Dollija Pārtone

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Dollija Partone)
Dollija Pārtone
Galvenā informācija
Dzimusi 1946. gada 19. janvārī (78 gadi)
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Seviervilla, Tenesī, ASV
Žanri kantrimūzika, blūgrāss, tautas mūzika, popmūzika
Nodarbošanās dziedātāja, aktrise, komponiste, filantrope, rakstniece/dzejniece
Instrumenti Vokāls, ģitāra, bandžo, cītara, klavieres, bungas
Darbības gadi 1954—pašlaik
Izdevēji Goldband, Mercury, Somerset, Monument, RCA, Warner Bros., Columbia, Rising Tide, Decca, Asylum, Sugar Hill Records,Dolly Records
Mājaslapa dollyon-line.com
dollypartonmusic.net

Dollija Rebeka Pārtone (Dolly Rebecca Parton; dzimusi 1946. gada 19. janvārī) ir amerikāņu kantrimūzikas dziedātāja, dziesmu tekstu autore, komponiste, rakstniece, aktrise un filantrope. Ir Grammy ieguvēja un vairākkārt nominēta Kinoakadēmijas balvai "Oskars".

Ģimenes dzīve[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dollija piedzima Seviervillā, Tenesī štatā, viņa ir ceturtais jaunākais no divpadsmit bērniem Roberta Lī Pārtona un Eivijas Lī Ovenas ģimenē.

1966. gada 30. maijā, divdesmit gadu vecumā, Džordžijā, Ringoldā, viņa apprecēja Karlu Dīnu. Viņi joprojām ir precējušies. Karls izvairās no publicitātes un reti pavada savu sievu uz kādiem publiskiem pasākumiem. Pāris kopīgi ir uzaudzināja dažus no Dollijas jaunākajiem brāļiem un māsām. Dīnam un Dollijai nav kopēju bērnu. Dollija ir Mailijas Sairusas (Miley Cyrus) krustmāte.

Mūzika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pārtone uzstājās jau kopš mazotnes. Viņa uzstājās vietējās Tenesī radiostacijās un televīzijas programmās. Dollijas pirmā veiksme muzikālajā karjerā bija dziesmu rakstīšana Henkam Viljamsam jaunākajam (Hank Williams Jr.) un Skīteram Deivisam (Skeeter Davis). Kad ar popdziesmām vairs īsti neveicās, Dollija sāka dziedāt kantri mūziku. Pirmā dziesma "Put it Off until Tomorrow", ierakstīta kopā ar Bilu Filipsu (Bill Phillips), iekļuva 6. vietā kantri topā 1966. gadā. Viņas pirmais kantri singls "Dumb Blonde" sasniedza 24. vietu,tam sekoja "Something Fishy",kas sasniedza 17. vietu. 1967. gadā iznāca viņas pirmais albums "Hello,I'm Dolly".

1967. gadā Pārtoni aicināja pievienoties kantrimūzikas TV programmai, kuru vadīja Porters Vagoners (Porter Wagoner). Viņu duets izpelnījās tūlītēju veiksmi un viņu pirmais singls "The Last Thing on My Mind" sasniedza vispopulārāko dziesmu Top 10 un bija viens no daudziem slavenajiem hītiem turpmākajos gados. Kopā ar Porteru viņa dziedāja duetā apmēram septiņus gadus, tad pameta duetu lai kļūtu par solo mākslinieci.

1974. gadā, viņas dziesma "I Will Always Love You" (kuru viņa sarakstīja, kad pameta Wagoner duetu) nokļuva 1. vietā kantrimūzikas čārtos. Tai pašā laikā Elviss Preslijs ieminējās, ka viņš vēlētos iedziedāt šo dziesmu. Pārtone bija ieinteresēta līdz kamēr Preslija menedžeris, Pulkvedis Toms Parkers, pateica, ka ierakstīšanas gadījumā viņai būtu jāatsakās no puses publicēšanas tiesību. Dollija atteicās, un tas ir atzīstams lēmums, kas viņai palīdzējis saņemt vairākus miljonus dolāru autora honorāra par šīs dziesmas izmantošanu līdz šim brīdim. Šis un vēl citi lēmumi ir iemesls kāpēc šovbiznesā viņu dēvē par "Dzelzs Taurenīti". Par dziesmas "I Will Always Love You" jaunāko kaverversiju, ko izpildīja Vitnija Hjūstone, Dollija saņēma vairāk kā sešus miljonus dolāru.

