Draudzīgā aicinājuma fonds

Vikipēdijas lapa

Draudzīgā aicinājuma fonds (DA fonds) ir sabiedriska organizācija, kuras mērķi ir veicināt Latvijas skolu konkurētspēju un atpazīstamību, palīdzēt vecākiem izvērtēt un izvēlēties skolu bērniem, palīdzēt izglītības sistēmas kvalitātes novērtējuma pilnveidošanai un veicināt sabiedrībā diskusiju par izglītības sistēmas attīstību un mērķiem.[1]

Katru gadu Draudzīgā aicinājuma fonds vērtē skolēnu centralizēto eksāmenu rezultātus un apbalvo Latvijas labākās skolas četrās grupās: ģimnāziju grupā, pilsētu vidusskolu grupā, lauku vidusskolu grupā, specializēto skolu grupā (tehnikumi, arodvidusskolas un mūzikas skolas), kā arī kategorijā "Izaugsme".

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1935. gada 28. janvārī Latvijas Ministru prezidents Kārlis Ulmanis iedibināja akciju “Draudzīgais aicinājums”, aicinot iedzīvotājus dāvināt savām bijušajām skolām grāmatas un mākslas darbus ar mērķi “celt kultūru”. Viņš Bērzmuižas skolas bibliotēkai nosūtīja Ausekļa Kopotos rakstus, Annas Brigaderes “Dievs, daba, darbs”, Aleksandra Grīna “Dvēseļu putenis”, Jāņa Jaunsudrabiņa “Balto grāmatu” un vēl krietnu skaitu latviešu autoru grāmatu, tāpat arī ievērojamu personību biogrāfijas, grāmatas par vēsturi un ģeogrāfiju. Līdz 1939. gadam “Draudzīgā aicinājuma” ietvaros skolām saziedoja ap miljonu latu naudā, 1,5 miljonus grāmatu, 1600 gleznu, 90 skulptūras, 118 radioaparātus, 28 mikroskopus, 8 klavieres un vēl ievērojamu skaitu citu noderīgu lietu.[2]

1994. gadā pēc Draudzīgā aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas direktora Jāņa Endeles iniciatīvas nodibināja “Draudzīgā aicinājuma fondu”, kura dibināšanā piedalījās Valsts prezidents Guntis Ulmanis un izglītības ministrs Jānis Vaivads. 1999. gadā fonds iedibināja “Draudzīgā aicinājuma medaļu”, kuru saņem absolventi, skolēni un mācību spēki par īpašiem nopelniem un sasniegumiem mācību darbā. 2000. gadā fonds iedibināja “Draudzīgā aicinājuma balva”, ko pasniedz skolām par sasniegumiem valsts olimpiādēs un konkursos. 2005. gadā iedibināja balvu “Cēsu skolotājs”, ko piešķir bijušā Cēsu rajona skolotājiem par sasniegumiem visu līmeņu olimpiādēs un konkursos.

2011. gadā fonds sāka veidot Latvijas skolu reitingu, kā mērķis ir izvērtēt skolas valstī pēc centralizēto eksāmenu rezultātiem atsevišķos mācību priekšmetos un kopvērtējumā.[3]

Skolu reitings[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skolu reitinga periods ir mācību gads. Par datu bāzi izmanto Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centra organizēto skolēnu centralizēto eksāmenu rezultātus.

Pēc skolēnu gūtajiem rezultātiem centralizētajos eksāmenos vērtē piecus mācību priekšmetus - latviešu valodu, matemātiku, angļu valodu, dabas zinības (bioloģija, fizika, ķīmija) un vēsturi.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «par fondu». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2019. gada 18. decembrī. Skatīts: 2019. gada 18. decembrī. Arhivēts 2019. gada 18. decembrī, Wayback Machine vietnē.
  2. 1935. gada 28. janvāris – Ulmanis izsludina Draudzīgo aicinājumu Viesturs Sprūde la.lv 2015. gada 28. janvārī
  3. «vēsture». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2019. gada 18. decembrī. Skatīts: 2019. gada 18. decembrī. Arhivēts 2019. gada 18. decembrī, Wayback Machine vietnē.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]