Dubultā pārmiju pārveda

Vikipēdijas lapa
Dubultā nesimetriskā pārmiju pārveda. Centrālais virziens taisns.

Dubultai pārmiju pārvedai parasti ir trīs virzieni izejā, bet ļoti retos gadījumos vēl vairāk. Dubulto pārmiju pārvedu pamatformas klasificē:

  • labās vai kreisās;
  • simetriskās vai nesimetriskās.

Ir situācijas, kad vietējie šaurie telpas apstākļi neatļauj ekspluatēt citas pārmiju pārvedas, kā vienīgi dubultās pārmijas. Tā ir šo pārmiju pārvedu galvenā priekšrocība. Ņemot vērā, ka tieši vietējie apstākļi bieži diktē šīs pārmiju pārvedas ģeometriju, tad nepieciešamības gadījumā šīs pārmijas izgatavo pēc speciāliem projektiem. Trūkums ir, ka var būt nepieciešams šis speciālais projekts, sarežģīta pārmija un tuvu esošie viens no otra krusteņu matemātiskie centri uz ārējā pavediena, kas izraisa riteņu perturbāciju.

Labā un kreisā dubultā pārmiju pārveda[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Labajās vai kreisās dubultpārmijas var kombinēties kā viens taisnais virziens un divi sānu virzieni vienā virzienā vai arī visi trīs virzieni var būt līklīnijas vienā virzienā vērsti, kuri viens no otra atpaliek uz rādiusa starpības rēķina. Katram sānu virzienam būs savs matemātiskais centrs.


att. Labā virziena dubultā pārmiju pārveda. Kreisā virziena pārmiju pārveda ir spoguļattēls

Simetriskā un nesimetriskā dubultā pārmiju pārveda[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dubultā simetriskā pārmiju pārveda

Simetriskai dubultajai pārmiju pārvedai pārmiju pārvedas matemātiskie centri sakrīt vienā punktā. Viens virziens - centrālais ir taisns, abi sānu virzieni atzarojas no centrālā taisnā virziena zem vienāda leņķa un ar vienādiem rādiusiem pretējos virzienos.

Nesimetriskai dubultajai pārmiju pārvedai centrālais virziens var būt taisns vai līklīnijas, bet abi malējie sānu virzieni atzarojas ar vienādiem vai atšķirīgiem leņķiem un ar vienādiem vai atšķirīgiem rādiusiem pretējos virzienos. Katram sānu virzienam būs savs matemātiskais centrs.

Attēlu galerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]