1987. gadā, līdzās Emmylou Harris un Linda Ronstadt, viņa izdeva albumu "Trio". Tas atdzīvināja līdz šim ātrumu zaudējušo mūzikas karjeru, un albums pavadīja piecas nedēļas kā Nr 1. Billboards Kantri albumu čārtā. Dollija ierakstīja arī vairākus Bluegrass albumus - "The Grass is Blue" (1999. gads) un "Little Sparrow" (2001. gads). Abi albumi ieguva Grammy apbalvojumus.

Pārtones jaunākais studijas albums "Backwoods Barbie" tika izdots šā gada 26. februārī un sasniedza #2 kantrimūzikas čārtos. Albums debitēja Nr. 17 visu žanru Billboard 200 albumu topā un tas bija augstākais rezultāts visā karjeras laikā.

Pirmais hits no albuma "Backwoods Barbie" klajā nāca 2007. gada 24. septembrī. Tā nosaukums ir "Better get to Livin" un Dollija šo dziesmu pirmoreiz izpildīja nacionālajā TV programmā dažas dienas vēlāk.

Koncerturnejas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pārtone plaši ceļoja no 1960. gadu beigām līdz 1990. gadu sākumam. Uz skatuves viņa atgriezās 2002 gada vidu un šobrīd noslēdza Backwoods Barbie koncertturneju, kurā māksliniece apceļoja arī daudzas Eiropas valstis.

Dollywood Foundation koncerti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kopš 1990. gada līdz 2001. gadam koncertuzstāšanās notika vienu nedēļas nogali Dollywood tēmu parkā atbalstot Pārtones Dollywood Foundation. Ziemassvētku un citu svētku laikā katru gadu notiek tematiski koncerti.

Halos & Horns koncerttūre[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pēc desmitgades ilgas atturēšanās no ceļošanas, 2002. gadā Pārtone izlēma doties ceļā ar "Halos & Horns", 18-pilsētu, sirsnīgu klubu tūri lai atbalstītu tāda paša nosaukuma CD. Turneja bija pilnībā izpārdota visās pilsētās.

Hello I'm Dolly koncerttūre[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2004. gadā viņa atgriezās vidus izmēra stadionos 36 pilsētās gan ASV, gan Kanādā ar "Hello I'm Dolly" koncertturneju, kas bija sīkāk izstrādāta un spožāka kā tūre divus gadus iepriekš. Ar gandrīz 140,000 pārdotām biļetēm "Hello I'm Dolly" tūre bija desmitā lielākā kantri mūzikas mākslinieka koncertturneja 2004. gadā un nesa gandrīz sešu miljonu dolāru peļņu.

The Vintage koncerttūre[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2005. gada otrajā pusē Pārtone noslēdza 40-pilsētu koncertturneju ar "The Vintage" koncerttūri atbalstot jauno albumu "Those Were The Days".

European Tour[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2006. gada beigās mūziķe ieplānoja mini koncertus cauri ASV un Kanādai kā iesildīšanos Eiropas koncertturnejai 2007. gada martā. Šī bija viņas pirmā pasaules koncertturneja daudzu gadu laikā, Pārtone viesojās 17 pilsētās no 6. marta līdz 3. aprīlim.

European Tour ietvaros visās Eiropas pilsētās biļetes uz koncertiem tika pilnībā izpārdotas un tūre saņēma daudz pozitīvu atsauksmju.

