Diskusija:Valka

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Etimoloģija[labot pirmkodu]

«Valkas vārds saistīts ar "vilkt", "valkāt". Sākumā tas varēja apzīmēt laivu pārvilkšanas vietu aizvēsturiskajos laikos, kad laivas vai kravu no Gaujas upes baseina pārvilka uz Pedeles upīti, pa kuru varēja nokļūt Emajegi upē un Igaunijas ezeros.»

Galīgi garām. Pilsētas nosaukumam ar «vilkšanu» nav nekāda sakara. Vairuma baltu apdzīvoto pilsētu nosaukumu pamatā ir upju nosaukumi un Valka (Valga) šeit nav izņēmums. Valkas/Valgas vārda pamatā ir latviešu valgs, valgans, valkans, no kā ir cēlies arī Krievijas upes Volgas (senāk Valgas) nosaukums. Orion7 23:24, 20 novembrī, 2009 (UTC)
Nīlas nosaukums, protams, arī ir cēlies no sena baltu vārda.... Atsauces, lūdzu! --Kikos 07:53, 21 novembrī, 2009 (UTC)
Ja Nīlas nosaukums būtu "Nīlava", tad varētu runāt par baltu hidronīmu. :) Taču arī tā "valkāšana" tikpat pamatota, tb prasās pēc atsauces, ja jau tik viennozīmīgi tiek apgalvots. --anonīms 08:06, 21 novembrī, 2009 (UTC)
Par Volgas etimoloģiju Toporovs domā, ka tā nākusi no vārda "ilgā". --Dainis 08:29, 21 novembrī, 2009 (UTC)
Savukārt par vietvārda "Jūrmala" izcelsmi Toporovs rakstīja, ka tā kā somugru mitoloģijā augstākā dievība esot "Jumala", acīmredzot pilsēta Jūrmala tapusi senas somugru svētvietas vietā. Vo tikai neminēja, vai tā Dzintaros vai Majoros kāpās meklējama. ;) Savukārt nosaukums Valka/Valga var būt cēlies no tā, ka tur vecais Jans pirmais sāka šņabi brūvēt "viiru valge" (vīru valgme). Tb tie toponīmu un hidronīmu skaidrojumi lielāko tiesu ir ļoooti tādi "aiz matiem pievilkti". :) --anonīms 08:42, 21 novembrī, 2009 (UTC)