Pāriet uz saturu

Elektroenerģija

Vikipēdijas lapa

Elektroenerģija ir enerģijas veids, ko iegūst no lādiņu potenciālās vai kinētiskās enerģijas, kas pārvietojas vadītājā elektriskā lauka ietekmē. Tā ir plaši izmantots enerģijas avots, ko izmanto mašīnu darbināšanai, apgaismošanai, apkurei, dzesēšanai, sadzīves ierīču darbināšanai un rūpniecības procesos.

Elektroenerģija no elektrostacijām līdz patērētājiem tiek pārraidīta, izmantojot sarežģītu pārvades līniju un transformatoru apakšstaciju tīklu.

Elektroenerģiju parasti pārdod par kilovatstundu (kWh), kas ir jaudas kilovatos reizinājums ar darbības laiku stundās. Elektroenerģija tiek mērīta, izmantojot elektroenerģijas skaitītāju, kas reģistrē kopējo klientam piegādātās elektroenerģijas daudzumu.

Elektroenerģijas ražošanas veidi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Elektroenerģijas ražošanas cena ir ļoti atkarīga no avota. Reģionos, kur ir daudz dabas resursu (piemēram, hidroenerģija), izmaksas var būt zemākas.

Elektroenerģija nākotnē[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Attīstoties tehnoloģijām un pieaugot atjaunojamo enerģijas avotu īpatsvaram, gaidāmas būtiskas izmaiņas elektroenerģijas ražošanas un patēriņa struktūrā. Nākotnes energosistēmā arvien lielāka nozīme būs viedajiem tīkliem, energoefektivitātei un inovatīvām enerģijas uzkrāšanas metodēm.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]