Backwoods Barbie koncerttūre[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tūres sākums tika saskaņots ar tāda paša vārda albuma iznākšanu februāra beigās, bet muguras problēmu dēļ visi tūres datumi tika atcelti. Koncerttūre sākās martā ar 13 koncertiem ASV, kam sekoja 17 Eiropā.

Pārtone atgriezās ASV, Sandjego pilsētā šā gada 1. augustā. Greek Theatre 3. augustā viņa tika sagaidīta ar skaļām ovācijām un kājās stāvošu publiku. Līdz 1. novembrim viņa viesojās ASV abos — gan dienvidu, gan ziemeļu krastos.

Izskats[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

154 centimetrus garā Dollija Pārtone ir labi zināma ar visai lielo krūšu apvidu un augumu izceļošiem kostīmiem.

2003. gada sarunu šova "Oprah" laikā, raidījuma vadītāja jautāja kādas plastiskās operācijas Pārtonei ir jebkad bijušas. Viņa jokojot atteica :"Ja man būs vēl viena plastiskā sejas operācija, man būs bārda!".

Aktrises karjera[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

70to gadu vidū Dollija vēlējās paplašināt savu auditoriju. Televīzijā parādījās daudzveidīgs šovs "Dolly!". Lai gan šovam bija labi reitingi, tas ilga tikai vienu sezonu.

1980. gadā Pārtone kopā ar Džeinu Fondu(Jane Fonda) un Lilliju Tomlinu (Lilly Tomlin) piedalījās muzikālā filmā "9 to 5". Dollija par šo lomu saņēma atzinīgu novērtējumu, saņemot Golden Globe balvas nomināciju kā labākā aktrise un labākā jaunā zvaigzne. Un filmas tituldziesma, kuru tāpat kā filmu sauc "9 to 5", saņēma Kinoakadēmijas balvas un Golden Globe nomināciju par Labāko Oriģinālo dziesmu, dziesma ieguva divas Grammy balvas. Tā sasniedza pirmo vietu Billboard Hot 100 un bija 78. vietā izdevumā "Amerikas Filmu Institūta 100 gadi,100 dziesmas". Pārtone ir piedalījusies dažādās kinofilmās, animācijas filmās un ar mūziku nesaistītos TV šovos.

Filmogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Gads Nosaukums Loma Piezīmes
1980 9 to 5 Doralee Rhodes Nominācija - Zelta globusa balva
1982 The Best Little Whorehouse in Texas Mona Stangley Nominācija - Zelta globusa balva
1984 Rhinestone Jake
1989 Steel Magnolias (Dzelzs Magnolijas) Truvy Jones
1992 Straight Talk Shirlee Kenyon
1993 The Beverley Hillbillies (Beverlihilzas Lauķi) Epizodiskā loma
2002 Frank McKlusky, C.I. Edith McKlusky
2005 Miss Congeniality 2: Armed and Fabulous (Miss Slepenā aģente: bruņota un apburoša) Epizodiska loma
2009 Hanna Montana Mailijas Stjuartas tante Dollija

Uzņēmējdarbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pārtonei dzimtajā Austrumtenesī nodarbojas ar plašu uzņēmējdarbību — Pigeon Forde, atrakciju parku Dollywood un pusdienu šovu "Dolly Parton's Dixie Stampede". Dollijas biznesa darbība ir atdzīvinājusi šo apgabalu. Viņai pieder vēl dažādi uzņēmumi. Kādreiz Pārtonei piederēja savs parūku uzņēmums.

Apbalvojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dollija Pārtone ir jebkad visvairāk apbalvotā kantri dziedātāja. Viņa ir ieguvusi 25 RIAA sertificētus zelta, platīna un multi platīna pagodinājumus. Divdesmit sešas Pārtones rakstītas dziesmas sasniegušas Nr 1. Billboard kantri čārtā, tas ir rekords. Viņai ir četrdesmitviens Top 10 kantri albums un 110 topos bijuši singli 40 karjeras gados.

