Diskusija:Piedņestra

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Tas, ka latviski Transistru sauc pēc krievu parauga par Piedņestru (Piedņestras Moldāvu Republiku) netieši norāda par šīs okupantu pašpasludinātās valsteles atbalstīšanu, un godu tas nedara. Atcerēsimies, ka "Piedņestru" kā valsti ir atzinušas tikai Abhāzija un Dienvidosetija. Pārējā pasaule zin, ka Transnistria ir Moldovai nozagta zeme.

Diez, kā jums patiktu, ja Latvijā okupanti pasludinātu kādu teritoriju, teiksim, Latgalē par Piezilupes Latvijas Republiku un citas valstis šo teritoriju sauktu tāpat?

Attopieties taču!

Vecīt, to upi, kas sadala teritorijas, latvieši jau sen sauc par Dņestru. Attopies, puisīt, un ej biežāk uz skolu. --Zemgalietis 10:29, 1 decembrī, 2011 (UTC)
Man nav problēmu ar vārdu Dņestra. Man ir problēma ar to, ka indivīds, kurš sevi uzskata par pietiekoši skolotu, lieto nelikumīgas valsts terminoloģiju, nevis tās valsts, kuras teritorijā šis veidojums ir nodibināts. Ja vajag vārdu "Dņestra", tad sauciet kaut vai par Pārdņestru. Salīdzinājumam: ja jūsu mājā ir ievākušies bandīti un sevi sauc par tās "likumīgajiem saimniekiem", tad jūsu kaimiņiem nevajadzētu viņus saukt tāpat.
Tā jau var iet vēl tālāk un pajautāt, cik likumīga ir Moldova, kas tika tika atrauta no Rumānijas? --Edis 10:00, 2 decembrī, 2011 (UTC)

Rumānijas oficiālais viedoklis ir, ka tā saucamā Piedņestras Moldāvu Republika ir separātistu reģions, kurš juridiski ir Moldovas Republikas daļa.[P 1]

Ieej Latvijas ārlietu ministrijas mājaslapā (http://www.mfa.gov.lv) un redzēsi, ka tur nevar atrast ne "Transistra", ne "Transistria", ne "Transistrija", bet "Piedņestra" ir sastopama 45 reizes. Vai vēl ir vajadzīgi argumenti? Ja Latvijā oficiāli sauks citādā vārdā, tad mēs arī varēsim pāraukt šo rakstu. --Edis 10:57, 2 decembrī, 2011 (UTC)
Piebilde, šī Trans... vai Pie..., atšķirībā no Moldovas, nekad nav bijusi Rumānijas teritorija (nu labi 1941–1944 bija). Daļēji tur arī slēpjas konflikta sakne. Bet par tēmu, kā sauc Latvijas ĀM, tā mums arī jāsauc un viss. --Feens 11:04, 2 decembrī, 2011 (UTC)
Tā jums NAV "jāsauc un viss". Latviešu valoda nepieder nedz ĀM, nedz arī Latvijas 4. maija režīmam ar visiem tās padomju laika korumpētajiem funkcionāriem un okupantiem. Latviešu valoda pieder latviešiem. Ceru, ka reiz to sapratīsi arī tu. Arnolds Pinka212.93.105.41 07:33, 9 jūlijā, 2012 (UTC)

Izskatās, ka ministrijā to sākuši saukt par Pārdņestru [1] --SpeedKing (runāt  · devums) 16:34, 13 maijā, 2014 (EEST) Nupat forumā kāds nosaucis to par Piedirstņu. Nezinu vai tīšām vai kļūdījies rakstot, bet izklausās labi.80.232.241.132 2024. gada 28. februāris, plkst. 15.42 (EET)[atbildēt]

Atsauces[labot pirmkodu]