E-pasta klients

Vikipēdijas lapa

E-pasta klients (angļu: e-mail client) jeb vēstules lietotāja aģents (mail user agent - MUA) ir datorprogramma vai programmatūras aģents, kuru izmanto, lai lasītu un veidotu e-pasta vēstules lietotaja datorā.

Sākotnēji MUA bija vienkārša programma, lai varētu lasīt lietotāja vēstuļu ziņojumus, kurus vēstules piegādes aģents (mail delivery agent - MDA), sadarbībā ar vēstules pārsūtīšanas aģentu (mail transfer agent - MTA), nogādājis lokālā vēstuļu kastē. Savukārt, lai nosūtītu vēstuli, tā ar vēstules iesniegšanas aģenta (mail submission agent - MSA) palīdzību tiek nodota tālākai pārsūtīšanai uz MTA, kas to nogādā uz saņēmēja pasta serveri. Pats MUA neizpilda transportēšanas funkciju.

Mūsdienās daudzas pasta klienta programmas ietver daudz vairāk papildu funkciju. Tās nodrošina e-pasta saņemšanu no pasta servera ar POP3 vai IMAP protokolu, izveido vēstuļu kastes un uzglabā pasta ziņojumus, palīdz lietotājam sagatavot vēstules. izsūtīšanai tiek izmantots protokols SMTP.

E-pasta klienta programmas var būt grafiskās, piemēram, Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird, vai arī vienkāršas, ar teksta saskarni, piemēram, mutt.