Viņa ir saņēmusi septiņas Grammy balvas un pavisam kopā četrdesmit divas Grammy nominācijas. Viņa ir ieguvusi trīs Amerikas Mūzikas balvas un saņēmusi astoņpadsmit nominācijas. Country Music Association Dollijai izsniegusi desmit balvas un balvai bijusi nominēta četrdesmit divas reizes. Viņas kontā ir arī septiņas Kantrimūzikas Akadēmijas balvas un trīsdesmit deviņas nominācijas. Viņa ir viena no pavisam piecām māksliniecēm (Reba Makintaira, Barbara Mandrell, Shania Twain un Loretta Lynn), kuras ieguvušas Kantrimūzikas Akadēmijas augstāko apbalvojumu "Entertainer of the Year".

Viņa ir apbalvota ar zvaigzni Holivudas slavas alejā 1984. gadā (6712 Hollywood Boulevard in Hollywood) un ar zvaigzni Našvilas Star Walk. Viņai par godu ir izveidota bronzas skulptūra zālienā pie Seviervillas tiesasmājas, Tensijas štatā. Šo statuju viņa ir nosaukusi par vislielāko pagodinājumu, jo tā ir nākusi no cilvēkiem, kurus viņa pazinusi.

Viņai par godu 2003. gadā iznāca albums "Just Because I'm a Woman:Songs of Dolly Parton". albumā tika iekļauti Pārtones lielākie hiti, kurus izpildīja citas zvaigznes.

Dollija 2004. gada 14. aprīlī ir apbalvota ar "Living Legend" medaļu. Un 2005. gadā ar National Medal of Arts, augstāko ASV valdības pagodinājumu.

Labdarība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Viņas rakstīt un lasīt prasmes attīstīšanas programma (Dolly Parton's Imagination Library) izsūta vienu grāmatu mēnesī bērniem kopš viņu dzimšanas līdz viņi sāk mācības bērnudārzā. Programma tika aizsākta Tenesī, bet tagad ir pārklājusi trīsdesmit sešus ASV štatus un arī Kanādu. Tādēļ Dollija 2000. gadā saņēma (Association of American Publishers) AAP goda balvu un līdz 2003. gadam vēl dažādus ASV valsts pagodinājumus. Programma izdala vairāk nekā 2.5 miljonus grāmatu bērniem par brīvu ik gadu.

Viņa ir arī strādājusi, sniedzot koncertus Sarkanajam Krustam un arī HIV/AIDS labdarībai.

Kantri topu līderi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • 1970 - Joshua
  • 1974 - Jolene
  • 1974 - I Will Always Love You
  • 1974 - Please, Don't Stop Loving Me
  • 1974 - Love Is Like A Butterfly
  • 1975 - The Bargain Store
  • 1977 - Here You Come Again
  • 1978 - It's All Wrong, But It's All Right
  • 1978 - Heartbreaker
  • 1979 - I Really Got The Feeling
  • 1979 - You're The Only One
  • 1980 - Starting Over Again
  • 1980 - Old Flames Can't Hold A Candle To You
  • 1981 - 9 to 5
  • 1981 - But You Know I Love You
  • 1982 - I Will Always Love You
  • 1983 - Islands In The Stream
  • 1984 - Tennessee Homesick Blues
  • 1985 - Real Love
  • 1986 - Think About Love
  • 1987 - To Know Him Is To Love Him
  • 1989 - Why'd Ya' Come In Here Lookin' Like That?
  • 1989 - Yellow Roses
  • 1991 - Rockin' Years
  • 2005 - When I Get Where I'm Going

Diskogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • 1967 "Hello, I’m Dolly" (Nr.11 COUNTRY)
  • 1967 "Just Between You And Me" (with Porter Wagoner) (Nr.8 COUNTRY)
  • 1968 "Just Because I'm a Woman" (Nr.22 COUNTRY)
  • 1968 "Just the Two of Us" (with Porter Wagoner) Nr.184 U.S. (Nr.11 COUNTRY)
  • 1969 "In The Good Old Days (When Times Were Bad)" (Nr.15 COUNTRY)
  • 1969 "Always, Always" (with Porter Wagoner) Nr.162 U.S. (Nr.5 COUNTRY)
  • 1969 "My Blue Ridge Mountain Boy" Nr.194 U.S. (Nr.6 COUNTRY)
  • 1970 "As Long as I Love" (Monument)
  • 1970 "The Fairest of Them All" (Nr.13 COUNTRY)
  • 1970 "Porter Wayne and Dolly Rebecca" (with Porter Wagoner) Nr.137 U.S. (Nr.4 COUNTRY)
  • 1970 "A Real Live Dolly" (live album) Nr.154 U.S. (Nr.32 COUNTRY)
  • 1970 "Once More" (with Porter Wagoner) Nr.191 U.S. (Nr.7 COUNTRY)
  • 1971 "Two of a Kind" (with Porter Wagoner) Nr.142 U.S. (Nr.13 COUNTRY)
  • 1971 "Golden Streets Of Glory" (Nr.22 COUNTRY)
  • 1971 "Joshua" Nr.198 U.S. (Nr.16 COUNTRY)
  • 1971 "Coat of Many Colors" (Nr.7 COUNTRY)
  • 1972 "The Right Combination/Burning The Midnight Oil" (with Porter Wagoner) (Nr.6 COUNTRY)
  • 1972 "Touch Your Woman" (Nr.19 COUNTRY)
  • 1972 "Together Always" (with Porter Wagoner) (Nr.3 COUNTRY)
  • 1972 "My Favorite Songwriter: Porter Wagoner" (Nr.33 COUNTRY)
  • 1973 "We Found It" (with Porter Wagoner) (Nr.20 COUNTRY)
  • 1973 "My Tennessee Mountain Home" (Nr.19 COUNTRY)
  • 1973 "Love and Music" (with Porter Wagoner) (Nr.8 COUNTRY)
  • 1973 "Bubbling Over" (Nr.14 COUNTRY)
  • 1974 "Jolene" (Nr.6 COUNTRY)
  • 1974 "Porter ‘n‘ Dolly" (with Porter Wagoner) (Nr.8 COUNTRY)
  • 1974 "Love Is Like A Butterfly" (Nr.7 COUNTRY)
  • 1975 "The Bargain Store" (Nr.9 COUNTRY)
  • 1975 "In Concert" (live album with Chet Atkins, Ronnie Milsap, Charley Pride, Jerry Reed and Gary Stewart) (Nr.19 COUNTRY)
  • 1975 "Dolly: The Seeker/We Used To" (Nr.14 COUNTRY)
  • 1975 "Say Forever You‘ll Be Mine" (with Porter Wagoner) (Nr.6 COUNTRY)
  • 1976 "All I Can Do" (Nr.3 COUNTRY)
  • 1977 "New Harvest - First Gathering" Nr.71 U.S. (Nr.1 COUNTRY)
  • 1977 "Here You Come Again" Nr.20 U.S. (Nr.1 COUNTRY)
  • 1978 "Heartbreaker" Nr.27 U.S. (Nr.1 COUNTRY)
  • 1979 "Great Balls of Fire" Nr.40 U.S. (Nr.4 COUNTRY)
  • 1980 "Dolly, Dolly, Dolly" Nr.71 U.S. (Nr.7 COUNTRY)
  • 1980 "Porter & Dolly" (with Porter Wagoner) (Nr.9 COUNTRY)
  • 1980 "9 to 5 and Odd Jobs" Nr.11 U.S. (Nr.1 COUNTRY)
