Dons Ross

Vikipēdijas lapa
Donalds Džeimss Ross
Donalds 2009. gadā
Galvenā informācija
Pseidonīms Dons Ross
Dzimis 1960. gada 19. novembrī (63 gadi)
Valsts karogs: Kanāda Monreāla, Kvebeka, Kanāda
Žanri Fingerstyle ģitāra
Nodarbošanās komponists, skolotājs, dziedātājs
Instrumenti ģitāra, balss
Darbības gadi 1986 — pašlaik
Izdevēji Duke Street, Sony, Narada, Candyrat, Goby Fish
Darbība ar Men of Steel, Endijs Makijs
Mājaslapa www.gobyfish.com http://www.myspace.com/donross

Donalds Džeimss Ross (dzimis 1960. gada 19. novembrī, Monreālā), pazīstams kā Dons Ross, ir kanādiešu fingerstyle tehnikas ģitārists. Viņš izceļas ar savu emocionālo un intensīvo ģitārspēli, spēlējot pielieto dažādas tehnikas.

Rosa mūzikā jaušams blūzs, džezs, tradicionālā un klasiskā mūzika, kas kopā veido sajaukumu, kas, kā Dons pats izsakās, ir līdzīgs "heawy wood". Ross ir vienīgais divkārtējais ASV Nacionālā Fingerstyle ģitāras čempionāta uzvarētājs (1988. un 1996. g.). Viņa albums Huron Street nominācijā New Age stila izpildītāji iekļuva starp desmit labākajiem žurnālā Billboard.

Dzīves gājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Neviens nespēj izdarīt to, ko Dons Ross paveic ar savu ģitāru. Viņš spēlē ļoti ātri un nekad nezaudē kontroli.

Brūss Kokburns

Ross studēja komponēšanu mūzikas fakultātē, Jorkas Universitātē (Toronto), kopā ar Deividu Mottu, Džeimsu Tenniju un Filu Verrenu. Pēc bakalaura grāda iegūšanas 1983. gadā, viņš studēja filozofiju Sv. Hiacintes koledžā un Granbija Seminārā (Masačūsetsa). Tad viņš nolēma atmest visas nodarbes un kļūt par mūziķi.

1986. g. Ross izlaida savu pirmo albumu Kehewin, kļūdams par pilna laika mūziķi. 1986. un 1987. g. viņš uzstājās duetā ar savu sievu, dziedātāju Kelliju Makgovanu, vēlāk — trijatā (grupa Harbord Trio) ar Kelliju un vijolnieku Oliveru Šroeru. Tajā laikā viņš bija džeza kvarteta Eye Music loceklis. Viņš sacerēja mūziku vairākām teātra izrādēm Toronto, tāpat ir arī komponējis mūziku CBC radio seriālam Dead Dog Café. 1987. g. dažas no viņa kompozīcijām atskaņoja Toronto Simfoniskais orķestris.[1]

Pēc diviem nesekmīgiem mēģinājumiem, 1988. g. viņš uzvarēja amerikāņu festivālā Walnut Valley Festival, pēc kā ieguva kontraktu ar Duke Street Records (Toronto). Tajā viņš izlaida savus nākamos divus albumus — Bearing Straight (1989) un Don Ross (1990). Kopš tā laika viņš ir izlaidis vairākus, lielākoties instrumentālus kompaktdiskus, dažos no tiem iedziedot. Viņš publicēja trīs ģitārspēles instrukcijas videomateriālus, vairākas transkripcijas un grāmatu, kā arī darbojās žurnālā Canadian Musician. Folkfestivālā, kas norisinājās Ontārio konsīlijā, viņš kopā ar sievu Kelliju uzvarēja, un 1996. g. (Walnut Valley Festival) — atkārtoti. Kopš 1997. g. viņš darbojas Don Ross Cannington Guitar Weekend, kā ģitārspēles skolotājs.

2001. g. viņa sieva Kellija nomira, atstājot Donu un bērnus. 2005. g. viņš apprecēja kanādiešu dziedātāju un vairāku dziesmu autori Brūki Milleri.

