Efektīvs portfelis

Vikipēdijas lapa

Efektīvs portfelis (angļu: Efficient Portfolio, dažkārt dēvē arī par "optimālo portfeli") ir finanšu portfelis, kura struktūra ir veidota tā, lai varētu sasniegt noteiktu sagaidāmo peļņu. Pastāv dažādas portfeļa strukturēšanas metodes, kas galvenokārt ir atkarīgas no riska līmeņa, ko ieguldītājs uzskata par pieņemamu, pieņemot lēmumu iegādāties vērtspapīrus. Citiem vārdiem sakot, jebkurš ieguldītājs vēlas izvēlēties tos vērtspapīrus, kuru iegāde būs saistīta ar minimālu riska līmeni, kura pieņemšana ir nepieciešama, lai iegūtu vēlamo peļņu.

Efektīvs portfelis ir vislabākais vērtspapīru kopums, ko investors pašlaik var iegādāties un turēt. Lai noteiktu, vai konkrēta ieguldītāja vērtspapīru kopums ir patiešām optimāls, ir jāņem vērā viņa vēlme uzņemties risku, pašreizējais finansiālais stāvoklis un ieguldījumu mērķi konkrētam laika periodam. Ir svarīgi saprast, ka efektīvs portfelis konkrētam ieguldītājam šodien var jau nebūt efektīvs pēc noteikta laika perioda. Ja mainās kāds no trim iepriekš minētajiem faktoriem, jāpārskata portfeļa aktīvu struktūra un jāoptimizē vērtspapīru struktūra atbilstoši jaunajiem apstākļiem.

Efektīva portfeļa veidošana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Efektīva portfeļa veidošana ir sarežģītākā, nekā liekās pirmajā brīdī. Nav ideālas stratēģijas, lai panāktu perfektu līdzsvaru starp vērtspapīriem ar korekto svārstības līmeni un vēlamo peļņas līmeni. Daži ieguldītāji uzskata, ka, iekļaujot vērtspapīrus, kas vērsti uz konkrētu tirgus nozari, var sasniegt mērķi izveidot efektīvu portfeli, koncentrējoties uz iespējami zemākā riska uzņemšanos, lai gūtu iespējami lielāku peļņu. Citi eksperti uzskata, ka akciju, obligāciju, nekustamā īpašuma, īpašumu un dažādu valūtu kombinācija var nodrošināt vēlamo peļņu, vienlaikus saglabājot risku pieņemamā līmenī.

Tā kā efektīva portfeļa veidošana lielā mērā ir atkarīga no ieguldītāja mērķiem, labāk ir vērsties pēc palīdzības pie ieguldījumu konsultanta, ja jums nav atbilstošu zināšanu un apmācības. Pats process nav ātrs; patiesībā var paiet vairāki mēneši vai pat gadi, līdz tiek panākta ideāla aktīvu kombinācija un pareizais riska un ienesīguma līdzsvars. Turklāt, mainoties ieguldītāja mērķiem, efektīva portfeļa veidošana laiks var būt ne tik ātrs.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. https://marketbusinessnews.com/financial-glossary/efficient-portfolio/
  2. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fams.2020.456346/full#:~:text=Constructing%20Efficient%20Portfolios,-The%20Markowitz%20portfolio&text=The%20two%20parameters%20needed%20are,sum%20of%20the%20weighted%20covariances.