  • 1982 "Heartbreak Express" Nr.106 U.S. (Nr.5 COUNTRY)
  • 1982 "Best Little Whorehouse in Texas Soundtrack" Nr.63 U.S. (Nr.5 COUNTRY)
  • 1982 "The Winning Hand" (with Kris Kristofferson, Brenda Lee, and Willie Nelson) Nr.109 U.S. (Nr.4 COUNTRY)
  • 1983 "Burlap & Satin" Nr.127 U.S. (Nr.5 COUNTRY)
  • 1984 "The Great Pretender" Nr.73 U.S. (Nr.7 COUNTRY)
  • 1984 "Rhinestone (film soundtrack)" Nr.135 U.S. (Nr.32 COUNTRY)
  • 1984 "Once Upon a Christmas" (with Kenny Rogers) Nr.31 U.S. (Nr.12 COUNTRY)
  • 1985 "Real Love (Nr.9 COUNTRY)
  • 1986 "Think About Love" (Nr.54 COUNTRY)
  • 1987 "Trio" (with Emmylou Harris and Linda Ronstadt) Nr.6 U.S. (Nr.1 COUNTRY)
  • 1987 "Rainbow" Nr.153 U.S. (Nr.18 COUNTRY)
  • 1989 "White Limozeen" (Nr.3 COUNTRY)
  • 1990 "Home for Christmas" (Nr.74 COUNTRY)
  • 1991 "Eagle When She Flies" Nr.24 U.S. (Nr.1 COUNTRY)
  • 1992 "Straight Talk (film soundtrack)" Nr.138 U.S. (Nr.22 COUNTRY)
  • 1993 "Slow Dancing With the Moon" Nr.16 U.S. (Nr.4 COUNTRY)
  • 1993 "Honky Tonk Angels" (with Loretta Lynn and Tammy Wynette) Nr.42 U.S. (Nr.6 COUNTRY)
  • 1994 "Heartsongs: Live From Home" (live album) Nr.87 U.S. (Nr.16 COUNTRY)
  • 1995 "Something Special" Nr.54 U.S. (Nr.10 COUNTRY)
  • 1996 "Treasures" Nr.122 U.S. (Nr.21 COUNTRY)
  • 1998 "Hungry Again" Nr.167 U.S. (Nr.23 COUNTRY)
  • 1999 "Trio 2 (album)" (with Emmylou Harris and Linda Ronstadt) Nr.62 U.S. (Nr.4 COUNTRY)
  • 1999 "The Grass Is Blue" Nr.198 U.S. (Nr.24 COUNTRY)
  • 2001 "Little Sparrow" Nr.97 U.S., Nr. UK (Nr.12 COUNTRY)
  • 2002 "Halos & Horns" Nr.58 U.S., Nr.37 UK (Nr.4 COUNTRY)
  • 2003 "Just Because I'm A Woman: Songs of Dolly Parton" Nr.55 U.S. (Nr.6 COUNTRY)
  • 2003 "For God And Country" Nr.167 U.S. (Nr.23 COUNTRY)
  • 2004 "Live and Well" (live album) Nr.161 U.S. (Nr.22 COUNTRY)
  • 2005 "Those Were The Days" Nr.48 U.S. (Nr.9 COUNTRY) UK POP Nr.35 (Nr.2 UK Country)
  • 2006 The Acustic Collection: 1999 - 2001 ("The Grass Is Blue", "Little Sparrow", "Halos & Horns", kā arī Remix-Versijas un Music-Videos)
  • 2007 Singer, Songwriter, Legendary Preformer: Dolly Parton (Promo-Albums - Europas Tūre)
  • 2007 The Very Best of Dolly Parton
  • 2007 The Very Best of Dolly Parton Volume 2
  • 2008 Backwood's Barbie
  • 2011 “Better day”
  • 2014 "Blue Smoke" Nr.6 U.S. (Nr.2 COUNTRY) UK POP Nr.4 (Nr.2 UK Country)
  • 2016 "Pure & Simple" Nr.11 U.S. (Nr.1 COUNTRY) UK POP Nr.2 (Nr.1 UK Country)

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]