Fārnboro

Vikipēdijas lapa
Fārnboro
pilsēta
Farnborough
Fārnboro (Anglija)
Fārnboro
Fārnboro
Fārnboro (Hempšīra)
Fārnboro
Fārnboro
Fārnboro (Apvienotā Karaliste)
Fārnboro
Fārnboro
Koordinātas: 51°17′N 0°45′W / 51.283°N 0.750°W / 51.283; -0.750Koordinātas: 51°17′N 0°45′W / 51.283°N 0.750°W / 51.283; -0.750
Valsts Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste
Zeme Karogs: Anglija Anglija
Reģions Dienvidaustrumanglija
Grāfiste Hempšīra
Distrikts Rašmura
Platība
 • pilsēta 19,4 km2
Augstums 70 m
Iedzīvotāji (2019)
 • pilsēta 57 486
 • blīvums 2 963,2/km²
Laika josla GMT (UTC+0)
 • Vasaras laiks (DST) BST (UTC+1)
Pasta indekss GU14
Fārnboro Vikikrātuvē

Fārnboro (angļu: Farnborough) ir pilsēta (town) Anglijā, Hempšīras grāfistē, Rašmuras distrikta lielākā apdzīvotā vieta un administratīvais centrs. Atrodas grāfistes ziemeļaustrumos 55 km no grāfistes centra Vinčesteras un 65 km no Londonas centra, dažkārt tiek pieskaitīta Olderšotas aglomerācijai. Pilsēta vislabāk zināma saistībā ar aviāciju — šeit notiek Fārnboro Starptautiskais aviošovs, atrodas Fārnboro lidosta, aviācijas Aizsardzības izpētes aģentūras iestādes, Aviācijas negadījumu izmeklēšanas aģentūra.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vēstures avotos pirmoreiz minēta 1086. gadā Pastardienas grāmatāFerneberga — ‘papardēm klāts pakalns’. Līdz 19. gadsimta sākumam Fārnboro pastāvēja kā neliels lauku ciems. Attīstība sākās ar Londonas un Dienvidrietumu dzelzceļa līnijas izbūvi 1830. gados. Dzelzceļa transports apvienojumā ar veselīgo klimatu un gleznaino lauku vidi piesaistīja turīgu Londonas iedzīvotāju pieplūdumu un palīdzēja Fārnboro pārveidot par piepilsētas dzīvojamo rajonu.

Nozīmīgākais notikums Fārnboro vēsturē notika 1917. gadā, kad valdība izvēlējās pilsētas lidlauku par nesen izveidotās Karaliskās Gaisa kuģu iestādes (Royal Aircraft Establishment; RAE) jauno mājvietu. Šī lēmuma rezultātā Fārnboro kļuva par globāli nozīmīgu aeronavigācijas pētniecības un attīstības centru. Lielākie aviācijas uzņēmumi, piemēram, Supermarine, Handley Page un De Havilland, tika piesaistīti, lai šajā apvidū izveidotu rūpnīcas un iekārtas, kas vēl vairāk nostiprināja pilsētas kā Apvienotās Karalistes aviācijas centra reputāciju.

Desmitgadēs pēc 2. pasaules kara Fārnboro turpināja strauji paplašināties, attīstoties lieliem jauniem biznesa parkiem, vieglās rūpniecības parkiem un dzīvojamiem rajoniem, lai pielāgotos pieaugošajam iedzīvotāju skaitam. Pilsēta arī kļuva pazīstama visā pasaulē kā reizi divos gados notiekošā Fārnboro aviošova saimniece, kas ir viens no pasaulē lielākajiem un svarīgākajiem aviācijas un kosmosa tirdzniecības pasākumiem.[1]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]