžēl atrodas tikai sākumstadijā. Ceru, ka tā autoriem to izdosies novest līdz galam.
Šeit es centos izveidot pēc iespējas pilnīgāku, īsu un kodolīgu pārskatu par visu Rīgas transporta vēsturi no pirmsākumiem līdz mūsdienām. Protams, netrūkst tajā arī "balto plankumu" un jautājuma zīmju, to ir daudz vairāk, nekā būtu gribējies... Un varbūt, ka šīs tabulas ir pārāk īsas un koncentrētas, tā kā lasītājam var būt grūti saprotamas, vismaz pirmajā brīdī. Nezinu,gaidu kādu atsauksmi par to. Kubiks (diskusija) 15:52, 11 maijā, 2013 (EEST)