Dons Ross bija pirmais mākslinieks, kas parakstījis līgumu ar neatkarīgo ierakstu kompāniju Candyrat Records (2005).[2] Vēl ar šo kompāniju slavu sasnieguši tādi pasaulē pazīstami mākslinieki, kā Endijs Makijs, Nikolass Berrons, Entonijs Dofūrs, The Reign of Kindo un Dona sieva Brūke Millere.[3]

Ross kopā ar grupu ir veicis trīs koncerttūrejas, pēdējais no tiem notika 2006. gadā. Grupa sastāv no starptautiskiem māksliniekiem, iekļaujot kantrimūziķi — maestro Denu Krāru, akustisko ģitāristu Beppi Gambettu un ķeltu tautas stila ģitāristu Toniju Makmanusu.

Ross lielākoties uzstājas vienatnē, dažreiz kopā ar Endiju Makiju, Brūki Milleri un basistu Džordanu O`Konoru. Kopš 2010. gada Ross ir Delhausijas Universitātes profesors, māca ģitāras vēsturi un spēles tehniku, atlicinot laiku arī profesionālai nodarbei.[4]

Iedvesmotāji un tehnika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kā galvenos iedvesmotājus Ross min Brūsu Kokburnu, Džonu Renbornu, Pjēru Bensusanu, Keitu Džaretu, Egberto Gismonti un Petu Metheniju.[5] Dziesma Michael, Michael, Michael ir veltīta Mihaelam Hedžam, tāpat Ross ir veidojis dažādas šī mākslinieka kaverversijas. Donalda progresīvā tehnika un specifiskā ritma izjūta mikslī ar netradicionālām idejām padara viņu par ievērojamu mākslinieku. Viņš bieži pielieto uzsišanas tehnikas un, spēlējot ar īkšķi, rada juceklīgas skaņas. Viņa garie akrila nagi ģitārai piešķir asu, bet tīru skaņu.

Savā profesionālās karjeras sākumā Dons Ross spēlēja uz ģitāras Lowden S—10 (izgatavojis Džoržs Lovdens), bet kopš 1997. gada spēlē uz Lowden O—10. Šodien viņš spēlē uz speciālām ģitārām (ražotājs Marks Beneteaus, Ontārio). Šad tad viņš spēlē uz baritona ģitārām (M. Beneteaus) vai arī speciālas 7—stīgu ģitāras (ražotājs Oskars Grafs, luterānis no Ontārio)

Albumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Viens un/vai divatā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • 1989: Bearing Straight, Duke Street Records
  • 1990: Don Ross, Duke Street Records
  • 1992: Three Hands, Duke Street Records
  • 1995: This Dragon Won’t Sleep, Sony Canada
  • 1996: Wintertide, Sony Canada
  • 1997: Loaded, Leather, Moonroof, Sony Canada
  • 1999: Passion Session, Narada Masters of Acoustic Guitar
  • 2001: Huron Street, Narada Productions
  • 2003: Robot Monster, Narada Productions
  • 2005: Music for Vacuuming, CandyRat
  • 2006: Live in Your Head, Goby Fish
  • 2008: The Thing That Came From Somewhere, CandyRat, (Don Ross & Andy Mckee)
  • 2009: Any Colour, Goby Fish
  • 2010: Breakfast For Dogs, CandyRat

Grupā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • 1990: Harbord Trio (Dons Ross/Kellija Makgovana/Olivers Šrorers), Circle of Stone, Familiar Music
  • 2003: Men of Steel (Dons Ross/Beppe Gambetta/Dens Krarijs/Tonijs Makmanus), Live: The Art of the Steel-String Guitar, Thunderation Music
  • 2006: Men of Steel (Dons Ross/Beppe Gambetta/Dens Krarijs/Tonijs Makmanus), Four Way Mirror, Goby Fish

Izdotie DVD[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • 2004: Don Ross: Live, Candyrat
  • 2006: Don Ross/Andy McKee/Michael Manring: Live in Toronto, Candyrat

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Native Guitarist Wins International Award, Article in Saskatchewan Indian, December 1988 Arhivēts 2007. gada 22. decembrī, Wayback Machine vietnē.. Accessed on November 10, 2007(angliski)
  2. Andrew White - Live available on Candy Rat Records. Arhivēts 2007. gada 23. jūlijā, Wayback Machine vietnē. Accessed on November 11, 2007(angliski)
  3. Candyrat artists at Candyrat Records website. Accessed on November 10, 2007.(angliski)
  4. Music faculty organized by teaching area. Dalhousie University 2010 Arhivēts 2010. gada 14. novembrī, Wayback Machine vietnē.(angliski)
  5. In Tune. Guitar with Don Ross Arhivēts 2009. gada 27. jūnijā, Wayback Machine vietnē.. Accessed on November 10, 2007.(angliski)

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]