Formālais līderis

Vikipēdijas lapa

Formālais līderis ir uzņēmuma vai struktūrvienības oficiālais vadītājs, kas vada uzņēmuma vai struktūrvienības darbu. Formālais līderis tiek dēvēts arī šādi: menedžeris, vadītājs, direktors.


Vadītājs - persona, kas veic uzņēmuma, organizācijas vai to struktūrvienību vadīšanu un (arī uzņemoties risku) aktīvi cenšas darbu pēc iespējas pilnīgot vai, ja nepieciešams, būtiski pārveidot.

—Jēdziena vadītājs definīcija[1]

Formālie līderi amatos tiek iecelti un to skaitu organizācijās nosaka uzņēmuma struktūra un statūti. Vienā organizācijā ir iespējami vairāki formālie līderi (vadītāji) — tas ir raksturīgi lieliem uzņēmumiem.

Vienā struktūrvienībā uz vienu darbinieku ir viens tiešais vadītājs (formālais līderis). Toties neformālie līderi vienā struktūrvienībā var būt vairāki.

Formālais līderis darbībā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Formālie līderi bieži vien uzdevumu un mērķu sasniegšanai izmanto savu varu (piemēram, uzliek sodu par norādījumu nepildīšanu).

Vara - ir vadītāja pozīcija un iespēja ietekmēt atsevišķus darbiniekus un to grupas nolūkā virzīt to

mērķu sasniegšanai.

—Jēdziena vara definīcija[2]


Vadītāji, atkarībā no veicamajiem uzdevumiem, tiek iedalīti vairākos līmeņos: zemākā līmeņa vadītāji, vidējā līmeņa vadītāji, augstākā līmeņa vadītāji.[3]

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Literatūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Akadēmiskā terminu datu bāze». termini.lza.lv. Skatīts: 2011. gada 23. jūnijā. (latviski)
  2. Forands I. Vadītājs un vadīšana . – Rīga: Kamene, 2002. – 176 [126] lpp.
  3. «Уровни управления». inform.od.ua. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2010. gada 16. aprīlī. Skatīts: 2011. gada 23. jūnijā. Arhivēts 2010. gada 16. aprīlī, Wayback Machine vietnē. (krieviski)