Dzelzceļa tilts (Ogre)

Vikipēdijas lapa
Dzelzceļa tilts
Dzelzceļa tilts
Transporta veids Dzelzceļš
Šķērso Ogre
Atrašanās vieta Ogre, Latvija
Balstu skaits 2
Celtniecība 1945. gads

Dzelzceļa tilts ir tilts pār Ogres upi Ogrē. Tiltam ir divi balsti, abi atrodas upē. Tagadējais tilts celts 1945. gadā un tam ir divi sliežu ceļi.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Līdz ar dzelzceļa līnijas Rīga—Dinaburga būvniecību, no 1858. līdz 1859. gadam tika uzbūvēts dzelzs siju un režģotu kopņu tilts uz akmens balstiem pāri Ogres upei. Tilta kopējais garums bija 100,3 metri un šis bija trešais lielākais tilts uz jaunās dzelzceļa līnijas.[1] 1866. gadā ledus sablīvējuma postījumu rezultātā tika izskalots tilta dambis un tilts iebruka. 19. gadsimta beigās tiltu pārbūvēja to pielāgojot smagākiem vilcienu sastāviem. Tilts sastāvēja no trīslaiduma dzelzs sijām ar arkveida krastu balstiem.

Ogres dzelzceļa tilts pirms Otrā pasaules kara

1917. gadā vienu tilta posmu uzspridzināja, lai aizkavētu tuvojošos vācu karaspēku. Tajā pašā gadā ar koka konstrukcijām tika atjaunots saspridzinātais tilta posms un bojātie balsti. Tiltu sākotnējā izskatā atjaunoja 1924. gadā. Otrā pasaules kara laikā, 1944. gadā, tilts kopā ar netālu esošo Ogres staciju tika pilnībā saspridzināts. 1945. gadā pēc Krievijas padomju inženieru projekta vācu karagūstekņi uzbūvēja tagadējo dzelzceļa tiltu, daudzi no šiem karagūstekņiem ir apbedīti Čakstes prospekta Brāļu kapos.[1]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 Vita Rinkēvča. Ogre. Rakstu un atmiņu krājums. LU žurnāla "Latvijas Vēsture" fonds, 2002. ISBN 9984527255.